Egy megállapodás nélküli Brexit esetén a hazai szereplőknek minél előbb meg kell tenniük a szükséges lépéseket.

A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire – írja az EY közel 50 vállalati vezető körében végzett felmérése alapján. A közelgő határidő miatt egyre nő az esélye az úgynevezett hard (megállapodás nélküli) Brexitnek, így a hazai szereplőknek minél előbb meg kell tenniük a szükséges lépéseket.

Az EY budapesti konferenciáján megkérdezett döntéshozók

58 százaléka arra számít, hogy végül sikerül megegyeznie az Európai Uniónak és az Egyesül Királyságnak a rendezett kilépésről 2019. március 29-ig. A válaszadók 56 százaléka nem áll készen a Brexitre, miközben pár hét múlva akár egyezmény nélkül is megtörténhet a kilépés, ami komoly kihívások elé állítja az európai, így a magyar vállalatokat is.

„A hard Brexit nem csak az alapanyagok és termékek beszerzésének módját és a gyártáshoz kapcsolódó folyamatok újragondolását követelheti meg az érintett cégektől, de azok számos üzleti, adózási, jogi és munkavállalói kérdésben is változásokra számíthatnak. Az üzletfolytonosság biztosítása érdekében a döntéshozók nem késlekedhetnek a különféle esetekre való felkészüléssel” – mondta el Nagy Áron az EY vámszakértője.

Az EY szerint az Egyesült Királysággal üzleti kapcsolatban álló magyar vállalatoknak külön figyelmet kell szentelniük az általános forgalmi adó területén felmerülő változásokra. A hard Brexit ugyanis felül fogja írni az eddig megszokott termékértékesítési láncokat és adómentességeket. Az egyetlen terület, ahol a cégek nyerhetnek, az az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER), mivel EU-n kívüli országba exportált termék esetében nem kell EKAER számot kérni.Amennyiben az Egyesült Királyság és az EU nem állapodik meg a kilépés feltételeiről,

a Magyarországon dolgozó brit állampolgároknak munkavállalási célú tartózkodási engedélyt kell kiváltaniuk. A maximum 3 évig érvényes dokumentum beszerzését a munkakezdés előtt legalább 3 hónappal szükséges kérvényeznie a jelentkezőknek.

A szigetországban állást vállaló magyaroknak valószínűleg ugyancsak be kell szerezni a munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, már az új bevándorlási szabályok figyelembevételével

– olvasható a cég közleményében.

Megállapodás nélküli kilépés esetén a vállalatvezetőknek számos további változással is szembe kell nézniük. Ilyen többek között a szállítási határidők és a felelősségi körök megváltoztatásának szükségessége, valamint az új jogszabályi háttérnek való megfelelés. Emellett meg kell vizsgálni például azt is, hogy milyen engedélykötelezettségek merülhetnek fel export során.

(Világgazdaság)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
@papa.49: szerinted bennünket ki fog megkérdezni arról, hogy ki akarunk-e lépni az unióból ha ennek a baromnak tényleg az a célja? Senki. Az utolsó nagy népszavazásos kampányt a Fideszt húzta a kamu "fülkeforradalommal", ami azt ígérte hogy eü, oktatás minden ingyen lesz és jobb lesz. Azóta már a népszavazás intézményét is elkaszálták.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Commenter: tegnap 19:11; Ha a bűnöző cigány felhatalmazva érzi magát, hogy kivezesse az országot az Unióból, akkor biztos, hogy lámpavason végzi!
Commenter
@Eladott Ország: te írtad hogy rossz típusú küldetéstudata van: a hatalmát Istentől valónak tulajdonítja.Tehát felhatalmazva érzi magát erre is, és szerintem (ne legyen igazam) erre is készül, szépen alattomosan. Itt ezen a fórumon már sok rosszat kilátásba helyeztek neki. A népharagot nem érdekelte az istentől való hatalom gondoljunk csak XVI Lajosra, és hogy a franciák mit tettek vele.
Commenter
@papa.49: az egész UKIP egy uszító banda a csutit is a kilépésre biztatja.
Eladott Ország
@Commenter: ma, 16:29; A bűnöző cigány istentől kapott hatalmát, majd narancs szeletelővel (guillotine- vel) elvesszük.
uploads.disquscdn.com/images/1f8b16ee4f297069912720e65cc524ffce6cd87f65e8e6b57e1a3b7360878ea1.jpg
Commenter
@Eladott Ország: dizájnosították a szeletelőt Chanelék...
Desischado
@papa.49: Jó ötlet, de esetleg nem gyakorolhatnánk orbánon? Tudod, a gyakorlat teszi a mestert. Utána jöhet Farage is, nem bánom. De én orbán gigájára vagyok rákattanva! Képzeld el, egy jó nagy recés kés... Jajj, istenem...! (elépzeli és beájul) Mint az álom, nem igaz? Még elképzelni is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.