Az ellenzéki, oroszbarát szocialisták nyerték a parlamenti választást Moldovában a szavazatok 90 százalékos összesítése alapján – írja az MTI.

Az oroszbarát erők nyertek a moldovai választásokon

A csaknem végleges eredmények szerint Igor Dodon oroszbarát államfő pártja a szavazatok 31,69 százalékát szerezte meg. Második helyen a korrupció elleni küzdelmet hangsúlyozó ellenzéki blokk (ACUM) végzett a voksok 25,06 százalékával, a kormányzó Nyugat-barát Demokrata Párt pedig a harmadik lett a szavazatok 24,9 százalékával.

Moldova 2014-ben írt alá az Európai Unióval társulási szerződést, ami az első lépés lehet az uniós csatlakozás felé vezető úton. Oroszország, amely továbbra is saját befolyási övezeteként tartja számon a kicsiny köztársaságot, válaszul korlátozta a moldovai gyümölcs, zöldség, gabona, hús és bor importját. A rendelkezés alól csupán néhány olyan vállalkozás kivétel, amely Moldova orosz többségű területein van bejegyezve.

Maia Sandu, az ACUM vezetője úgy nyilatkozott a héten, hogy ez a legkevésbé demokratikus választás Moldova történetében, és arra figyelmeztetett, hogy a választópolgárok az utcákra vonulhatnak szavazataik védelme érdekében. Igor Dodon szintén jelezte, nem kizárt, hogy zavargásokra kerül sor az esetleges választási csalások miatt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ahová putyler kisujját beengedik, ott lőttek a demokráciának, választási csalásokkal terjeszkedik, foglalja el, taszítja rabszolgasorsba az országot!
Clavigo
@F_Viktor: Igen,,,főleg ,ha Putyin Gazda talál a céljainak megfelelő,,csicskáztatható,szarosnyelvű Partnert. Nálunk minden optimális...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.