Bírálatok kereszttüzébe került a Szentpétervári Koncertkórus, miután egy olyan, a hidegháború korából származó szovjet szerzeményt adott elő, amelynek szövege az Egyesült Államok elleni nukleáris csapással tréfálkozik.

Az énekkar szombaton, "az orosz haza védelmezőjének napján" lépett fel az "északi főváros" Izsák-székesegyházában, s ott adta elő Andrej Kozlovszkij blueszenésznek Az atommotorocskás tengeralattjárón, avagy a katonák fizetéséről szóló, a '80-as években népszerűvé vélt dalát. A fellépésről készült videó azonban csak most kezdett igazán nagy politikai hullámokat vetni.

A kórusművé kiterebélyesített dal azon ironizál, hogy egy Atlanti-óceánt átszelő nukleáris tengeralattjáró célba veszi Washingtont, s hogy a repülők sem üresen érkeztek "vendégségbe". Ezért öt évszázaddal ezelőtt kár is volt felfedezni Amerikát...

A Szentpétervári Koncertkórus közölte, hogy nem foglalkozik politikával, repertoárjának zeneműveit az eredeti szöveggel, kordokumentumként adja elő, és nem készül arra, hogy azokat a konjunkturális politikai korrektség érdekében átírja. A kórus VKontaktye közösségimédia-oldalán a felháborodott hozzászólások tömege miatt letiltották a kommentelés lehetőségét.

A dalszerző Kozlovszkij a BBC orosz nyelvű szolgálatának elmondta, hogy dalát már 1979-es megírásakor is viccnek szánta. Emlékei szerint azt szentpétervári diáktársaival énekelte, amikor sörözni mentek az egyetemi katonai tanszék kiképző foglalkozása után.

A szentpétervári egyházmegye sajnálkozásának adott hangot, hogy ilyen dal egy ilyen ismert kórus előadásában elhangozhatott az orosz birodalom egykori vezető székesegyházában. (Az Izsák székesegyház jelenleg állami tulajdonban van, de az orosz ortodox egyház igényt tart rá.)

Az előadás negatív, alapvetően az ellenzéki és a nyugati sajtóban érezhető hatását vélhetően az aktuálpolitikai környezet erősítette fel. Február elején Egyesült Államok, majd Oroszország is közölte, hogy felfüggeszti részvételét a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló egyezményben. Ezt követően, múlt szerdán Vlagyimir Putyin elnök arra figyelmeztetett, hogy ha Washington az ilyen eszközök európai telepítése mellett döntene, akkor Moszkva a fejlesztés alatt álló szuperszonikus fegyvereivel nemcsak a rá irányított rakétákat befogadó országokat, hanem azokat a központokat is célba venné, ahol a telepítésről döntöttek.

Noha a célpontokat Putyin nem nevezte meg, Dmitrij Kiszeljov, az állami média egyik legmeghatározóbb személyisége egy hétvégi tévéadásban olyan infografikát mutatott be, amely azt demonstrálta, hogy a nemzetközi vizeken cirkáló orosz tengeralattjárókra telepítendő, Cirkon típusú hiperszonikus rakétákkal milyen amerikai célpontokat tudnának öt percen belül megsemmisíteni. A felsorolt katonai döntéshozó központok között szerepelt a keleti partvidéken az amerikai főváros tőszomszédságában található Pentagon, valamint a Maryland állambeli Camp David-i elnöki üdülő és a Fort Ritchie kiképzőközpont, a nyugati partvidéken pedig a kaliforniai McClellan légi bázis és a Washington állambeli Jim Creek haditengerészeti kommunikációs központ.

Sajtóforrások szerint egyébként a marylandi Fort Ritchiet 1998-ban, a McClellan bázist pedig 2001-en bezárták.

Dmitrij Peszkov, elnöki szóvivő hétfőn, amikor újságírók arra kérték, hogy kommentálja a Kiszlejov műsorában megjelent ábrákat, azt hangoztatta, hogy Putyin nem nevezett meg konkrét potenciális célpontokat, s hogy a Kreml nem szól bele még a tévék szerkesztőségi politikájába. A nap folyamán egyébként egy másik állami tévéadón, egy másik térképen ugyan, de ugyanazokat az amerikai katonai létesítményeket ismét bemutatták megsemmisítendő objektumként.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Ne legyünk szégyenlősek ha Grísa bebaszik ilyen, és józanabb sem lesz soha.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.