Meghallgatták az Európai Ügyészség vezetői posztjára esélyes három jelöltet kedden az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai, amelyek másnap szavaznak arról, hogy kit támogatnak.

A sajtó híreiben elsősorban Laura Codruta Kövesit, a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét emelték ki, de mellette Jean-François Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt is meghallgatta a belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi (LIBE), illetve a költségvetés-ellenőrzési (CONT) bizottság.

Meghallgatták az európai főügyészi tisztségre esélyes jelölteket az illetékes EP-bizottságok

Laura Codruta Kövesi

Fotó: wikipedia CC BY 3.0/Cropped from YouTube

Mindhárom jelöltet nagyjából egy órán keresztül kérdezgették a képviselők a brüsszeli ülésen.

Kövesi a meghallgatáson kijelentette, hogy bár sok negatív információt hallhattak róla a román kormány részéről, nincs semmi rejtegetnivalója. Emellett kiemelte, komoly tapasztalatai vannak arról, hogy milyen nagy nyomás alatt dolgozni, és leszögezte, az ügyészeknek "erős erkölcsi iránytűre" van szükségük munkájuk során.

A CONT már most közölte, hogy Kövesit tartják a legjobb választásnak. A LIBE pedig szerda délelőtt dönt arról, hogy kit támogat, s ezt a nevet fogják majd az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, amely március 7-én veszi napirendre a kérdést.

Diplomáciai források szerint az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását előző héten Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el.

Eredetileg 24-en szálltak versenybe az európai főügyészi tisztségért.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Laura Codruta Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el a szervezet.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet és rontja a volt román korrupcióellenes ügyész esélyeit.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.