Folyamatosan terjed a kanyaró az Egyesült Államokban, egyebek közt az oltásellenes mozgalmak miatt – közölte Anthony Fauci, a fertőző betegségek intézetének igazgatója az amerikai kongresszusban.

A kanyaró terjedésének veszélyeire figyelmeztettek az Egyesült Államokban

Helyi idő szerint szerdai beszámolójában Fauci és az amerikai közegészségügy más vezetői riadót fújtak: Washington államban, Coloradóban és New York államban évek óta növekszik a kanyarós megbetegedések száma. Ebben a három tagállamban január eleje óta 159 új megbetegedést jegyeztek fel.

Ez elfogadhatatlan, mindent a nulláról kell kezdenünk

- fogalmazott Fauci. Rámutatott, hogy a vírus által okozott fertőző betegség elsősorban azokban a közösségekben terjed, ahol erőteljes az oltásellenes mozgalom.

Nancy Messonnier, az országos oltóközpont igazgatónője azt hangsúlyozta, hogy a kanyaróvírust ugyan sok esetben külföldi utazásról viszik be az Egyesült Államokba, de az oltásellenes mozgalom erősödése miatt egyre gyakoribbak a belföldről kiinduló megbetegedések. Az igazgatónő megemlítette, hogy a betegség leggyakrabban az úgynevezett zárt közösségekben fordul elő, például a minnesotai szomáliaiak vagy a brooklyni ortodox zsidók körében.

A szakértők rámutattak: a tájékozatlanság az egyik fő oka annak, hogy a kanyaró ismét terjed. A különböző közösségi portálok ugyanis hamis információkat terjesztenek az oltásokról. Nemrégiben például a Facebook, a YouTube és a Pinterest – éppen a kongresszus nyomására – bejelentette, hogy törli az oltásellenes tartalmakat.

"A saját sikerünk áldozatai vagyunk" – fogalmazott Nancy Messonnier, kifejtve, hogy az 1960-as évek eleje – vagyis a kanyaró elleni vakcina bevezetése – óta ennek a kórnak az előfordulása 99 százalékkal csökkent, és a szülők mai nemzedéke már nem vet számot az oltás elmaradásának kockázataival.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.