Az ausztrál kormány újabb tárcavezetője, Christopher Pyne védelmi miniszter jelentette be pénteken, hogy távozik a politikából, és nem indul a májusi parlamenti választáson, amelyen – közvélemény-kutatásokból ítélve – Scott Morrison miniszterelnök jobbközép kabinetje várhatóan vereséget fog szenvedni.

Pyne saját honlapján tájékoztatott arról, hogy távozik a politikából. Az 51 éves politikus 1993 óta, vagyis közel negyedszázadon át volt a parlament tagja, a dél-ausztráliai Sturt városában szerzett mandátumot a Liberális Párt színeiben. Pyne meggyőződését fejezte ki, hogy pártja távozása után is meg tudja tartani a parlamenti mandátumot Sturtban.

Néhány órával Pyne bejelentése előtt Steven Ciobo hadiipari miniszter is közölte, hogy nem indul a választáson, és "valami mással" fog foglalkozni.

A közelmúltban a Morrison-kabinet három másik tagja, Nigel Scullion őslakosügyi miniszter, Michael Keenan szolgáltatásokért és digitális átalakításért felelős miniszter, illetve Kelly O'Dwyert foglalkoztatási és ipari miniszter jelentette be, hogy nem indul a választáson. Julie Bishop népszerű volt külügyminiszter is bejelentette visszavonulását.

Morrison koalíciós kormánya hónapok óta az ellenzéki Munkáspárt mögött kullog a népszerűségben. A The Australian című lap megbízásából nemrég készített felmérés szerint a Munkáspárt a polgárok 53 százalékának támogatását élvezi, míg a liberális-nemzeti kormány népszerűsége 47 százalékos. Ahhoz, hogy a Morrison-kormány hatalmon tudjon maradni, meg kellene tartania az összes mostani parlamenti mandátumát, de a távozáshullám miatt ennek csekély az esélye.

A kabinet a tavaly októberi időközi választáson vesztette el egyfős parlamenti többségét, és azóta csak a független törvényhozók támogatásával tudja elfogadtatni az indítványait a parlament alsóházában.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.