Az Egyesült Államok bezárja a palesztinok ügyeit intéző jeruzsálemi konzulátusát. Ezeket az ügyeket az amerikai nagykövetség szervezetébe olvasztva intézik a jövőben – jelentette online-felületén a Maarív című izraeli újság hétfőn.

Az Egyesült Államok bezárja a palesztinok ügyeit intéző jeruzsálemi konzulátusát
Fotó: Pixabay

A jeruzsálemi amerikai konzulátus évtizedek óta a Tel-Avivban lévő amerikai nagykövetségtől külön működött, és önálló követségi feladatokat is ellátott.

Mostantól viszont a 2018 májusában Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség vezetője, Dávid Friedman nagykövet alá tartoznak a palesztinokkal kapcsolatos teendők, akiről köztudott, hogy nyíltan támogatja a ciszjordániai zsidó telepesek ügyét, többször pénzt gyűjtött és lobbizott számukra, ugyanakkor számos alkalommal éles hangon bírálta a Palesztin Hatóság vezetőit.

Az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetsége eddig az 1967-előtti tűzszüneti vonalakon belül volt felelős az izraeli ügyekért, palesztin konzulátusa pedig Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem ügyeivel foglalkozott. Az új ügyrend szerint ez utóbbi teendőket mostantól részben a nagykövetségen belül működő palesztin ügyek osztálya veszi át, részben pedig maga a nagykövetség.

A lépést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter tavaly októberben jelentette be, öt hónappal azután, hogy Donald Trump elnök átadta a Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetséget.

"A döntést az egész világra kiterjedő azon erőfeszítésünk ösztönözte, hogy növeljük diplomáciai tevékenységünk hatékonyságát és eredményességét. Nem jelzi, hogy megváltozik az Egyesült Államok politikája Jeruzsálemben, Ciszjordániában vagy a Gázai övezetben"

- áll a washingtoni külügyminisztérium közleményében, amelyet az amerikai követség honlapján tettek közzé.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.