A Fehér Ház republikánus szenátorokkal egyeztet a rendkívüli állapotról tartandó szenátusi szavazás ügyében – értesült kedden a The Washington Post című napilap.

A lap információi szerint Zach Parkinson, a Fehér Ház helyettes kommunikációs vezetője egyeztet a szenátusban. A Fehér Ház nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

Washington Post: a Fehér Ház republikánus szenátorokkal egyeztet a rendkívüli állapotról

Fotó: pixabay.com CCO

A szavazásnak még nincs pontos időpontja , de várhatóan a jövő héten kerül rá sor, és a The Washington Post úgy tudja, az elnöki hivatal azt szeretné megakadályozni, hogy még több republikánus politikus szavazzon együtt a demokratákkal.

Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője hétfőn Kentuckyban egy rendezvényen közölte: megvan a megfelelő számú voks, hogy a képviselőház után a szenátusban is leszavazzák Donald Trump elnök tervét a rendkívüli állapot bevezetéséről.

A hét végén ugyanis Rand Paul, kentuckyi szenátor is bejelentette, hogy nem támogatja az elnök tervét. Ezzel – Lisa Murkowski alaszkai, Susan Collins Maine-i és Thom Tillis észak-karolinai szenátorral együtt – négyre emelkedett a rendkívüli állapot bevezetését elutasító republikánus szenátorok száma. A demokraták szenátusi frakciója egyhangúlag elutasítja a rendkívüli állapotot.

McConnell szenátor ugyanakkor jelezte: Donald Trump várhatóan vétót emel majd a szenátusi döntés ellen, ekkor a határozatról ismét voksolnak a képviselőházban, amely szerinte érvényben hagyja az elnöki vétót.

Az Egyesült Államokban nem ritka a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita az elnök hatásköréről. A demokraták hevesen bírálták George W. Bush elnököt, amiért szerintük túl gyakran élt a végrehajtó hatalom eszközeivel, például elnöki rendelet kibocsátásával. A republikánusok szintén hevesen bírálták Barack Obama demokrata párti elnököt azért, mert megítélésük szerint túlterjeszkedett a jogkörén, például a klímaváltozás, vagy egyes illegális migránscsoportok védelmezése ügyében hozott elnöki rendeleteivel.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.