Miközben a britek rettegnek, hogy ha rosszul sül el a Brexit, tél végén nem jutnak hozzá a megszokott spanyol primőrökhöz, a spanyol fogyasztók egyre több importált terméket fogyasztanak.
A spanyolok frissgyümölcs- és -zöldségimportja mennyiségben 8 százalékkal, értékben 9 százalékkal nőtt tavaly, elérve a 3,3 millió tonnát és a 2,757 milliárd eurót.
Az avokádó, a kivi és az alma volt a három leggyakrabban importált gyümölcs, míg a zöldségek sorát a burgonya és a zöldbab vezette – írja a Syngenta blog.
A vámadatok azt is mutatják, hogy a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék exportja 2018-ban nagyjából stabil maradt, fenntartva az elmúlt három év tendenciáját. A szállítmányok értéke 1 százalékkal 12,832 milliárd euróra emelkedett, míg a volumen ugyancsak 1 százalékkal 12,5 millió tonnára csökkent.
A zöldségexport mennyisége 4,4 százalékkal 5,3 millió tonnára nőtt, az értéke pedig 0,4 százalékkal 5.290 milliárd euróra bővült.
A kategórián belül a paprika, az uborka és a saláta mutatta a legnagyobb mennyiségi növekedést, míg a paradicsomból származó exportbevétel 7,5 százalékkal 927 millió euróra csökkent változatlan, 812 571 tonnás mennyiség mellett.
...de akinek a mindennapi hülyeséget be kell adni az csak vegye be.