Az Európai Unió (EU) külső határának védelme és a schengeni övezet kiteljesítése mellett a közösség közép-európai tagországainak tiszteletét is hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer, a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az EU reformjáról szóló írásában, amelyet Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszul tett közzé a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban.

A politikus kiemelte, hogy az EU "példa nélkül álló sikertörténet", és az "európai eszme" támogatottsága minden eddiginél nagyobb. Azonban a pártokon alapuló reprezentatív demokráciára, a jogállamiságra, az egyén szabadságára és a szociális piacgazdaságra épülő "európai életforma" határozott, "offenzív" képviseletéhez meg kell erősíteni az EU-t.

Az erősebb EU-hoz elengedhetetlen a tisztelet a közép- és kelet-európai országok "megközelítésmódjai és a közös európai történelmünkhöz és kultúránkhoz adott különleges hozzájárulásuk" iránt. Ugyanakkor nem férhet kétség az alapértékekhez és -elvekhez, ezek nem képezhetik alku tárgyát – írta Annegret Kramp-Karrenbauer.

(MTI)

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
libellle
@kereső: Na bizonyára sok mindent nem hallasz de a Kanzlerin már regebben nem simogatja orbánt. Söt... megkerste a nagy küldöttseg, hogy ünnepeljék együtt az osztrak-magyar határon Austria -Nemetország és Magyarország a wasfüggony lebontásat, Merkel még szoba sem állt velük. Ugy Harom hónappal ezelött adott egy nosszü intevjut és ott szepen elmondta, hogy orbán 2015-ben napokon kerezstül óránként hivta öt a külügyminisztert az osztrak Kanzlert és még sokat masokat és könyörgött, hogy segitsenek neki mert rengeteg menekült van az országban. Ö nincs olyan helyzetben, hogy ezt rendezze. Igaz csupán paar ezerröl volt szó, hogy Nemetország átvesz de orban paar szazezret küldött ránk. Ezt mondta Merkel többek között most pedig állandóan orditozik orbán, hogy mi befogadtük a menekülteket.
libellle
@kokopelli: " A németek vezetője a saját "Grundgezetz"-re" es-
küszik fel,és nem másra! Nem emlékszem,hogy mikor adott lovat a Zorbán alá!Mit jelent az,hogy na-gyon magas a respektje? Gondolod,hogy a választóit az érdekli! Nagy százalékuk,azt sem tudja,hogy
ki az Orbán Viktor,mi az a Fidesz,és hogy M.o milyen pártok "harcolnak" egymás ellen ill. mikor..és mi- óta!Ha én beszélgetek az ismerősökkel,már a gyűlöletet sem értik!Azt,hogy családok,családtagok, ba-
rátok "ölre mennek" ill. elidegenednek egymástól egy ß@r politika miatt,azt meg egyenesen viccnek
tartják! ...náluk is van olyasmi közmondás,hogy "Magad uram,ha szolgád nincs!" " oja ez teljesen igy igaz. ènsem tudnam amennyiben pont 2014-15-ben nem tartozkodtam volna paarszor Mafyarországon. Még mindig van paar kollegaval kapcsolatom, igaz mar eleg sokan itt vannak Nemetországban. Ellenben a helyzet nem javült inkább még jobban a negativ irányban halad ott.
kereső
@libellle: Ne hidd,hogy ezt nem tudjuk.Aki látott is,nem csak nézett 2015-ben, mindenki tudja,hogy mi történt itten- a Bp. keleti pályaudvarra történő összetereléstől kezdve-a buszokon történő szállitásig, regisztráció nélkül.
Igen arról is tudunk, hogy Merkel asszony nem óhajt együtt ünnepelni orbánnal a Pán-Európai pikniken.Ez mindenképpen jó hir, mert igy orbánnak nehéz dolga lesz ezt is kisajátitani magának,holott ehhez aztán már tényleg semmi köze nem volt.
Hidd el, és ez @kokopellinek is szól, nem bántásként emlegetjük orbán bevédését német részről,hanem mert bennünket meg meg sem hallanak, akik régóta kiabálunk, hogy orbán horthy féle diktatúrát épit, annak ideológiájával egyetemben,és ez már Európára is veszélyes, nem csak ránk. Főleg úgy, hogy követői is vannak szép számmal,még az EPP-n belül is.
Nem szabad ezt a tényt-hogy orbán "illiberális demokráciát" kiván exportálni Európa szerte-bagatellizálni. Mert ez nem az.
Lepényleső
Tisztelni a tudást lehet. Valakit csak azért mert megszületett? Ráadásul létével másnak
csak keservet szerzett,azt miért övezze tisztelet? Tisztelni lehet,de a tiszteletleneket?
verőce21
Mint írta Annegret Kramp-Karrenbauer, "a központosítás és az államközpontúság tévút, inkább arra kellene törekedni, hogy kiegyenlítődjenek az életkörülményekben, mutatkozó tagállamokon belüli és tagállamok közötti különbségek." - hangzatos lózungok,
mert később mégis a központosítás mellett érvel több területen. Vagy itt van pl. a migráció kérdése, a határvédelem, vagy "a kihívás, hogy összetartsa a bevándorlás révén heterogénné váló társadalmat”, mind olyan kérdés, amelyben a központi irányítás alá vonnák lopakodóan a tagországokat.
kokopelli
@kereső: Remélem viccelsz azzal,hogy A.Merkel és csapata meg sem hallja a kiabálást!Mit gon-
dolsz hány ezer magyar gyökerü CDU/CSU tag,ill. tisztségviselő van a CDU és CSU-ban,a zöldek-
deknél és a hasonló pártoknál! Meg kell érteni,hogy németeknél még a Fidesznél is mocskosabb rosz-
szabb is van,pl. az AfD és olyan szervezetek mint a náci PEGIDA,ill.a III. birodalmat éltető csoportok,
amelyek NSDAP-s igazolványokkal rendelkeznek!Még M.o. sem áll azon a mélyponton mint ezek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.