Aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Varsóban, a magyar nagykövetségen rendezett ünnepségen.

Orbán: aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig

Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök – Fotó: Szecsődi Balázs /MTI

A kormányfő Kornel Morawieckinek, a szejm korelnökének átadta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetést a Magyarország iránti szolidaritása és következetes kiállása, valamint a magyar-lengyel politikai kapcsolatok erősítését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

A miniszterelnök emlékeit felidézve beszédében hangsúlyozta: annak idején magyar fiatalokként Morawieckire és bajtársaira figyeltek, és amikor nekik is el kellett dönteniük, mennyire legyenek radikálisak, úgy határoztak, olyan radikálisak lesznek, mint Morawiecki és szervezete, mert "aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig", ahogy Morawieckiék is tették.

Hozzáfűzte: a bátor cselekvés és tisztelet kultúrája máig létezik Lengyelországban, és valami megmaradt belőle Magyarországon is.

Orbán Viktor azt mondta: az ember "ritkán áll szemben egy tananyaggal". 1984-85-ben tanult a közép-európai ellenállási mozgalmakról "félhivatalosan" a kollégiumban, és amikor ott a Szolidaritásról tanultak, akkor találkozott először Morawiecki nevével.

Emlékeztetett: néhány hónappal azután, hogy tankok lepték el Lengyelország utcáit, egy kiáltvány jelent meg, amely arról szólt, hogy azért kell harcolni, hogy ne éljenek rabságban, hűek legyenek apáik és nagyapáik hagyományaikhoz, küzdeni kell a szabadságért, megmutatni a világnak, hogy ellen lehet állni a rossznak. A Morawiecki által vezetett mozgalom céljainak, gondolatainak megfogalmazásáért akkor még súlyos árat fizetett az ember, ilyen gondolatok még a szabad Nyugaton is kevesek fejében fordultak meg – mondta.

Kornel Morawiecki 1982 júniusában alapította meg a Harcoló Szolidaritás nevet viselő antikommunista szervezetet, válaszul a Szolidaritás szakszervezet betiltására és az ellenzék elnyomására.

Orbán Viktor kiemelte: a Nyugat meg volt győződve arról, hogy a Szovjetunió és a kommunizmus még hosszú évtizedekig létezni fog, és akik ebbe nem akartak belenyugodni, azok Morawieckiék harcából merítettek erőt. Nekik köszönhetően "állandóan ott dobolt a fülekben", hogy a kommunizmust nem lehet megreformálni és a bűneit napvilágra kell hozni.

A miniszterelnök méltatta a magyar-lengyel barátságot, és azt mondta, hogy a szeretetnek azt az áradó formáját, amellyel magyarok és lengyelek egy szobát meg tudnak tölteni, ma nem ismerik máshol Európában.

A kitüntetést átvéve a 77 éves Kornel Morawiecki arról beszélt, hogy nem is a saját nevében, hanem "lengyelként, e föld fiaként, a Harcoló Szolidaritás képviselőjeként, a keresztény szeretet törvényei alapján felnevelt európaiként" veszi át a kitüntetést a "hősies magyar nemzet" miniszterelnökétől.

Hangsúlyozta: a szeretet, valamint a szolidaritás törvénye az egymáshoz való viszonyról szól, a terhek közös hordozásáról, a közjó érdekében való munkáról.

A szolidaritás öröksége "alakít és kötelez is bennünket, hogy a hazák Európáját építsük, hogy így érkezzünk el az Európa nevű hazába". Ez a "nagy, óriási, az Atlanti-óceántól a Csendes-óceánig húzódó Európa a kereszt jele alatt nőtt fel, az áldozatok, az önfeláldozás közepette, és a szabadságon, valamint a szolidaritáson alapszik" – fogalmazott Morawiecki. Azt a kívánságát fejezte ki, hogy a sok évszázados lengyel-magyar barátság "példa és útmutató legyen az ilyen Európa és a biztonságos, békés, értelmes világ építésében".

MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Viktor, viktor te hülyébb és gátlástalanabb vagy még magadnál is! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Viktor, viktor te hülyébb és gátlástalanabb vagy még magadnál is! =))
advocat
Egyébként nagy mondás. Csak mi az értelme?
Eladott Ország
Mert ugye az evidencia, hogy a lengyel testvéreinkkel közös erővel fekszünk keresztbe a senki által meg nem választott brüsszeliták kreténvilágának, a lengyel testvérek tőlünk megirigyelt, illiberális szakadt mundérját védjük a gaz gyarmatosító, migránssimogató Európával szemben, mert tudjuk, hogy majd ők is megvédik a mi korrupt seggünket, amikor arra kerül a sor. Szóval csak annyit akartam mondani, hogy ha Izraelből megüzennék, hogy a magyarok az anyatejjel együtt szívták magukba az antiszemitizmust, akkor vajon pattogna a küldetéstudat, mint kecskeszar a deszkán, vagy sem nem? Mert amikor Brüsszelből megüzenték, hogy a lengyelek éppen az ő kottája szerint verik szét az igazságszolgáltatáson keresztül a jogállamot, baromira fel volt háborodva. Pedig a brüsszeli grémiumnak sokkal több joga volt bírálni egy uniós tagállam kormányát, mint amennyire Netanjahu csahos kutyájának beletörölni a gumicsizmáját ugyanabba az uniós tagállamba. Kollektíve az egész népbe. Egy a lakájai által minden oldalról fényezett, gyáva, gumigerincű alak sem lesz államférfiú attól, hogy eldöntötte, ha az Egyesült Államok elnöke nem is lehet, de csakazértis nyomot hagy maga után a történelemkönyvekben. Szerintem oda fog kerülni. Abba a fejezetbe, ahol arról értekeznek, hogy sunyi, elvtelen embereknek nincsenek barátai, sem szövetségesei.
CsipkeRózsa
"nekimegy a falnak, Nagyot koppan akkor, azután elhallgat."
kereső
Mondja mindezt ,ez a gátlástalan szélkakas- az orosz bank ,és paks2 árnyékában.
advocat
@Eladott Ország: Miről is szól az uniós szavazás? Kit nem választott meg a "nép"? Tanulj, okosodj. Hátha...
tudode
Ami óta nyomja a SÜKET DUMÁT, na HÁNYszor ment el a falig, aztán SZIRÉNHANGJÁVAL, hokizsebében egy félcédulával EDDIG jó időben JÓ HELYEN volt/van, kopogtatva a HAZAÁRULÁS kupiján... F A L A K A T .. D Ö N T Ö G E T V E!
.
Örüljön, hogy MÉG JEGYZIK a porondon, és luk van a kimenetein!
.
Most is a FALNÁL áhítozik a SZÉLHÁMOSOK Istenéhez!
.
Uncsi már a ViktorJUGEND nyamvadt erőlködése!
görbetükör
Szerintem az orosz bankkal ment el a falig.
Kis hazánk lesz az orosz maffia fellegvára. :(
justhpeter
Tök mindegy mikor, hol és mit beszél. Akármikor, akárhol, akármiről csak a hülyeség jut eszébe.
kereső
@görbetükör: és Moszkva "előretolt helyőrsége"! a únió schengeni külső határán.
cikicakk55
Csípem mikor ilyen fennkölt szavakkal,ilyen nyalintós dumákat vágnak le, miközben egész mást csinálnak az országaik népével. Szeretet, a z országok békéje, a népek boldogulása, lengyel barátaink,testvéreink,rokonaink,meg minden. Közben mindegyik tudja a másikról,hogy lop,csal,hazudik,korrupt,kizsigereli a népét és eszük ágában sincs a bajban kiállni a " testvérek" mellett.
SystemError
Na mióta mondom, hogy hagyni kell falig menni az istenbarmát. lesznek károk, de egy életre megtanulja ez az ország, hogy a demokrácia nem csak lehetőség, de felelősség is! Menjél Viktor, hajrá, győzz le mindenkit a fejedben! :)
namihami
Ez már nem dakota (a történelem kereke túlfordult), ez már erdélyi magyar/székely!
A dakoták már a rezervátumban várják a sors újabb fordulatát.
SystemError
@durbincs: maga nem egy automatizált program? meddig fogja ugyanazt kis változással válaszolni? Kipróbáljuk? maga a gyökér kis segédprogramja? Mintákat követ, de ha eltérés van jön az igazi gyökérke? A kis szocipata Shikákááá, akinek ez a munkája, hogy istenkomplexusos náci senki? akinek a nyomi kis mintakövető félautomata pincsije? Twitterbot maga?
papa.49
Menj el a falig oszt. majd kidöntjük veled kalapácsnak még jó leszel csutitetű !!!
solidedge
Ilyen szöveggel már kötöttek ki zárt osztályon emberek.
Yoda69
Nagyon bolcs mondas O1G vezertol.
Igaz hogy lopott, a hasonloan ostoba kinai mondason alapul, miszerint a folyon akkor keljunk at, ha mar odaertunk.
Na de, aki snittpalt tette meg KE-nek attol ne is varjunk mast.
Yoda69
@Mirabilis: Nagyon jo blog, kar hogy csak 1x lehet lajkolni :)
RonaGyuri
mivel a derék cenzor tobzódik, így kénytelen vagyok más, de hasonló témákhoz betenni:

Jobb ha én szívom el, mint egy idegen

Ezt már nem könnyű überelni: „Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer showban”

Mottó:
„The show must go on
The show must go on
Yeah ”

Kell-é ennél több a derék (rém)HírTV beszámol a konkurens – legalább akkora verseny van a gátlástalan uszításban, mint a legbornírtabb címek osztásában a médiában – csatorna ECHO-ZV A nemzet Hangja Bayer show műsoráról.
A derék Gergől kölök egyre vadabb dumákat nyomat, a telkesség igénye nélkül:
„Akkor sem köt kompromisszumot a Fidesz a keresztény értékek védelmében és a migráció elutasításában, ha kizárják az Európai Néppártból”
„Nem akar kilépni a Fidesz az Európai Néppártból, de nem lehet kijelenteni, hogy biztosan a tagja marad a jövőben”,
„a kormánypárt nem változtat politikáján a keresztény értékek védelme és a migráció elutasítása kapcsán”,
etc.
Sőt még azt is, hogy „a Fidesz tagságával a Néppárt is jól jár.”! =))
Nekem nagyon ide kívánkozik egy anekdota a 70-es évek közepéből. Egy kedves barátom szokta volt emlegetni – Tamás volt olyan, hogy könnyen lehet saját kitaláció -: „Adja egy cigit, mégiscsak jobb, ha én szívom el, mint egy idegen!” =))
polar450
"Orbán: aki falakat akar bontani, annak előbb el kell menni a falig"
Ez vajon dakota közmondás?
Micsoda zseni az a veréb, mintha azt mondta volna, hogy nehéz élet nem könnyű!
papa.49
@solidedge: Lehet hogy a brancs ,,elitje,, onnan szökött meg )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
wpym
Remélem, hogy te és a rablobandád el fogtok menni a falig...
Yoda69
@wpym: csaucseszku is elment a falik.
Aztan ott is maradt a toveben - kifacsart testtel, verbe fagyva - jo nehany golyoval a testeben.
kokopelli
...én azt hittem,hogy az okos emberek nem mennek el a falig,hanem egy "faltörő acélkörtét"
daruval együtt hozatnak!Viktor nézz utána,mert a Syrus Miley mezitelenül ül a "romboló körtén"!
(külföldiül "Abrissbirne", englisül nemtoom!))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.