Hatvan éve, 1959. március 10-én lázadtak föl a tibetiek a megszálló kínai csapatokkal szemben. A felkelés két hétig tartott, és több mint nyolcvanezren haltak meg, a későbbiekben pedig tízezreket börtönöztek be. Március 17-én a dalai láma Indiába, Dharamszalába menekült, ahol több százezer követőjével a tibeti hegyekre kilátást nyújtó helyen ma is él. Az évfordulóra a kormány és a kormánypártok nem reagáltak, noha korábban – ellenzékben – számtalan alkalommal emeltek szót Tibetért, 2008-ban még egy országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottak Tibet érdekében, és Balog Zoltán akkor fideszes képviselő Kossuth téri sajtótájékoztatóján tibeti zászlót lengetett. Első miniszterelnöksége idején Orbán Viktor fogadta a dalai lámát, és a választási vereséget követően a Fidesz arra emlékeztette a Kínába látogató új kormányfőt, Medgyessy Pétert, hogy „az előző kormányciklusban a kínai emberi jogi problémák miatt nem valósult meg Orbán Viktor látogatása Pekingben.” Egyben remélték,...

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: human
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"Orbán Viktor újbóli hatalomra kerülését követően – noha tett látogatást Budapesten – már nem fogadta a dalai lámát, és 2011-ben az érkező kínai delegáció kedvéért őrizetbe vették a Tibetért tüntetőket, míg 2017-ben rendőrök akadályozták meg, hogy a kínai delegáció útvonalán tibeti zászlót lengessenek."
RonaGyuri
nagyon más a Nézőpontja hatalomban! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.