Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság kedden egy európai polgári kezdeményezést, amelynek célja a jobb pénzügyi és jogi keretfeltételek megteremtése annak érdekében, hogy Európában mindenki könnyebben juthasson lakáshoz.

A "Housing for All" nevű friss polgári kezdeményezés indítványozói arra kérték a bizottságot, hogy biztosítson mindenki számára könnyebb hozzáférést a szociális és megfizethető lakhatáshoz, tekintsen el a maastrichti kritériumok alkalmazásától az ilyen típusú lakások építését célzó állami beruházások esetében, és gondoskodjon arról, hogy a nonprofit és fenntartható ingatlanfejlesztéssel foglalkozó felek könnyebben juthassanak uniós finanszírozáshoz.

Emellett szabályozás kidolgozását sürgették a rövid távú bérletekre vonatkozóan, valamint statisztikák összeállítását az európai lakhatási szükségletekről.

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a nyilvántartásba vételről szóló szerdai határozat pusztán a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti, a tartalmát ebben a szakaszban nem vizsgálták.

A regisztrációt követően egy év áll rendelkezésre egymillió támogató aláírás összegyűjtésére legalább hét különböző uniós tagállamból. Ha ez sikerül, az Európai Bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell: elfogadhatja, de el is utasíthatja a kérelmet, azonban a döntését mindenképpen indokolnia kell.

Az Európai Parlament kedden megszavazta az európai polgári kezdeményezés reformjáról szóló jogszabályt, mely könnyebbé teszi az eszköz működtetését, többek közt technikai jellegű változtatásokkal.

"A mai eredmény áttörés a demokráciának. Az európai polgárok számára kiemelt fontosságú, hogy befolyással legyenek az EU döntéshozatalára, illetve az EU számára is elődleges, hogy közelebb kerüljön saját polgáraihoz. Ez az új szabályozás pedig végre megteremti ezt a közvetlen összekötő kapcsot" – hangsúlyozta Schöpflin György fideszes jelentéstevő, aki szerint az eszköz a 2020-as életbe lépéstől kezdve sokkal hozzáférhetőbb és átláthatóbb lesz a szervezők számára.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.