Izrael az egyenlő jogokat élvező arab polgárai számára is demokratikus jogállam – reagált szerdán a Twitteren Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára.

Erdogan török diktátor az izraeli demokráciát támadja, miközben török újságírókkal és bírókkal vannak tele a börtönök. Micsoda vicc!

- írta az izraeli kormányfő.

Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár. Izrael demokrácia, melyben minden izraeli, s köztük a közel kétmillió arab állampolgár is egyenlő jogokat élvez

- hangsúlyozta Netanjahu. "De Izrael az egyetlen zsidó állam is. Dávid csillag van a zászlaján, a Hatikva a himnusza, a héber a hivatalos nyelve, és a zsidóknak joguk van letelepedni a földjén"- tette hozzá. Előzőleg kedden a török elnök szóvivője nyílt rasszizmussal vádolta meg Netanjahut, mert az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael nem minden polgárának az állama, csak a zsidó népé.

Netanjahu nagy port kavart vasárnapi üzenetében azt írta, hogy Izrael nem minden polgárának a nemzetállama, hanem csakis a zsidó népé, s ezzel sokak szerint kirekesztette az ország arab lakosságát.

Az izraeli miniszterelnök az Instagram-oldalán reagált így a népszerű színésznő, Rotem Szela szavaira, aki az ország lakosságának mintegy 17,5 százalékát kitevő arab kisebbséggel kapcsolatban szombaton leszögezte: Izrael állam minden polgárának az állama.

Netanjahu később megismételte a Szelának szánt választ kabinetjének heti ülésén is, ahol a többi közt a tavaly júliusban elfogadott nemzetállami törvényre is hivatkozott.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.