A német köztévé, a ZDF Heute Journal című hírmagazinjának beszélt az Orbán Viktorral folytatott tárgyalásairól először Manfred Weber.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője és csúcsjelöltje a műsorban többek közt azt mondta, hogy a Néppártban „elfogyott a türelem” Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben a legutóbbi plakátkampány után

- írja a Mérce.

Weber a stúdióban adott interjúban leszögezte: az alapjogok, mint az akadémiai és tanszabadság, nem alku tárgyai, azokat alapvetően be kell tartani, és Orbán Viktor ebben az ügyben be fogja adni a derekát, ha nem kívánja kívül találni magát az Európai Néppárton.

Világossá kell tennie, hogy viselkedését hosszútávon is megváltoztatja, és bocsánatot is kell kérnie

- jelentette ki Weber.

A Néppárt frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy számukra nem a mandátumok száma az elsődleges, hanem az értékeik alapvetései, amiket „szigorúan meg fognak védeni Orbántól”.

A  politikus arra is emlékeztetett, hogy a Fidesz kizárását 13 tagpárt is követeli.

Az esetleges kizárásról az Európai Néppárt egy hét múlva, március 20-án dönt majd.

Weber: „elfogyott a türelem Orbánnal szemben"

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor Weber konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését

Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette:

Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát.

Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber. Leszögezte: az EPP nem a hatalomról vagy a méretről szól, első számú elve az, hogy megfeleljen az alapelveknek.

A felek között egyelőre folyik a párbeszéd – mondta, hozzátéve: ezért nem is tud arra mit mondani, hogy az EPP milyen konkrét lépéseket tesz a közeljövőben.

Manfred Weber elmondta: a pártcsalád 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. A politikus mindegyik tagpárttal beszélni akar.

Kedvező fejleménynek nevezte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az EPP nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni.

A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – mondta Manfred Weber.

A politikus kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.

Weber: „elfogyott a türelem Orbánnal szemben"

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője, az EPP listavezetője a Dohány utcai zsinagóga Emanuel-emlékfájánál 2019. március 12-én. MTI/Mohai Balázs

Az Európai Néppárt frakcióvezetője három fő problémát nevezett meg Magyarországgal kapcsolatban: az ország ellen az uniós szerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, a Magyarország ellen az európai bíróságokon zajló kötelezettségszegési pereket és a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyét.

Legfontosabbnak a CEU ügyét nevezte, amelyről leszögezte: a tudomány szabadsága alapvető érték az EU-ban, ezért is beszélt az egyetem igazgatójával, mielőtt Orbán Viktorral találkozott. Olyan lehetőséget keresnek, amely garantálja: Budapesten a jövőben is hozzá lehessen jutni majd amerikai diplomához.

Elmondta: ennek érdekében tárgyalt a Müncheni Műszaki Egyetemmel, a BMW-vel és amerikai egyetemekkel, hogy új tanszékek finanszírozásával Budapesten maradhasson a CEU.

Kérdésre válaszolva nyomatékosította, hogy nem fog spekulálni a március 20-ai, a Fidesz kizárásáról szóló EPP-s szavazásról.

Újságíróknak úgy fogalmazott:

meg fogják látni, hogy az elkövetkező napokban hogyan lép Orbán Viktor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mik Európa értékei, Manfred Weber azt mondta, a szabadság.

A szabadság abban, ki hogyan éli életét, milyen a szexuális beállítottsága, milyen vallást követ

- tette hozzá.

Forrás: Mérce, 24.hu, ATV, MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
És válaszként vitya jót hokizott a gatyájában, a zsebreb@szott mocskos kezeivel...
" Lesz ez még így se... " de az fájni fog csútigörény " !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ittott
@durbincs: egyébként anyádra, hogy egy vadkan felbúgassa. kell az olyan kis disznó, mint te vagy dubincs
volvós
És válaszként vitya jót hokizott a gatyájában, a zsebreb@szott mocskos kezeivel...
" Lesz ez még így se... " de az fájni fog csútigörény " !!!
Borsodi
Akkor huszadikán egy kis retorziót láthatnánk már végre.Ha arra várnak,hogy jobb lesz megváltozik,az hiú ábránd csak rosszabb lesz.
Papuska1
Ezek nem keresztény értékek, hanem liberális értékek, amiknek semmi helyük Európában, hiszen az emberiség kipusztulásához vezethetnek. A keresztény értékeket a Bibliából lehet kiolvasni. A liberalizmushoz semmi köze a kereszténységnek, hiszen az egy keményen konzervatív ideológia, ami kizárja a Weber által emlegetett szabadságjogoknak nevezett szabadosságokat. A Néppárt eddig jobboldalinak mondta magát, de elvei a balliberális elvrendszer szerint működnek, és a migránsok beeresztésével pont ők tették veszélyes vidékké Európát.
arcmás
Ez egyelőre csak dumaszínház.
Az egy dolog, hogy mit mondasz, majd március 20.-án kiderül, hogy mit csinálsz - hogy valójában mire vagy képes, hivatott a kvalitásosod szerint (amit mondjunk ki őszintén így egymás közt: nem sokan tartanak sokra).
Lepényleső
A türelem nem számít,a pénzük el ne fogyjon,legyen amit a bán még lopni eltudjon?
human
Fogalmam sincs mi jár Weber fejében. Tényleg naiv vagy taktikázik.Egy biztos. Ha Orbán bent marad a néppártban el fogja játszani a kezelhető rossz fiút, de idővel hátba fogja támadni a néppártot szövetkezve a szélsőséges pártokkal ebben biztos vagyok. Orbánnak van egy terve. Olyan politikát szeretne látni Európában ami hagyja, hogy autoriter vezetők kerüljenek hatalomra és nem szólnak bele abba amit a népével tesz. Le akarja zülleszteni az EU-t pusztán gazdasági érdekközösségre.
arcmás
@ittott: Ha ez igaz, akkor már tényleg nincs messze a vég.

A Pápa is ember. - ez egy nagy igazság (azt hiszem).
lampa laz
Asszem március 15-én gyújtó beszédet fog ordítani. Hadat üzen Brüsszelnek és harcba hívja az agyalágyúlt híveit.
Peller Anikó
@lampa laz: allehet, majd szerveznek (fizetnek) egy békemenetet. Vagy kettőt.
human
@lampa laz: Uszítani és gyűlölködni fog. Ez volt már egy évvel ez előtt is. Viszont most nem fog brüsszelezni. Pontosabban csak a liberálisokat fogja támadni maximum. Itthon pedig mindenkit aki nem fideszes.
verőce21
Az Európai Néppártnak szüksége van a Fideszre, sokkal inkább, mint fordítva! Ez a legfontosabb üzenete Manfred Weber keddi budapesti látogatásának.
verőce21
A baloldal hergeli a híveit mindenféle szemenszedett hazugságokkal.
human
@lampa laz: Arra is kíváncsi leszek, hogy ismét két méteres fekete fal mögött mer-e csak Orbán beszédet mondani az EU támogatásból vásárolt buszokkal oda szállított közönség előtt. Orbán egy hiú, gyáva alak.
mork.nyugat.hu/Scopes/nyugat2015/var//improxy/NyugatWXGAPicture/45/22/452258_ketmeteres_kordon_orban_beszedenek_helyszinen.jpg
verőce21
Több, mint figyelemre méltó, hogy Weber a korábbi kemény hangú ultimátumokhoz képest a hét végén már jóval árnyaltabb tónusban, békülékeny módon fogalmazott a Fidesszel és a magyar miniszterelnökkel fennálló nézetkülönbségről.
advocat
Naqyon bátor volt Weberkém! Csak így tovább. És nemsokára nem lesz unió!
advocat
Weber a "jó szándék jeleit" tapasztalta Orbán Viktor részéről
Weber: „elfogyott a türelem Orbánnal szemben"
Merkel: az Európai Néppárt értékekről szól a Fidesz tagsága körüli vita.

ÉS?
volvós
@durbincs: Takarodj vissza a qrwaanyád retkes 3,14-chájába köcsög !!!
libellle
ez az orbán milliardos és nem tud venni egy rendes Anzugot. Már megint mint mindig ugy néz ki mindenhol mint ha akkor bujt volna elö a papirkosárból. Schrecklich
lampa laz
@Peller Anikó: A lengyel elnök biztos nem egyedül fog érkezni, hozza magával az összes idióta honfitársát is, h a o1g mellett demonstráljon.
lampa laz
@human: igen, ahogy szokott, mert értelmes dolgot a lopáson és uszításon kívül még nem tett a 9 év alatt. Ritka undorító és szégyenletes egy féreg.
lampa laz
@human: az biztos, h zártkörű dzsembori lesz és csak VIP karszalaggal rendelkező birkák vehetnek részt ezen amit a kopaszhadsereg fog védeni. A lefedett kerítésen túl pedig a rendőrség sorfala fogja védeni az ellenzék ellen. Csak így meri játszani a nagyvezér szerepét, köpni parazitázni, hazaárulózni azokat akik nem álltak be a NER -be.
RonaGyuri
a cenzor miatt csak ide teszem:

Egy igazán frappáns gondolat

Szelestey lapszemléjének összefoglalójában

Előre kell bocsássam, hogy – bár a legtöbb referált cikket már ekkorra olvastam – mindig nagy érdeklődéssel olvasom „Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléit”. A korrekt szög és értelem hű fordítások mellett kedvelem az összefoglaló meglátásait is. Nem volt ez másképp a b1.bloh-on tegnap megjelent „Weber elégedetlenül távozott Budapestről, pedig Orbán állítólag a színfalak mögött a maga módján kapitulált” cíművel sem.
A szerző meglátása szerint „Lehet, hogy jövő szerdán nem lesz szavazás a magyar kormánypárt sorsáról az EPP-ben, sőt az is elképzelhető, hogy az egész ügyet elfektetik a májusi európai választások utánra, már ha a magyar miniszterelnök addig képes megmaradni a fenekén. ”!
Igen ez telitalálat! Nem csak értelmében, de megfogalmazásában is. Őfeneségénél már nem biztos, hogy beszélhetünk önuralomról! =))
Papuska1
@lampa laz: Miért? "Akik nem állnak be a NER-be" mit akarnak? Azt már tudjuk, hogy mit nem, de mit helyette? Ezt jó lenne egyszer valakinek eldönteni! Még inkább nyilvánosságra hozni.
lampa laz
@Papuska1: tudod van mindennek ellentéte és van egy arany középút.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.