Elfogadta Orbán Viktor kormányfő bocsánatkérését csütörtökön a flamand kereszténydemokraták (CD&V) elnöke, azonban közölte, pártja továbbra is támogatja a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). Később hasonlóan nyilatkozott több más EPP-tagpárt vezetője is.

A nyugati "hasznos idióták" a bocsánatkérés után is követelik Orbánék távozását az EPP-ből

Wouter Beke arról számolt be, hogy elfogadja Orbán Viktor bocsánatkérését a bántó nyelvezet miatt, de az ügy nem arról szól, hogy ő sértve érzi-e magát, hanem az alapvető európai értékek, például a sajtószabadság és a hatalmi ágak elválasztásának tiszteletéről, illetve a jobb együttműködésről a külső határok védelmében, s ebben nem lát semmilyen változást.

A CD&V nem változtat az álláspontján, miszerint a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban

- írta a Twitteren.

Reagált Maxime Prévot, a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH) vezetője is, mondván, ez a bocsánatkérés semmit nem változtat azon a véleményükön, hogy a nagyobbik magyar kormánypártnak nincs többé helye az EPP-ben.

Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) elnöke rámutatott, hogy Orbán mindössze egyetlen kijelentéséért kért elnézést, intézkedéseiért, egyéb nyilatkozataiért és kampányaiért nem, s ez nem elegendő.

Petteri Orpo, a finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) elnöke azt közölte, hogy megkapta az üzenetet, de nem vonják vissza kizárási indítványukat.

Ezen a ponton levelek már nem segítenek, a Fidesznek tettekkel kell bizonyítania elkötelezettségét az EPP mellett, de ez nem történt meg

- emelte ki.

A magyar miniszterelnök szerdán levelet írt azon EPP-tagpártok vezetőinek, amelyek kezdeményezték a Fidesz kizárását. Ebben bocsánatot kért a "hasznos idióták" kifejezés miatt, de kiemelte, nem változtat álláspontján a keresztény kultúra védelmét, a migrációt és Európa jövőjét illetően. A miniszterelnök azt kérte az érintett pártoktól, hogy gondolják újra a kizárási kezdeményezést.

Tíz országból tizenhárom EPP-tagpárt kérte hivatalosan a Fidesz kizárását a magyar kormány újabb plakátkampánya és szerintük jogállamiságot veszélyeztető lépései miatt. Erről a konzervatív európai pártcsalád politikai közgyűlésén szavaznak a résztvevők jövő szerdán.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
A Néppárt eddig jobboldalinak mondta magát, de elvei a balliberális elvrendszer szerint működnek: "Könyörgöm, akasszuk fel!"
csipetke
Lehet,hogy a "hasznos idióták" orbánnak ez esetben mégse lesznek hasznosak?
dr. prédikátor
Kibaszni a fitymákat a néppártból mint a macskát szarni!!!
arcmás
Nem csodálom, mert ez nem bocsánatkérés:
https://hvg.hu/itthon/20190314_Ezt_irta_Orban...

Ráadásul a bocsánatkérést őszintén is kell gondolni, ami nyilván nincs meg Orbán részéről.

Ráadásul:
"Nem valószínű, hogy az érintettek ettől nagyon boldogok lesznek, ugyanis a válságkommunikációs szakkönyvek biztos nem azt javasolják ilyen helyzetben, hogy Lenintől vagy más kétes figuráktól idézzünk, amikor finom kritikát akarunk megfogalmazni a barátaink felé. Orbán harcos antikommunistának szeretné beállítani magát, ugyanakkor Lenintől idéz. Ez finoman szólva is kétélű fegyver."

Ráadásul: https://m.blog.hu/sz/szeka/image/alfahir_7.jp...
Jozefina
Ez a "bocsánatkérés" csak felbőszíthette a fidesz kizárását fontolgató EU képviselőket. Mindenkivel nem lehet és nem illik levélben konzultálni!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok