Az új-zélandi Christchurchben két mecsetnél összesen 49 ember vesztette életét fegyveres merényletben helyi idő szerint péntek délután. A támadás a Maszdzsid al-Núr mecsetnél és a peremkerületi Linwood mecsetben történt. További több mint 40 ember súlyosan megsebesült. Négy embert őrizetbe vettek. 

A NZ Herald tudósítása szerint a támadók két mecsetnél nyitottak tüzet kora délután, éppen a pénteki ima kezdetekor, egyikük pedig 17 percen át élőben is közvetítette a támadást – írja az Index.

A fő gyanúsítottat a rendőrség még nem nevezte meg, de valószínűleg az ausztrál Brenton Tarrant az, akinek azóta törölték a Twitter-oldalát.

A 28 éves ausztrál Brenton Tarrant egy elképesztő kiáltványban indokolta meg előre a Christchurch városában végrehajtott mészárlást: a férfi a Twitterén megosztott dokumentumban a szerinte "a nyugati világot megszálló muszlimokat tette felelőssé a fehér faj szisztematikus kiirtásáért, tettével pedig hosszú évszázadok atrocitásaira akart választ adni". A szöveg szerint a mészárlást nagyjából két éve kezdte el kitervelni, Christchurch pedig három hónappal ezelőtt merült fel célpontként.

Tarrant a fegyverein is egyértelművé tette, hogy a muszlimokat tartja a nyugati kultúra hóhérainak: a tölténytárak és maguk a fegyverek is tele voltak írva muszlimellenes szlogenekkel, és olyan uralkodók és hadvezérek neveivel, akik a történelem során hadjáratot vezettek a muszlimok ellen, vagy megvédték tőlük Európát – írja az Index.

A fegyverekről készült képeket Tarrant szintén a Twitterén tette közzé, a nevek közé pedig Hunyadi János (aki John Hunyadiként szerepel) és Horogszegi Szilágyi Mihály is bekerült. Rajtuk kívül Luxemburgi Zsigmond is feltűnt a fegyveren.

A fegyverről készült fotókat az Index cikkében tudja megnézni.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök úgy jellemezte a dokumentumot, hogy az a „gyűlölet műve”.

Tannant egyébként magát nem tartja ausztrálnak annak ellenére sem, hogy ott született.

A nyelvem eredete európai, a kultúrám európai, a politikai meggyőződéseim európaiak, az identitásom és a vérem is európai

– írta a Sydney Morning Herald szerint.

A pénteki mészárlásról testkamerával felvételt készített, és közvetített élőben

- írja a 24.hu.

A felvételt a Facebook, az Instagram és a Twitter is törölte.

Hunyadi János és Szilágyi Mihály neve is szerepelt az új-zélandi merénylő fegyverén – 49 ember halt meg – videó

Videofelvételről készült kép az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadás egyik elkövetőjéről 2019. március 15-én. A fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma negyvenkilencre emelkedett. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál. Fotó: MTI/AP

A videó elején az autóban zene is szólt, egy szerb és egy német nyelvű. Előbbi Radovan Karadzicról szólt, „Bosznia mészárosáról”, elítélt háborús bűnözőről.

Az azóta törölt 17 perces videó az Index cikke szerint egy "kezdődjön a buli!" kiáltással kezdődik, amihez hozzáteszi a lövöldöző, hogy "ne felejtsetek el feliratkozni Pewdiepie-ra" (ő egy videojátékokkal foglalkozó Youtube-sztár).

A történéseket fejkamerával közvetítette, vagyis a videón pontosan az látható, amit a támadó látott.

- írja az Index.

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács is elítélte a merényleteket

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte pénteken a két mecset ellen elkövetett új-zélandi terrortámadásokat, amelyekben a legfrissebb hírek szerint 49 ember vesztette életét.

Hunyadi János és Szilágyi Mihály neve is szerepelt az új-zélandi merénylő fegyverén – 49 ember halt meg – videó

Áldozat holtteste az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínén 2019. március 15-én. Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Az imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak, akik hiszünk a vallás és a vélemény szabadságában, sokszínűségében, ami az új-zélandi társadalom szövetét jelenti, és amely értékeket az Európai Unió is osztja – hangsúlyozta az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az ilyen cselekedetek erősítik eltökéltségünket, hogy a nemzetközi közösség egészével együttműködve szembeszálljunk a terrorizmus, a szélsőségesség, a gyűlölet globális kihívásaival – húzta alá Federica Mogherini.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió együtt gyászol Új-Zélanddal, és "mindig ki fog állni azok ellen, akik gyűlölettől fűtve el akarják pusztítani társadalmainkat és életmódunkat".

Határozottan elítélte a történteket Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki támogatásáról biztosította Wellingtont a nyitott társadalmak és a közös értékek védelmében.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára azt írta a Twitteren, hogy "a rasszizmus, a vallási gyűlölet és az iszlamofóbia fenyegetést jelent a békére, a stabilitásra világszerte".

Forrás: Index, 24.hu, MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
arcmás
Hát persze, hogy vicceltem?

Az egész világon senki nem ismeri Istent (te sem, hiába kaparsz).
Ez nonszensz!
A nagy számok törvénye alapján qrva sok embernek kéne ismernie istent, de az van, hogy senki nem ismeri.
Te ismersz olyas valakit, aki ismeri Istent?
Szerintem sem.
Például ez téged egy kicsit sem gondolkodtat el - hogy itt valami nem stimmel?
arcmás
Bármilyen vallású is egy ember, csak élni akar a kedvesével, a gyerekeivel, a családjával, a barátaival szeretetben, a jövőről ábrándozva, kiteljesítve azt - Urambocsá, istenben hívőként.
Ez minden normális ember vágya a világ megalapításától fogva.

I.e. 2600-ban nem volt jet ski.
arcmás
A rohadék náci Orbán retorikája, mártírja ez a kép!
Ha a kereszténység jó lenne, mindenki keresztény lenne ezen a világon, és nem szorulna arra, hogy gyalázatos, mocskos rohadék politikusok védjék meg.

A kereszténység i.sz. 100 után már nem jó.

http://propeller.hu/images/cikk/2018_04/K__AP...

Undorodom tőletek. mocskos fideszesek.
Gondolom, hogy most megfigyeltek egy darabig, aztán ejtetek a jó magaviseletem miatt.
Nem kéne...
arcmás
Tudod, a sors soha nem jött el értem.
Mindig nekem kellet elmennem a sorsomért.
Volt ott minden - csúnyán.
De túléltük - én, meg a sorstalanságom.
vacsi
@laszlobihari: Abban, hogy gyáva szar, aki ilyet tesz, egyetértünk. De épp most olvastam egy másik cikkben, hogy járt Magyarországon is, márpedig akkor lehettek magyar ismerősei, akik valamilyen módon segítették - ha nem is a robbantásban. Nem hiszem, hogy ennek sok ideje lett volna gyakorolni a magyar írást - míg Te nyilván sokat gyakoroltad a koreait.
Aki Én
@vacsi: Mi az, hogy könnyed írásmód? Ha nyomtatott betűket írsz le sorban, akkor az lehet ,,döcögős"? Szerintem próbáld ki. A többi név nem könnyed írásmódú? Vagy minden országból vannak segítői?
Szerintem tévedsz, habár azzal együtt semmi sem zárható ki.
Egy magyar nem úgy írná, hogy ,,Vac", hanem úgy, hogy ,,Vác"
Ráadásul a nagy ,,M" terpesztett függőleges vonala sem a magyar írásmódot tükrözi. A magyarok általában párhuzamos szárat írnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.