Tömeggyilkosságért vádat emeltek a 49 halálos áldozatot követelő új-zélandi terrortámadások elkövetője ellen, aki pénteken jelent meg a christchurchi körzeti bíróság előtt, és aki április 5-én áll ismét a bírák elé.

Brenton Tarrant, a 28 éves ausztráliai férfi fehér ingben, megbilincselve hallgatta végig a vádat, az ülést biztonsági okokból zárt ajtók mögött tartották, csak a sajtó képviselői lehettek jelen. Az AFP szerint Tarrant közömbösen fogadta a bíróság ezzel kapcsolatos döntését, és nem is kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök pénteki sajtóértekezletén elmondta: egyikük sem bizonyult büntetett előéletűnek, az ausztrál férfi sem szerepelt eddig a hatóságok nyilvántartásában a szélsőjobboldali mozgalmakhoz köthető cselekmények elkövetői között.

Azt még vizsgálják, hogy az őrizetbe vettek közül további két személynek milyen köze van a merényletekhez. A negyedik embert ugyanakkor már szabadon engedték. A hírügynökségek megjegyzik: az őrizetbe vételek körülményei még homályosak a sajtó számára, a hatóságok ezzel kapcsolatban alig csepegtetnek bármiféle információt.

Trumpban a sorozatgyilkos a fehér identitás jelképét látta

A miniszterelnök az újságíróknak elmondta, hogy

Tarrant öt fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt a vérengzéshez, és van fegyvertartási engedélye.

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Egy vagy több támadó lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt. A sebesültek száma 48, közülük húsz állapota súlyos.

Donald Trump amerikai elnök Washingtonban egy sajtóértekezleten kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy

a christchurchi terrorcselekmények nem tanúskodnak a fehér nacionalizmus fokozódásáról. Gondolom, csupán az emberek kis csoportjáról van szó

 – mondta.

Brenton Tarrant ugyanis – mielőtt a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette volna ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél – közzé tett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi:

fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Ebben az amerikai elnököt a fehér identitás jelképének nevezi.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Egy pillanatra meglepődtem

Az m1 kiváló szakértője szokása szerint nagyot mondott

Van egy tulajdonságom. Ha – mint gyakran – más tevékenységem közben a háttérben rádiót vagy TV hallgatok, nem egészen hut el a tudatomig, hogy miről van szó. Azonban, ha valami fals dolog hangzik el, arra felkapom a fejemet. S akkor nem csak az inkriminált dologra figyelek fel, hanem pát másodperc múltán a teljes kontextust fel tudom idézni.
Így történt ma is. A szakértő kijelentette, hogy „a zseni és az őrült határán mozgó ember az európai kereszténység sorsán aggódik”. Egy tized másodpercig azt hittem, hogy Orbánról beszél, de beugrott, hogy előtte azt mondta, hogy „még nem volt ideje utánanézni, hogy miket írt”!
Az új-zélandi merénylő Brenton Tarrant 28 éves ausztráliai férfiról beszélt!
SystemError
Azt hiszem ezt nem teszi zsebre Trump...:) Amúgy ez a közvetlen következménye az ilyen istenbarmiainak, mint a mi kis házis nácinknak is. A suttyók helyzetét használják ki és manipulálják őket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.