Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a világhálón történő szándékos álhírterjesztést és az állami jelképek megcsúfolását weboldal-lekapcsolással, pénzbírsággal és szabadságvesztéssel büntető törvényeket.

Büntetni fogják Oroszországban az álhírterjesztést
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Az orosz kormányzat jogi portálján közölt jogszabályok végrehajtásában kulcsszerepe lesz az orosz tömegtájékoztatás- és távközlés-ügyi hatóságnak (Roszkomnadzor).

Az egyik törvény megtiltja a társadalom szempontjából jelentőséggel bíró hamis információ valós hírközlésként feltüntetett terjesztését,

ha az életre, egészségre vagy tulajdonra irányuló veszélyt hordoz magában, vagy ha aláássa a társadalmi rendet vagy a biztonságot.

A másik jogszabály értelmében blokkolni fogják az interneten azokat az anyagokat, amelyek megsértik az emberi méltóságot vagy a társadalmi erkölcsöt, valamint nyilvánvaló tiszteletlenséget fejeznek ki az orosz társadalommal, állammal, hivatalos állami jelképekkel, alkotmánnyal és hatalmi intézményekkel szemben.

A főügyészi vagy a helyettesei által kifogásolt anyagoknak az őket publikáló magán- vagy jogi személyek általi eltávolítását a Roszkomnadzor fogja kezdeményezni az internet-szolgáltatóknál. Ha ez egy napon belül nem történik meg, az anyagok hozzáférését blokkolni fogják.

A társadalom szempontjából jelentőséggel bíró, szándékosan hamis információ terjesztését a magánszemélyek esetében 30 ezertől 100 ezer rubelig, tisztségviselők esetében 60 ezertől 200 ezer rubelig, jogi személyek esetében pedig 200 ezertől 500 ezer rubelig terjedő bírsággal sújthatják. (A rubel jelenleg mintegy 4,3 forintot ér.) A törvénytervezet értelmében a törvénysértés eszköze – a készülék, amelyről hamis információkat elküldték

- szintén lefoglalható lesz.

Ha a "fake news" az életvédelmi, közlekedési, szociális, kommunikációs, energetikai, ipari vagy hitelintézmények működését zavarja meg, a büntetés 100 ezertől 1 millió rubelig terjedhet. Ha az álhírterjesztés halált, sérülést vagy anyagi kárt okoz, vagy ha a társadalmi rendet, a biztonságot és az infrastruktúrát veszélyezteti, a bírság 1,5 millió rubelig terjedhet.

A hatalom intézményeinek megsértéséért először 30-tól 100 ezer rubelig terjedő bírságot, másodszor pedig 100-tól 200 ezer rubelig terjedő büntetést vagy 15 napi elzárást szabhat majd ki a bíróság. A jogsértés ára harmadszorra elérheti a 300 ezer rubelt.

A parlamenti vitában elhangzott bírálatok hatására a törvénytervezetekbe belefoglalták az internetes médiumok és a magánszemélyek "tévedéshez való jogát" is. Az új jogszabályok a hagyományos tömegtájékoztatási eszközökre nem vonatkoznak.

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Mondjuk A fittyfasz is mehetne a gulágra az igazmondással. De valószínű ettől sokkal látványosabb esetekben fog elsülni, amikor a főkolompos belezavarodik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
De a kormánynak továbbra is engedik !
Aki Én
@Shikari: Mondhatsz bármit, hazudozhatsz, ferdíthetsz tudatosan jó hazaáruló módjára, de már az is álhír terjesztés.
A fidesz csak 2018-ban több mint 110!!! média pert vesztett, mert hazudott. Nem ennyiszer hazudott, csak ennyiszer lett feljelentve és bukta el a pert.
Tagadhatod bután ezt is mint minden tényt, de erről is van hivatalos dokumentáció.
Bírósági végzések százai igazolják, hogy a fidesz hazudik, álhíreket terjeszt. Ebben te is bűnrészes vagy, meg az összes pesti srácos, origós, magyar idős, M1-es... féreg.
Féreg, mert tudatosan teszitek.
Aki Én
@Shikari: Soha senki hazugságát nem védtem. Veled ellentétben :)

@Shikari: 07:59 Neked Gyurcsány hazugságai sem tűntek fel, míg be nem vallotta. orbán viszont nem lesz olyan tökös soha. Magadtól meg nincs annyi eszed :)
lampa laz
@Shikari: Fletó nem hazaáruló, az öszödi beszédét még lézerjankó is tanulságosnak és megszívlelendőnek nevezte. A fidesz csak egy kiragadott mondattal tudta az embereket becsapva maga mellé állítani, h a választásokat akkor meg tudja nyerni. Aķkor Gyurcsány volt az ellenség, ma Soros meg a migránsok. Neki mindig ellenség kell, mert programja csak a lopásra van. Ő a hazaáruló, aki az országot és a valamikori álmait, eszméit eladta putyinnak. Hamarosan énekelheted a felvörösök, proletárok zengzetes indulót...
lampa laz
@Shikari: az 1 őszínte beismerés volt. A csuti szarka mikor fogja beismerni, h lopunk, csalunk, hazudunk reggel, délbe, este, de még éjjel is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.