Miroslav Klose focista és XVI. Benedek pápa mellett most már Sebastian Kurz is elismert nyelvőr lett.

Furcsa társaságba keveredett a fiatal osztrák kancellár

Sebastian Kurz osztrák kancellárt választották meg az év nyelvőrének a Deutsche Sprachwelt című nyelvápoló és nyelvpolitikai magazin olvasói.

Ugyanis az osztrák kormányfő kiáll a "jó" német nyelvért és a társadalmi nem (gender) gondolatkörének hatására formálódott "gendernyelv" ellen – áll a közleményben, amely szerint Sebastian Kurz 29,7 százalékos eredménnyel végzett az első helyen az olvasói szavazáson.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke "ékesszólásával" is kitűnik, és jól meg tud magyarázni bonyolult politikai összefüggéseket. Hangos szavak nélkül is eléri, hogy figyeljenek rá, munkássága a német nyelv "eldurvulása" ellen hat. Kormányfőként szerzett nyelvápolói érdemei közé tartozik, hogy a közoktatásban bevezette a német különóra intézményét a hiányos nyelvtudású tanulók fejlesztésére, a menedékkérők ellátásában pedig azt az elvet, hogy a szociális juttatás összege a német nyelv elsajátítására irányuló hajlandóságtól függ – áll a közleményben.

A második helyezett szintén az osztrák kormány tagja, Mario Kunasek védelmi miniszter, akire a nyelvőrválasztás résztvevőinek 20,3 százaléka szavazott. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa azzal vívta ki elismerésüket, hogy tárcavezetőként kelt írásaiban következetesen kerüli a genderelmélet hatására terjedő nyelvi megoldásokat.

A Deutsche Sprachwelt 2000 óta tartja meg az év nyelvőre olvasói szavazást. Az eddigi nyertesek között volt például Miroslav Klose lengyel származású német labdarúgó és XVI. Benedek nyugalmazott pápa, azaz Joseph Alois Ratzinger.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.