A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságának felfüggesztését javasolta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke egy szerdai nyilatkozatában, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke pedig ugyancsak szerdán megerősítette álláspontját, miszerint meg kell szüntetni a Fidesz tagságát az Európai Unió jobbközép erőit összefogó pártcsaládban.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU elnöke német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte:

amíg a Fidesz nem állítja helyre teljes mértékben a bizalmat, nem maradhat meg a rendes, teljes jogú tagság

Ezért "járható út" lenne Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltjének azon javaslata, hogy az alapokmánynak megfelelően függesszék fel a Fidesz tagságát az EPP-ben – tette hozzá.

Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette "az első, elismerésre méltó lépéseket", amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal.

Azonban ezek a lépések nem elégségesek ahhoz, hogy teljes mértékben eloszlassák "a bennem is meglévő kétségeket azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz osztja-e az EPP felfogását a közös értékekről, és hogy lehetséges-e a bizalmon alapuló együttműködés a jövőben".

Jean-Claude Juncker a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Fidesz eltávolodott a kereszténydemokrata alapértékektől, ezért már két éve javasolja, hogy zárják ki az EPP-ből.

Az EPP politikai közgyűlése szerdai brüsszeli ülésén tárgyal a Fidesz kizárására irányuló indítványokról. Az elnökség a pártcsalád alapokmánya 9. pontja értelmében javaslatot tehet a Fidesz kizárására vagy tagságának felfüggesztésére.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ki kell zárni!!! Vagy a fidesztől kapják a horkot a nyakukba!!??
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Ki kell zárni!!! Vagy a fidesztől kapják a horkot a nyakukba!!??
Commenter
Ki kell hogy zárják, a tagság felfüggesztése, a pénzelvonás megint csak elodázás, és így az idővel megint (politikai) életet nyer.
Juncker most nem úgy tesz mint aki csak látszólag kicsit megpofozza orbánt, hanem most ad egy akkora sallert ( a plakátozásért, az isiászozásért, az iszákosozásért)hogy a kizárás fogja adni a másikat.
dr. prédikátor
Igen! KI KELL ZÁRNI, UTÁNA MEG BEZÁRNI az O1G-t!!!
Ronin2
Rendben van,zárják ki a Fideszt.
De kérem,hogy valaki írjon már ide egy értelmes alternatívát,a kizárás után hogyan tovább?
Nem,nem a FIdesznek,mert ők a még eleddig ingadozó pártokkal együtt egy /szerintem/ nagyon is kemény,megkerülhetetlen pártot alapíthatnak.Addig vacakoltok,amíg Orbán igencsak megerősödve kerül ki ebből a kutyakomédiából.
Egyszerűen az EU alapeszméivel ellentétes,hogy Brüsszelből határozzák meg,ki a demokrata,kit "szeretünk",kit nem.
Nem szívathatnak egy egész országot,vagy vegyük ezeket a "gesztusokat" kormánydöntési felhívásoknak?
Kik azok,akik "séróból" át tudnák venni az ország irányítását?
Esetleg teljes anarchiát akarnak?
Nem,nem kedvelem/ hogy finom legyek/ Orbánékat,de nehogymár a "sötétződek'" útját KELLJEN járni!
silber13
@Ronin2: "Nem szívathatnak egy egész országot..." A fidesz nem az egészz ország. Gondolod, Orbán örömmel átadná a hatalmat? Egy fenét!Görcsösen ragaszkodik hozzá.
kokopelli
@Commenter:.. úgy igaz!Ha most sem vágják pofán a purdét,akkor még szemtelenebb lesz,
mert majd "sérthetetlennek" tartja magát! Kizárni,és végignézni,hogy hogyan állítják a falhoz
azok,akik az EU-s lóvét eddig habokra kapták,és továbbra is számoltak azzal!A lakosság úgy
is "nyóc" neki!
kereső
Déjá vu! ,immár sokadszorra. Eddig is a cdu/csu pártok voltak,akik mindig mindenért bevédték orbán hátsóját- bármit csinált is. Az epp/cdu/csu számára bizonyára nem európai "alapérték" mindaz ,amit orbán Magyarországgal tett az elmult 10 évben.
Hogy megpuccsolta az alkotmányt, lebontotta-és kiüresitette a parlamenti demokráciai képviseletet, nem biztositja a szabad és tisztességes választást, lebontotta a jogállamot,nincs szabad sajtó,nincs oktatási-és tanszabadság,mot készül beszántani a tudomány szabadságát, a birói függetlenséget. Ezek mind nem számitanak. De "bocsánatot kért", meg most "marad" a CEU-tényleg, és kiadhat amerikai diplomát is?,-és mit szólnak ehhez a megállapodáshoz a a CEUT-fenntartó Nyilt Társadalom alapitványok/soros/?- abajor kormány és weber megkérdezte már?
Commenter
@kokopelli: a lakosság úgy is nyóc neki. Az. Csak a választásokkor nem. Már eddig is a a Néppárt részéről tanúsított megengedő álláspont miatt látszott erősebbnek mint amilyen valójában. Ha kizárják, felfüggesztik annak a belpolitikai életre is hatása lesz. Nem is kicsi, mert ekkor fognak egymás torkának esni, és hiába ülnek át a szélsőjobbhoz az EP-ben a Fideszen belül mégis megindul talán a sokak által várt bomlási folyamat.
kereső
@kereső: ps.: mindezekben "érdemeket" szereztek a fenti pártok, nélkülük nem jöhetett volna létre mindez. Úgy látszik ezeknek a pártoknak IS csak szavakban vannak "európai értékeik"!
Aki Én
@Ronin2: Csodálkoznék ezen a fene nagy megerősödésen, mert orbán szektáján és néhány szélsőséges európai politikuson kívül mindenki látja, hogy egy korrupt maffiózó. Illetve azok is látják, csak nem érdekli őket. Az már csak hab a tortán, hogy nagy európai haverjainak mindegyike büntetett, vagy korrupt, de minimum kétes ügyeik vannak.
Neked szükséged van a brüsszeli véleményre, hogy véleményt alkoss orbán demokrataságáról?
Miben látod orbán zsenialitását, miszerint senki más nem képes kormányozni?
Commenter
@kereső: ma estére eldől hogy vége lesz-e végre ennek a se veled, se nélküled ide-oda rángatásnak. A felfüggesztés a kizárás előszobája, ezért várható hogy akkor ezek inkább maguktól lécelnek le és ülnek át a szélsőjobbhoz. De a kizárás jobb lenne mert nagyobb kárt tenne a fideszben.
Ronin2
@Aki Én: Én nem Orbánt,hanem a tanácsadóit találom "zseniálisnak".
Mivel a demokrácia a magyarok számára lóbetegségnek számít,csak elméletben gyakoroltatott a gengszterváltás óta.
Hogyan kell leszalámizni a lehetséges ellenlábasokat,na,ez nagyon megy a Fidesznek.
Minden szemétséget el tudtak követni,amit csak akartak,s "a nép,az Istenadta nép oly csendes Sir",mint a sír.
Megismételném a kérdést:- ha kaszára-kapára kapna a jónép,kit lehetne "ijedtünkben" már a jövő héten a bársonyszékekbe ültetni?
Mert ez az ellenzék siralmas.
Hozzuk vissza Fletót,vagy hajrá Puzsér?
Ui:- a magyarok soha nem valakire,hanem valakik ellen szavaztak.
Szerintem.
Mindegy,hogy ki,csak "ezek"ne,ment minden szavazásnál,ezt használták ki surmókáim,s őket DEMOKRATIKUS módszerrel nemigen lehet leváltani.
Aki Én
@Ronin2: Amit orbánék csinálnak, semmiképpen nem nevezném zseniálisnak. Gondolom te is ezért tetted gondolatjelbe. Akkor ilyen alapon a sorozatgyilkos is zseniális lehetne.
Szerintem egyszerűen végtelenül aljasok és gátlástalanok. Ezt más is megtudná tenni, de embersége, becsülete nem engedi.
A többivel most egyetértek.
Talán annyi, hogy ha ezek eltűnnének, szerintem lenne ütőképes jelentkező. Hiszem, hogy vannak ezeknél becsületesebb, igazabb emberek. Ezekkel jóérzésű ember nem áll le harcolni, mert tudja, hogy akár az életét kockáztatja.
Eladott Ország
Egy megoldást tudok elképzelni, csak a kizárást, azaz ki kell őket hajítani a néppártból, mint macskát szarni!
CsipkeRózsa
"Annegret Kramp-Karrenbauer kiemelte, hogy a Fidesz megtette "az első, elismerésre méltó lépéseket", amelyek azt mutatják, hogy érdemes fenntartani a párbeszédet a párttal."

A párbeszéd mellett is ki kell zárniuk a fideszt a Néppártból, hiszen nem csak a Weber által kifogásolt három téma a bűne a fidesznek, ill. Orbánnak. Nézzék vissza a sok kifogásolt fidesz-ténykedést.
3dwhite
Volt már, hogy Junker papa kicsukta magát, ès belül maradt a kulcs az ajtôban, na ezèrt.
Commenter
@Jozefina: Kettős szankciót fog szavazásra bocsátani az Európai Néppárt (EPP) elnöksége az EPP szerda délutáni közgyűlésén a Fideszre – nyilatkozta a megbeszélés előtt Esther de Lange, a Néppárt egyik alelnöke.

Egyrészt a Fidesz tagságának felfüggesztését, másrészt azt, hogy egy háromtagú „bölcsek tanácsa” vegye ellenőrzés alá a Fideszt. Ezt a háromtagú tanácsot az Európai Tanács volt elnöke, a belga Hermann van Rompuy vezeti, másik két tagja sajtóértesülések szerint az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering lesz. (Index)
Nessy
Ennyi ember ismeretük nincs ott Néppártban? Ha Orbán egyet jobbra lépett, garantáltan kettőt fog lépni balra! Pávatáncban verhetetlen!
Elvei, hite, megbízhatósága végképp nincs! Gerinc otthon a gardróbban!
kokopelli
@Aki Én: ...csatlakozom!Mi abban a zseniális,ha egy párt minden hadrafogható tagja olyan
szlógeneket ordít,amit a főnök egyszer "kibüfögött"!A komcsik sem csináltak mást anno,csak az
"imamalmokat" forgatták!Érdekes,hogy azt már akkor a faterék is tudták,és nem tartották zseniá-
lisnak,hanem unalmasnak! Igaz,hogy akkor nem volt annyi lopnivaló lóvé mint most,ami a pofát-
lan korrupciót tartja életben!Akkor lennének zseniálisak,ha lopást a "pirulás határán belül" űznék!
Egy családtagunk mondta anno:..."tanuljatok fiúk mert a hülye még lopni sem tud ravaszul"!
...lásd az Orbán-maffiát!
Commenter
@Nessy: ez is több mint a semmi, illetve a "csak" pénzforrás-elvonás szankció. Gulyás azt mondta, hogy felfüggesztés esetén ők lépnek ki, ezt sem mondhatta volna orbán jóváhagyása nélkül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.