Theresa May brit miniszterelnök szerint a londoni parlament két év alatt sem volt képes egyetértésre jutni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) módjáról, és ennek következményeként az Egyesült Királyság már nem tud időben, vagyis jövő pénteken megállapodással kilépni az Európai Unióból.

Theresa May: már nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten
Fotó: Youtube

A konzervatív párti kormányfő szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a Brexit március 29-én lejáró határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Ennek előzményeként az alsóház kétszer is – először januárban, majd múlt kedden – nagy többséggel elutasította a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az EU-val tavaly novemberben elért 585 oldalas megállapodást.

May szerda este, Downing Street-i hivatalából közvetített – a brit parlamentet szokatlanul élesen bíráló – televíziós nyilatkozatában kijelentette:

személyesen is nagyon sajnálja a Brexit késedelmét.

Hozzátette: teljesen biztos abban, hogy a brit lakosságnak is "elege van már", és belefáradt a belharcokba, a politikai játszmákba, a zárt ajtók mögötti eljárási vitákba, abba, hogy a képviselők a Brexiten kívül semmi más olyan ügyről nem tudnak már beszélni, amely a lakosságot érdekli, beleértve az oktatásügyet, az egészségügyet, vagy éppen a késeléses bűncselekményeket.

Theresa May e véleményét alátámasztja a legfrissebb felmérés is.

A Sky Data közvélemény-kutató cég 1189 fős reprezentatív választói csoport bevonásával szerdán elvégzett vizsgálatában

a válaszadók 90 százaléka mondta azt, hogy az egész országra nézve megalázónak tartja a Brexit eddigi menetét, és mindössze 7 százalék volt elégedett.

Arra a kérdésre, hogy kit tartanak hibásnak a jelenlegi helyzetért, a felmérés résztvevőinek 34 százaléka a brit kormányt, 26 százalék a londoni alsóház képviselőit, 7 százalék az Európai Uniót nevezte meg.

Szerda esti televíziós nyilatkozatában Theresa May kijelentette: most már itt az ideje, hogy az alsóházi képviselők döntésre jussanak.

Hozzátette: azért írta meg a kilépés halasztását kezdeményező levelét Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének, hogy időt adjon a törvényhozóknak a végleges döntés meghozatalára.

A brit miniszterelnök szerint a képviselőknek azt kell eldönteniük, hogy olyan megállapodással akarnak-e kilépni az EU-ból, amely a Brexitről döntő népszavazás eredményének megfelelően visszaadja Nagy-Britanniának az ellenőrzést pénze, határai, törvényei felett, védelmezve eközben a munkahelyeket és a nemzetbiztonságot.

Dönteni kell arról is, hogy képviselők megállapodás nélküli kilépést akarnak-e, vagy akarják-e egyáltalán, hogy az Egyesült Királyság kilépjen az EU-ból, mert ha nem, az helyrehozhatatlanul károsítaná a közbizalmat nemcsak a politikusok jelenlegi nemzedéke, hanem a brit demokrácia egésze iránt – fogalmazott Theresa May.

Hozzátette: a parlament eddig mindent elkövetett annak érdekében, hogy ne kelljen választania e lehetőségek közül. Indítványok, módosító javaslatok sorjáztak, anélkül, hogy a törvényhozás egyszer is döntött volna arról, hogy mit akar, a képviselők csak annak kimondására voltak hajlandók, hogy mit nem akarnak – mondta a brit lakossághoz intézett szerdai tévényilatkozatában Theresa May.

Kijelentette: éjt nappallá téve dolgozik tovább azon, hogy megnyerje a képviselőket az EU-val elért Brexit-megállapodás támogatásának.

Megerősítette ugyanakkor azt is, hogy nem hajlandó június 30-ánál tovább késleltetni a kilépést az EU-ból, mivel ennél hosszabb halasztás esetén Nagy-Britanniának – csaknem három évvel a Brexitről hozott népszavazási döntés után

- részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.

Ugyanez az érv az Európai Tanács elnökének küldött levélben is szerepel.

A BBC brit közszolgálati médiatársasághoz ugyanakkor szerdán eljutott egy másik levél, amelyben az Európai Bizottság azt az álláspontját ismerteti a tagországokkal, hogy a Brexit-határidő halasztása vagy legfeljebb május 23-áig tarthat, vagy ennél "számottevően hosszabb ideig", de az utóbbi esetben szükséges a brit részvétel az európai parlamenti választásokon.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Amit a brittek muvelnek az mar vicc kategoria. Megis mit akarnak? Menni vagy maradni.
Mi a fraszert nem rendeznek egy ujabb nepszavazast? Ha a parlament nem tud donteni bizzak a dontest a nepre.
Főlökött
@Yoda69: A gond az, hogy a nép már döntött a kilépés mellett. A köz-szolgák viszont nem tudják kivitelezni, avagy nem is akarják...ki tudja.
Egy biztos, szánalmas ez a menjünk - maradjunk típusú előadás, amikor egyértelműen döntött már a nép, egy nép-szavazás keretében. Ja, hogy lesznek határok, lesz vám, pénzpiac is elvonul, stb., stb., nem szólhatnak majd bele az EU. döntéseibe, stb. van ez így, na ezt kell megemészteniük, csak nehezen megy számukra.
Yoda69
@Főlökött: Viszont igy nincs megoldas. Ez nekik sem jo es az EU-nak sem. Szerintem ki lehetne irni egy referendumot. Miert ne lehetne? Mint ahogy ha kilepnek utana be is lephetnenek ujra :)
1magyar
Az uniós vezetőknek nagy fájdalom a legtöbbet befizető ország kilépése, ahogy lehet akadályozzák is.
Főlökött
@Yoda69: A gond itt kezdődik -> " Az Európai Unióról szóló népszavazáson 2016 júniusán a voksok 52%, azaz 17 410 742, szólt a kilépés mellett. Szemben 16 141 241 szavazattal a maradás mellett." -> tehát eldőlt, melyet tiszteletben kell tartani egy demokráciában !!!

Ezek alapján pedig kiírni egy népszavazást, az EU.-ba történő ismételt belépésre, hát szerintem vicces lenne. Szerinted ?
Arról már nem is beszélve, hogy közben az új belépők felé, sok-sok követelményt támasztanak azóta, melyek megléte esetén lehetséges csak a belépés. De ezt is meg kéne erősíteni egy népszavazással, melynek kétséges lenne az eredménye.

A befizetéssel kapcsolatosan sincs gond, mert ha jól rémlik a kilépés után is, ha jól emlékszem még 5 évig fizetnie kell az angoloknak, az EU.-felé.

A gondjuk, mármint a Britt vezetés gondja halmozódik Írek és a Skótok felé is, mivel az ottani területek autonóm területek lesznek és maradnának az EU.-ban, igencsak nagy gondban lenne Theresa May, egy 'lecsupaszított' országban, ahonnan kivonult a pénztőke, kivonul minden, + vámokkal terhelik, sőt kötelezik a határok - határellenőrzés visszaállítására is. + Íreket + Skótokat is elveszítenék, Tőlük függetlenül, tán még mint EU.-s országokként ténykednének tovább.

Így viszont már nem annyira egyszerű a kilépés a Brittek számára, mivel akkorát buknának, mint ide Lacháza :) Buknának minden téren. Nem véletlen a rágódás, egy ismételt népszavazáson, mely viszont a demokrácia csődjét jelentené, mivel egyszer már a nép döntött, melyet tiszteletbe kéne tartani, csak kivitelezni nem tudják normálisan. Ezért van a helybetopi...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.