Az Egyesült Államok középnyugati vidékén fekvő Illinois államban a katolikus egyház 395 tagja vádolható szexuális zaklatással – állította szerdán egy minnesotai ügyvédi iroda, amely 182 oldalas dokumentumban hozta nyilvánosságra a szexuális bűncselekményeket elkövetők nevét és fotóját.

Illinois-ban 395 katolikus papot és diakónust vádolnak szexuális zaklatással

A szexuális visszaélések veszélye változatlanul aktuális, nem a múlthoz tartozik

- fogalmaztak az áldozatokat képviselő ügyvédi iroda munkatársai. Leszögezték, hogy ez mindaddig így lesz, amíg nem hozzák nyilvánosságra a szexuális visszaéléseket elkövető minden egyes pap, szeminarista és egyházi alkalmazott nevét.

A Jeff Anderson és társai ügyvédi iroda jelentése hangsúlyozta azt is, hogy bár a csaknem négyszáz feltételezett elkövető neve ismert, az egyházi hatóságok az egyházkerületek tagjainak csak töredékét értesítették arról, hogy kik vádolhatók szexuális bűncselekményekkel.

A jelentésben megnevezettek valamennyien a mintegy kétmillió hívőt számláló chicagói érsekséghez tartozó városokban teljesítettek és teljesítenek szolgálatot.

Az érsekséghez tartozó hat egyházkerület korábban már nyilvánosságra hozott egy jelentést, amelyben tudatta: az egyház 185 tagjáról derült ki hitelt érdemlően, hogy szexuális bűncselekményekkel vádolható.

Egyes egyházkerületek tisztségviselői szerdán elutasították az ügyvédi iroda jelentésében foglaltakat. A springfieldi egyházkerület szóvivője, Andrew Hansen például "profi marketingbrosúrának" minősítette a dokumentumot, és megjegyezte, hogy a listán szereplő egyik papot már 2004-ben eltávolították szolgálatából. A rockfordi egyházkerület szintén közleményben reagált, hangsúlyozva, hogy a vádak megalapozatlanok vagy figyelmet sem érdemelnek. Ugyanakkor az egyik megnevezett papról azt állították: nem volt tudomásuk arról, hogy szexuális visszaéléseket követett el. A jolieti egyházkerület tisztségviselői nem az egész jelentést utasították vissza, de leszögezték, hogy a dokumentumban megnevezett papjaik már régóta nem teljesítenek szolgálatot az egyházkerületben.

Az érsekség közleményben tudatta, hogy nem foglalkozik "önmaga rendszabályozásával". Kommünikéjükben leszögezik:

Az érsekség a felmerülő vádakat továbbítja a polgári hatóságoknak, függetlenül attól, hogy mikor és hol történt a feltételezett visszaélés, a szóban forgó személy az egyházközséghez tartozik-e vagy sem, életben van-e még vagy már elhunyt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
36
@namihami: Mivel gyakorló katolikus vagyok, a környékről hozzám is eljutnak a hírek a többiekkel beszélgetve-családomnak a plébánossal is jó a kapcsolata-. Ezek alapján, elmondhatom-csak ezt tudom megerősíteni-, hogy két egyházmegye püspöke nálunk, Magyarországon, már több papot felfüggesztett nemrég, még mielőtt kárt tehettek volna. Ilyen értelemben folyik a küzdelem és nagyon odafigyelnek. Oda is kell figyelni!
namihami
@36: Igen, ilyen püspök IS akad. De sajnos, és ezt a kibukó adatok fényesen igazolják, a felszín.
"" Tudod:: Fecseg a felszín, hallgat a mély"".
És ha csak egy ilyen eset van, az pont eggyel több, mint amit tolerálni lehet.
picike1
ezért nem házasodnak hogy bünözni tudjanak ugye kedvesek??
Rockxy
Jól áll nekik a cölibátus, meg a farkuk is.
36
@namihami: Sehol sem tolerálható. És egy sem tolerálható.

De én azt is látom,-családdal, a papunkkal is olykor beszélgetünk erről- hogy a papi hivatásra jelentkezők, ma már sajnos többségében, abból a generációból jönnek, akik valamilyen traumát önmaguk is elszenvedtek gyermek korban. Már a csonka családban felnövekvőknek sem teljesen egészséges az énképük. Hát még ha az-úgy tudom 5 éves teológiai tanulmányok-után kikerül a közösségekbe és szembesül a közösségek gondjaival, bajaival, helyzetével, azzal hogy ő egy intézményfenntartó, gazdálkodnia a közösség pénzével, épületeket kell felújítania, hittant oktat, 5-8-10 faluban kell szolgálatot ellátnia. Hát...baromi nagy lelki teher az. És még azzal is szembesül, hogy a közösségek egyes tagjai tiszteletlenek, gúnyosak, cinikusak vele, nem segítőkészek, idegen testként kezelik a településen, ahol szolgál, és fölöslegesnek érzi a munkáját.
Szerintem mindez tovább rontja az amúgy is rossz mentális állapotát. Na, ezekből tényleg baj származik.

Szerintem a pap mellé oda kell állni, figyelni kell rá, vigyázni kell rá. Érezze ő is, hogy nem csak egy adminisztrátor, vagy hivatalnok, hanem egy pap-aki ember is- és szeretik őt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.