A Politico megszerezte Donald Tusk határozattervezetét, amelyet az Európai Tanács első napján osztott ki a résztvevő kormányfőknek. Eszerint május 22-ei határidőt javasolnak az Egyesült Királyság kilépéséhez, a Theresa May által javasolt június 30-a helyett.

Ennyi haladékot adna az EU a briteknek a kilépésre

Az EP-választások – május végi – közeledte nagy fejtörést okozott eddig is a Brexit-tárgyalásokon, hiszen ha addig a britek nem lépnek ki, akkor jogilag ott is meg kellene tartani a voksolást.

A dokumentum szerint ugyanakkor az Európai Tanács csak akkor kötelezi el magát a 2019. május 22-éig tartó hosszabbítás mellett, ha a kilépésről szóló megállapodást a jövő héten elfogadja a brit parlament alsóháza. Eddig a brit képviselők két alkalommal szavazták le a miniszterelnök által benyújtott megállapodás-tervezetet.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy a Brexit határideje meghosszabbításának időtartama a lehető legrövidebb lesz, és nem lépi túl április 11-ét. Tajani szerint a kérdés valójában nem a Brexit határidejének meghosszabbítása, hanem az, hogy a hosszabb, vagy rövidebb kiterjesztést London hasznosan tudja-e felhasználni.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.