Százezrek tüntettek Londonban szombaton a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírásáért.

Százezrek vonultak utcára Londonban az újabb Brexit-népszavazásért
Fotó: Youtube (archív)

A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult, és délután megérkezett a parlament elé.

A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People's Vote hirdette meg.

A szervezők előzetes becslései szerint

a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladja a félmilliót.

A tüntetőkhöz csatlakozott Sadiq Khan, London polgármestere, Nicola Sturgeon skót miniszterelnök és több más politikus.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök rendre elveti az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a múlt héten a londoni alsóház is elutasított egy beterjesztést, amely új népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

Az alsóházi kezdeményezést nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.

Szombat délutánig csaknem 4,3 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez (Brexit) vezető folyamat leállítását követeli, és azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Az aláírások száma két nap alatt több mint hárommillióval nőtt.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával – áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Churchill már közvetlenül a II vh. után is az Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazta. A "nemzeti öntudatot" már akkor le kellett volna húzni a WC-n, úgy most a sok öncélú ostobaság helyett létező problémákkal is foglalkozhatnának a kontinens államai.
Peller Anikó
Új népszavazás kell és a kilépési küszöb 66% legyen. Ha ez a 2/3 megvan akkor azt senki és semmi ne írhassa felül.

50%-al ugyanis gyerekes dolog ilyen fontos ügyet eldönteni, bolondok ezek a brittek.
Csizmás Kond
...úgy hírlik az úrigallér telepátiázza...
emerencia
@Peller Anikó: Nem bolondok, csak jódolgukban naivan bevették a buta populista dumát. Gyorsan rájöttek, hogy tévedtek és most javítanak. Remélem, sikerül nekik az EU-ban maradni.
Eladott Ország
Churchill már közvetlenül a II vh. után is az Európai Egyesült Államok létrehozását szorgalmazta. A "nemzeti öntudatot" már akkor le kellett volna húzni a WC-n, úgy most a sok öncélú ostobaság helyett létező problémákkal is foglalkozhatnának a kontinens államai.
Jozefina
A britek bevették annó az ócska nacionalista, nemzeti dumát és ez lett a vége!!! Pár év után rájöttek, hogy mégsem az a jobbik választás!!! May hiába játsza a nemzet asszonyát ígyis, úgyis ki fogja írni az új szavazást!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.