Meghibásodtak egy tengerjáró luxushajó motorjai Norvégia nyugati partjainak közelében, ezért a fedélzeten tartózkodó több mint 1300 embert ki kell menteni – közölte szombaton a norvég rendőrség.

1300 emberrel a fedélzetén vált irányíthatatlanná egy óceánjáró Norvégia partjainál
Fotó: Youtube

A mentőhajók és helikopterek már elindultak a Viking Skyhoz, a szárazföldön pedig előkészítették az emberek fogadásához szükséges létesítményeket – közölték a mentők.

A meteorológiai intézet kiemelte, hogy

a tengeren óránkénti 70 kilométeres sebességű szél fúj, és 6-8 méteres hullámok tombolnak.

Két mentőhajó az erős szél és hullámzás miatt kénytelen volt visszafordulni, és a mentést lassítja, hogy egy teherszállító hajó motorja is elromlott a közelben, és arról is ki kell menteni a 9 fős legénységet.

A Viking Sky nevű hajó irányíthatatlanul sodródott More og Romsdal megye partjainak közelében a szárazföld felé, és délután két órakor vészjelzést adott le.

A korszerű, 2017-ben vízre bocsátott hajó a Viking Cruises csoport tulajdona, és a vállalat weboldala szerint 930 utas fogadására képes. Később a legénységnek az egyik motort sikerült beindítania, és a hajót a partoktól két kilométerre lehorgonyozták. Az utasok és a személyzet kimentése folytatódik.

A mentésben részt vevő öt helikopternek kora estig csak 87 embert sikerült lehoznia a fedélzetről,

és a Molde város közelében fekvő Fraena településre szállítani. Nyolcnak közülük könnyebb sérüléseik voltak. Néhányan közülük elmondták, hogy éppen ebédeltek, amikor a hajó rázkódni kezdett, ablakok törtek be, és víz dőlt be rajtuk.

„A helikopterezést jobb szeretném elfelejteni. Nem volt vicces” – idézte fel a történteket egy amerikai utas az NRK norvég televíziónak.

A cruisemapper.com honlap adatai szerint a Viking Sky március 14-én futott ki a nyugat-norvégiai Bergen városból 12 napos utazásra, amelynek során Narvik, Alta, Tromsö, Bodo és Stavanger városokban állt meg. Az utazás kedden ért volna a nagy-britanniai Tilbury kikötőjében.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Isten óvja a hajót! Nem tudom megússza-e elsüllyedés nélkül, közel vannak a szirtek...
Szeparepa2
A hajóért kár lenne, mert mérnöki csoda, meg a személyzetért is... de a rajta levő dőzsölő pénzeszsákokért meg egyáltalán nem lenne kár, sőt ellenkezőleg; megkönnyebbülne a bolygó, ha a rajta levő kb 800 élősködő kifingana... (kb 500 fős a személyzet és legénység, értük biztos hogy kár lenne, mert ők méltók az ember jelzőre, míg a drága finom úri utasok kevés kivétellel nem méltók rá)...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.