Az utóbbi másfél évtized legnagyobb tömegtüntetése volt szombaton Londonban. A résztvevők a brit EU-tagságról szóló újabb népszavazás kiírását követelték.

Egymillió tüntető is követelhette a Brexit leállítását Londonban
Fotó: Youtube

A menet a Hyde Park mellett húzódó elegáns Park Lane sugárútról indult kora délután, de még hat órával később, kora este is folyamatosan haladt a tömeg a felvonulás végállomása, a parlament felé.

A demonstrálók a parlament előtti tértől a Hyde Park onnan négy kilométerre lévő déli széléig teljesen megtöltötték az utcákat.

A megmozdulást az újabb referendumért kampányoló legnagyobb brit civil csoport, a People's Vote hirdette meg.

A szervezők szombat esti

becslései szerint a demonstráció résztvevőinek száma jóval meghaladta az egymilliót.

Ez volt a legnagyobb tüntetés Londonban 2003 óta. Akkor a készülő iraki háború ellen csaknem kétmillióan vonultak az utcákra. A 2003-as demonstráció volt minden idők legnagyobb tiltakozó megmozdulása Nagy-Britanniában.

Az újabb EU-népszavazásért tartott szombati tüntetés élén Sadiq Khan, London polgármestere haladt. Jelen volt és felszólalt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is.

Sturgeon kijelentette: Skócia hangját a brit kormány figyelmen kívül hagyta a Brexit-tárgyalásokon,

pedig a skótok csaknem kétharmada a bennmaradásra voksolt a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson.

A referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból, Skóciában viszont 62 százalék a további EU-tagságra adta voksát.

A skót miniszterelnök szerint Theresa May konzervatív párti brit kormányfő "a keményvonalas Brexit-tábor foglyává vált", és ezért a brit kormány nemcsak a skótok szavát nem hajlandó meghallani, de annak a 48 százaléknyi választónak a hangját sem, aki a népszavazáson a bennmaradásra voksolt.

Theresa May rendre elveti az újabb népszavazás kiírását célzó kezdeményezéseket, és a múlt héten a londoni alsóház is elutasított egy beterjesztést, amely új népszavazás kiírását indítványozta a brit EU-tagságról.

Az alsóházi kezdeményezést nem támogatta a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt sem.

Szombat estig

csaknem 4,6 millióan írták alá azt a minap megjelent hivatalos petíciót,

amely a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat leállítását és a brit EU-tagság fenntartását követeli. Ez rekord a hasonló hivatalos petíciós kezdeményezések történetében.

Az aláírások száma két nap alatt több mint hárommillióval nőtt.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás szerint a kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával – áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír

A brit EU-tagság megszűnésének eredeti határnapja jövő péntek lett volna, de a héten tartott EU-csúcstalálkozón döntés született a kilépés elhalasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e a Brexit feltételrendszeréről kidolgozott, a brit parlamentben azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást.

(MTI)

Itthon - 2019. September 21., 09:14
Visszalépne Niedermüller Péter

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Ha ez a muszlim vallású pakisztáni polgármester vezette, szervezte a londoni tüntetést, pláne ki kell lépni gyorsan az Unióból az angoloknak, amíg lehet. Ez a Skócia duma csak púder. Ők azt csinálnak, amit akarnak.
Tele volt muszlimokkal és négerekkel a tüntetők sokasága, mert a muszlimok is olyan jól szeretnének ingyenélni ott, mint a négerek Londonban.
verőce21
Ha ez a muszlim vallású pakisztáni polgármester vezette, szervezte a londoni tüntetést, pláne ki kell lépni gyorsan az Unióból az angoloknak, amíg lehet. Ez a Skócia duma csak púder. Ők azt csinálnak, amit akarnak.
Tele volt muszlimokkal és négerekkel a tüntetők sokasága, mert a muszlimok is olyan jól szeretnének ingyenélni ott, mint a négerek Londonban.
Yoda69
Ki kell írni egy új népszavazást. Azzal hogz igy toketlenkednek csak tobbet ártanak magunknak és az uniónak.
Shikari
A színes mocsok ellepte az utcát. Ezért engedtétek be őket?
Grafix69
Én azt sem értem ,hogy egy ilyen horderejű döntést mint a BREXIT , hogy a picsába lehet megvalósítani egy 52-48 as döntési eredménnyel ? Azért ezt már törvénybe kellett volna hozni , hogy minimum 70-30 arányban legyen lehetséges csak . Faszkalapok.
Propeller Magdolna
12 922 659 fő távol maradt a szavazástól 2016-ban... Akkor ők mit akarnak?!
kokopelli
@Grafix69: Amióta elvesztették a felelősségnélküli világhatalmat (a Birodalom fölött nem áldozik le
a nap"),azóta csak egy operett szinpad maradt !)Az írek kibaltáztnak velük oszt annyi! Vámsorompó
dél-nyugat felől az EU-ból!! (;-))))))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok