Mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy az Egyesült Királyság április 12-én megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból, az Európai Bizottság felkészült a no deal Brexitre.

Ha nem történik csoda, a britek szombattól nem tagjai az EU-nak

Az Európai Bizottság 90 ágazatspecifikus felkészülési közleményt adott ki, amelyek részletes iránymutatást nyújtanak a Brexit által érintett különböző ágazatok számára.

Megállapodás nélküli Brexit esetén az Egyesült Királyság unión kívüli országgá válik, és az unió egyetlen jogszabálya sem alkalmazható többé rá, továbbá nem lesz a kilépésről rendelkező megállapodásban előírtak szerinti átmeneti időszak sem. Az EU rendkívüli intézkedései nem csökkentik a megállapodás nélküli Brexit hatását, nem pótolják a felkészülési hiányosságokat, és nem egyenértékűek az uniós tagsággal járó előnyökkel vagy a kilépésről rendelkező megállapodásban előírt átmeneti időszak kedvező feltételeivel.

Az Egyesült Királyság EU-hoz fűződő kapcsolatait az általános nemzetközi közjog – köztük a Kereskedelmi Világszervezet szabályai – szabályoznák. Ami a pénzügyi erőforrások és a technikai segítségnyújtás iránti igényt illeti, az EU meglévő állami támogatási szabályai lehetővé teszik, hogy kezelni lehessen a vállalkozások által megállapodás nélküli Brexit esetén tapasztalt problémákat. Egyebek mellett a mezőgazdaság tekintetében az uniós jog számos eszközt biztosít az Egyesült Királyság kilépésének legközvetlenebb hatásaival való megbirkózáshoz, különösen akkor, ha nem születik megállapodás.

Elmondták azt is, hogy az intézkedésekkel párhuzamosan az Európai Bizottság továbbra is támogatja az állami szerveket saját felkészülésükben, és sürgeti az uniós polgárokat és a vállalkozásokat, hogy tájékozódjanak egy esetlegesen megállapodás nélkül bekövetkező Brexit következményeiről, és végezzék el a felkészülést erre.

Theresa May brit miniszterelnök kérésére az Európai Tanács csütörtökön jóváhagyta az Egyesült Királyság kilépési időpontjának meghosszabbítását május 22-ig, amennyiben a brit parlament alsóháza legkésőbb március 29-ig jóváhagyja a kilépésről rendelkező megállapodást. Amennyiben az alsóház addig az időpontig nem hagyja jóvá a megállapodást, az Európai Tanács által jóváhagyottak szerint a határidő csak április 12-ig hosszabbodik meg. Ebben az esetben az Egyesült Királyságnak kellene megjelölnie ezen időpont előtt a további terveit.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

egyember
A tagság léte sokkal több, mint a befizetések és a kapott hozzájárulások egyenlege. Ezt már a köznép is kezdi felfogni (pedig még nem érzik!!). Őket (is) beugratták hazafiassh szólamokkal, ami nem volt nehéz, mert emlékeznek (kényszerítik őket, hogy emlékezzenek) a Brit Birodalomra, ami talán a legnagyobb területű volt (nem vagyok történész), de biztosan a legnagyobb hatású, hiszen ma az angol a legfontosabb világnyelv (ami a kínai biztosan nem lesz, bármekkora a lélekszámuk, mert az írásuk lehetetlenné teszi).
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
patyuka
@lezer jani: Csakhogy akkor ez még inkább igaz lehetne az USA-ra nézvést, és hiába vannak ott is tagállamok, azok alapján ez a nacionalista gyökerű idea nem redukálhatja azokat nemzetállammá!
Az efféle vélekedés eredője - tetszik-nem tetszik - előítéletes csőlátás, amelynek logikája mentén ad abszurdum végigmenve a következő lenne a konklúzió: az ekként vélekedő megfosztatna az efféle vélekedésnek még lehetőségétől is, mert oda be sem engednék! Arról nem is beszélve, hogy nem is igaz az állítás, mert tény - a történések, az időhúzó hercehurcák azt mutatják -, hogy a britek többsége legszívesebben már meg sem történtté tenné az egész brexit-mizériát, ha tehetné!
Tehát, ami rossz, azt meg kell javítani, azaz: ha egy intézményben a felróható hibák egy laikus számra is ilyen "egyértelműek", azok orvoslására kell keresni a gyógymódot, mert a/egy több évtizedes közakarattal felépített rendszer szétverésére való törés nem az, hanem önsorsrontó pótcselekvés: impotens politikusok anarchiához vezető agyréme!
Eriksson
@szekely.a: Te tudod? Akkor mondd el légyszi.
Eriksson
@egyember: Hozzád képest, aki ülve nyalja a holdat...
egyember
@Eriksson: A HOLDAT nyalni tisztességes dolog.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.