Az étel nem magántulajdon – jelentette ki a szerdai általános audiencián Ferenc pápa, aki a mindennapi kenyér fohászával kapcsolatban emlékeztetett arra: jelenleg is sok ember kénytelen nélkülözni a betevőt.

Ferenc pápa: az étel nem magántulajdon
Fotó: Pixabay

"Gondoljunk csak a háborúban szenvedő gyermekekre"

- mondta a katolikus egyházfő a Miatyánkról szóló katekézis-sorozatában az imádság második, az emberi szükségletekkel kapcsolatos részét elemezte, a "mindennapi kenyerünket add meg ma" résznél pedig kitért e gondolat kifejtésére.

A keresztény a Miatyánkban nemcsak önmaga számára kér, hanem úgy mondja: a mi kenyerünket, tehát az egész világ nevében szól. Ebben benne rejlik a szolidaritás, az empátia – mondta Ferenc pápa.

"Gondoljunk a háborús országokban lévő gyerekekre: az éhező gyerekekre Jemenben, Szíriában, Dél-Szudánban és sok más országban, ahol nincsen kenyér"

- mondta az egybegyűlteknek a pápa. "Gondoljunk ezekre a gyerekekre, és miközben rájuk gondolunk együtt, mondjuk el fennhangon az imát: Miatyánk, mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" – mondta.

A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet e szavak értékére a világ azon részein, ahol az embereknek nincs mit enniük.

"Mennyi anya és apa, különösen ma, kénytelen álomra hajtani a fejét annak kínzó tudatával, hogy nincs elegendő kenyere másnapra a gyerekeinek! Képzeljük el az elmondott imát másként: ne egy kényelmes lakásból, hanem egy olyan szegényes szobából, ahol nincs elegendő a megélhetéshez"

- fogalmazott.

"Véssük eszünkbe, hogy az étel nem magántulajdon, hanem Isten kegyelme, amelyet meg kell osztanunk a rászorulókkal!" – hangsúlyozta a pápa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.