Jelentős előnnyel megnyerte az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás szombati, második, döntő fordulóját Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok jelöltje a szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján.

Szlovákia ötödik elnökválasztásának egy liberális ügyvédnő a győztese

Az este tíz órakor befejeződött voksoláson leadott szavazatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján Zuzana Caputová a voksok 58,27 százalékát kapta. A részeredmények szerint Maros Sefcovicra a voksolók 41,72 százaléka szavazott.

A legutolsó támogatottsági felmérés a választás második körében Zuzana Caputovának 60,5 százalékot, Maros Sefcovicnak pedig 39,5 százalékot jósolt.

Caputová Szlovákia történetének első női elnöke lesz.

Maros Sefcovic elsőként gratulált ellenfele győzelméhez, a már leadott voksok 60 százalékának összesítése után. Hasonlóképpen tett Peter Pellegrini szlovák kormányfő is, aki azt mondta: bízik benne, hogy az új államfővel konstruktív együttműködést tud majd folytatni az ország problémáinak megoldásában.

Caputová a voksolást követő első nyilatkozatában azt mondta: a győzelmet alázattal fogadja, és úgy véli, az országnak változásra van szüksége. Bejelentette: első államfői útja Prágába vezet majd.

A szlovák elnökválasztás második körének részvételi aránya 97 százalékos feldolgozottság mellett 41,79 százalékot mutatott, ami alacsonyabb, mint az első körben, amikor 48,74 százalékot tett ki. Az eddigi államfőválasztások második körében rendszerint magasabb volt a részvételi arány, mint az első körben. Ez alól eddig a 2004-es elnökválasztás volt csak kivétel.

Szlovákiában az ország történetében most ötödik alkalommal tartottak közvetlen államfőválasztást. A választáson országszerte csaknem 5940 választóhelyiségben mintegy 4,45 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár adhatta le voksát a második fordulóba továbbjutott két államfőjelöltre. A voksolás hivatalos végeredményt a tervek szerint vasárnap délben jelenti be a központi választási bizottság.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Martin Divisek

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
@Sámannus: Az elmebaj szerencsere a lakossag egy kisebb reteget erinti csak. Magyarorszagon is, mert alig 30%kal 2/3ban kepzelik magukat es az agyhalott birkak begetve követik a fökolompost a vagohidra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Az általános elmebaj a ilibbantak privilégiuma.. Köszönjük az igen megértő magyar sajtónak, hogy ide jutottunk.
teuton
@Sámannus: Az elmebaj szerencsere a lakossag egy kisebb reteget erinti csak. Magyarorszagon is, mert alig 30%kal 2/3ban kepzelik magukat es az agyhalott birkak begetve követik a fökolompost a vagohidra.
Gauntlet
@Sámannus: sajnos. És nem is lehet velük beszélni, mert ugyanazt hajtják, akár a pereces; ugyanazokat a sablonokat használják mint a fővezérük.
papa.49
Gondolom most fagyossá válik a viszony a szlovákokkal !!!
SystemError
@papa.49: Nem csak fagyossá. de a szlovák alvilág sok ponton kapcsolódik a magyarral, ami meg a fidesszel...:) Szlovákiában óriási probléma a "maffiaállam" nem véletlenül kapott ez a kombináció(liberális + ügyvéd) ekkora bizalmat és nyilván a választói elvárás , hogy számolják fel a maffiát, korrupciót. Szóval Viktor a V4-ből V2 maradt, de hamarosan Hofi szavaival élve megalapíthatja a V1-et! :) Bezárultak a körök, most jön amit régóta mondok, hogy elzárja az országát belűl, mert kívül már megbukott. Bebőrtönzi a Gulyás Mártonokat, stb. Viszont mostantól másra nem számíthatunk, nem fognak beleszólni a belpolitikánkba, azt nekünk kell megtenni!
papa.49
@SystemError: Valami hasonlóra gondoltam én is ...
lusta
Így kell győzni.
parameter.sk/egyetlen-megyet-leszamitva-caputova-az-osszesben-bezsebelte-gyozelmet
Mit is mondott? Például:
„Bebizonyítottuk, hogy agresszív szavak nélkül is el lehet nyerni az emberek bizalmát."
Persze nincs itt semmi látnivaló, lehet bégetni tovább.
Eladott Ország
Az alcsúti 'Bonsai Napoleon'-nak nagyon jó lesz, imádja és tiszteli a nőket - fakanállal a kezükben! Elképzelem, hogy hogyan fog neki kezet csókolni egy liberális, EU-barátnak! - amúgy parasztosan, kapkodva, sután felrántva, ahogy szokta! Ha valahol nem fasiszta bűnöző áll nyerésre, az nekik mind Soros ügynök.
lusta
Apránként, miért is győzhetett Čaputova, pedig tavaly decemberben még csak 6%-os támogatottsága volt? Nem a semmiből jött, korábban Bazin városában az illegális szemétlerakók elleni küzdelme a környezetvédők élére emelte. Közben ilyen kijelentései is vannak, miszerint inkább neveljék fel az árva gyerekeket az egynemű párok, mint az árvaház. Lehet szindi gőzerővel, de ő ezt tudta, tudja, hogy ezek az egybitesek úgy sem fognak rá szavazni, ezért nem is nekik akart megfelelni. A Soros-bérenc föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk és az őket közető egybites 300 forintos budiforradalmárokra igen veszélyes nézeteket vall. Mit is mond Michala Vašečki politolúgus? A szlovákokban még mindig kis, ismeretlen nép komlexus van, amin meglátásuk szerint a dinamikus, megalkuvást nem nagyon ismerő ügyvédnő meg tud változtatni. Ez látszik a külföldi sajtó pozitív és nagy viszhangján is.
Nagyon sokat segített neki a közösségi média is. Igaz ehhez profikat alakalmazott. Ugyanazok csinálták neki végig, akik a a pozsonyi győzelemhez segítették Matúš Vallót. A választók igenis akarták és ezért szavaztak rá a politikai tisztaságot, az átláthatóságot, a jogállamiságot, az európsi integráziót és egyéb LIBERÁLIS eszméket.
advocat
No. Akkor a csoda V4-ben már nem illik libsizni. Ez olyan pofon féle, vagy a "tótok"-nak több eszük van.
Nessy
Ezért nincs nálunk közvetlen Elnök választás! Még a végén a jó nép egy értelmes embert választana O.V. lekötelezettje helyett! Nix ugri, bugri!
emerencia
Gratulálok Zuzana Caputovának a megválasztásához. Éljen az EU és a majdani Egyesült Európai Államok!
kereső
Gratulálok Szlovákiának, és megválasztott elnöknőjének./ irigykedem egy kissé/.
lusta
Miért is nincsennek nyilvános viták, vagy miért nem mikrofonállványok kérdeznek?
Šefčovičot, aki hirtelen kommunista múltja ellenére nagy keresztény lett, a tökös szlovák újságíró a választási műsorban megkérdezet, ugyan modja már el a Tízparancsolatot. Rossz sorrendben, de csak hatot sikerült. Mindez élőben. Na ezért nálunk ezeketa angy ˝keresztényeket˝ nem lehet élőben megkérdezni sem.
papa.49
@lusta: Gondolod az itthoni ,,kereszténye,, a kdnp, többet feltudnának mondani szerintem még annyit se, kivéve ha a Lenin műveikből kéne idézniük )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
lusta
@papa.49: Még Lenin műveiből sem tudnának idézni. Ahhoz is kell tudás és műveltség.
papa.49
@lusta: Lehet pedig bőven voltak köztük párttitkárok !!!
Igaz a tagság mikéntjét a nyelvük selymessége, meg hossza határozta meg, ahogyan most is van !!!
Sámannus
Elnézést kérek az itt kommentelőktől, talán félreérthetően fogalmazok amikor a magyar sajtót hibáztatom, mert inkább nagyon erős dekompresszió alatt még az Origó is lehetne ellenzéki, ha a tulajdonosi struktúra megváltozik, még Bayer is lehet egyszer liberális.Minden csak fizetés és megélhetés kérdése
lusta
@Sámannus: Lehetni éppenséggel lehet, mert kommunista már volt.
silber13
Ez a narancs színben pompázni akaró horda a " homo unius libri" magyar megtestesítője.
RonaGyuri
@lusta: nem érteni csak felmondani!!! =))
Sámannus
@teuton: Csak az a baj, hogy a betegekkel túlzottan elnézőek vagyunk, és vannak szép számmal szimulánsok is akik állampolgári alapon imitálják, hogy agyilag rokkantak, vagyis a legsúlyosabb bűnt követik el miatta.
Manhattan
Még a megválasztása elött nyilatkozott, most már Szlovákia Elnökeként megerősítette,hogy a politikája, a fejlett, demokratikus országokéhoz fog hasonlítani, őket látogatja meg és velük lesz szoros kapcsolata országának. Csak irigyelni tudom Szlovákia népét a bölcs döntéséért, az ott élő magyaroknak pedig gratulálok, ők úgy látszik bátrabbak és felvilágosultabbak mint mi , az "óhazában " élő magyarok !
lusta
@Manhattan: A magyarok döntő többsége őt támogatta. Valóban úgy látszik, hogy a hazai nemzethy matyarok ilyen birkák.
SystemError
@Szeparepa2: Úgy legyen! A folyamat elkezdődött. Nem véletlen a belső ellenségekre való visszaállás Gulyás Márton személyében.. A külső köröket becumizta Viktor, itthon csak az valóságtól még inkább elzárás marad ilyenkor a diktátorok kezében, de az meg öngól, mert ezt már csak erőszakkal lehet megtenni. Egyre idegesebbek lesznek, miközben egyre többen kezdik átlátni, hogy ez mi... Sok gyógyszer fog elfogyni nyáron! :)
lusta
Szóval a mai nagy baráti beszélgetésekben kiderült, hogy a szlovákiai magyaroknak is elegük volt a nagy korrupcióból, simliskedésből. Minden szlovákiai ismerősöm, rokonom, ismerőseim szlovákiai rokonai a győztesre szavazott. Nem véletlen volt a fölényes győzelem. Lengyel barátaim szerint ez a vég kezdete Kaczornak és a Soros-bérenc felcsúti kis tolvaj zsebcézárnak.
verőce21
A gyors tündöklést nehogy gyors bukás kövesse majd.
Yoda69
Mar Szlovakia is messze elottunk jar minden tekintetben. Dobbenet, hogy hova jutatta orban Magyarorszagot, es meg mindig van lejjebb.
justhpeter
Gratulálok Zuzana Caputovának és Szlovákiának ! Kár, hogy a magyar-szlovák határnál véget ér Európa.
SystemError
@verőce21: Pedig a szlovákiai magyarok is rá szavaztak! Nem értelek mi a baj! :) A szlovák alvilág meg lesz borítva, ami ide is át fog gyűrűzni. inkább azért imádkozz, mert nem kevés az összefonódás az M Richárd-os maffiaszervezet, Sanyi bácsi és a gyógyszerfüggő maffiavezérünk és e fiatal állam között.. :)
lusta
Nagyon sokan igen komolyan veszik a szabadságot, a demokráciát, a jogállamot és önmagukat. Nem lehet őket egy zsák krumplival, Bözsi utalvánnyal megvenni. Persze ebben Magyarország más. Itt éles küzdelem, verseny van. Sok helyen már egy félzsák krumpli is elég.
amaramaistanna
Mindent elmond róla: "A választás éjszakáján arról beszélt, hogy nemcsak az eredménynek örül, hanem annak is, hogy nyilvánvalóvá vált, lehetséges ellentartani a populizmusnak. lehet igazat mondani és felmutatni jogos érdekeket agresszív retorika nélkül is." - Euronews
lusta
A változás szele az ukránokat és a törököket is megcsapta.
lusta
@Shikari: Eddig csak az országrombolást látták, most váltanak.
silber13
@Shikari: Nem jobbann, mit a csúti szélhámos és a hozzád hasonló gyülevész csürhe!:-))))
silber13
@Shikari:Miféle fellendlésről csaholsz itt te szellemi ágrólszakadt?:-)))
silber13
@Shikari: Egyébként tartom a fentebbieket: " Quod scripsi, scripsi " Hogy ragadjon rád is valami "míveltség", ne csak a xar!
SystemError
@Shikari: Vagy a szlovák és magyar maffia nélküli Szlovákiát látják meg..amiben el fog hasalni egy-két Habony és Mészáros érdekeltség is. Tudod, amiből etetnek titeket!
Lepényleső
Ahol az igazságosság szerepet játszik a választások alkalmával,ott az nyer akire a többség
szavaz. Van ahol a kisebbség hazudja magáról ugyanazt.
Manhattan
@Shikari: "A liberalizmus, más néven szabadelvűség, gondolatok széles spektrumán alapuló eszmerendszer, amelyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg, mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a XVII.-XVIII. század-ra, a felvilágosodásba nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus." (Wikipédia)

A liberalizmus lényege, hogy mindent szabad, amivel másoknak nem ártasz. Beletartozik a szólás-, gyülekezési-, sajtó- és véleménynyilvánítási szabadság, a munkához való jog, stb...
teuton
@Sámannus: Ha ez fiam gyenge valasz volt, fuss neki meg1x. De ezzel is csak azt bizonyitottad, hogy te is a "betegek" köze tartozol. A lajkjaid meg igen gyerek, veröce es shikari van csak melletted, de nektek harman együtt sincs meg az 50es IQ.
Sámannus
@teuton: Köszi, kedves vagy, de ironizáltam, de sajnos ezek szerint nem jött össze.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.