Egy-egy új miniszter és állatmtikár került be a kormányba Franciaországban, és új kormányszóvivőt neveztek ki.

Emmanuel Macron francia elnök egy kisebb kormányátalakítás részeként Amélie de Montchalint, a Köztársaság lendületben nevű kormánypárt korábbi nemzetgyűlési frakcióvezető-helyettesét nevezte ki az új uniós ügyekért felelős francia miniszternek vasárnap este, miután az eddigi tárcavezető, Nathalie Loiseau lett a héten a kormánypárt európai parlamenti (EP) listavezetője a májusi választások előtt.

Kisebb kormányátalakítás volt Franciaországban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az új miniszter mellett a köztársasági elnök kinevezte az új kormányszóvivőt és az új digitális ügyekért felelős államtitkárt is, mert a posztokat eddig betöltő Benjamin Griveaux, illetve Mounir Mahjoubi polgármesternek akarja magát jelöltetni a 2020-as önkormányzati választásokra.

A várt kormányátalakítás legfőbb meglepetése, hogy az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő az egyik legfőbb munkatársát, Sibeth Ndiaye-t, az elnöki hivatal sajtófőnökét nevezte ki kormányszóvivőnek. A 39 éves sajtófőnök 2014 óta dolgozott közvetlenül Emmanuel Macron mellett, aki gazdasági miniszterként örökölte meg őt elődjétől a tárca sajtósaként. Amikor Macron otthagyta a minisztériumot, és létrehozta En marche (Lendületben) néven saját mozgalmát, annak Sibeth Ndiaye lett a sajtósa, majd a 2017-es májusi elnökválasztási győzelem után ő vezette az elnöki hivatal sajtóstábját.

A digitális ügyekért államtitkárként ezentúl a 37 éves Cédric O a felelős a kormányban, aki szintén Macron legszorosabb köréhez tartozik: az elnökválasztási kampány pénztárnoka volt, majd a Köztársaság lendületben pénztárnoka lett. Az államfő többi közvetlen munkatársához hasonlóan ő is az előző államfő, Francois Hollande 2012-es elnökválasztási stábjához tartott, majd a gazdasági tárcához került, ahol 2014-ben találkozott Macronnal.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.