Az Európai Parlament csütörtökön támogatta azt a törvénytervezetet, amely szerint az Egyesült Királyság állampolgárai a Brexit után 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az Európai Unióban, ha országuk is ugyanilyen vízummentességet ad az uniós polgároknak.

Az EU vízummentességet ad a briteknek, ha ők is viszonozzák

Az EP kétnapos brüsszeli plenáris ülésén 502 szavazattal 81 ellenében elfogadott állásfoglalás értelmében a jogszabály akkor lép hatályba, amikor az Egyesült Királyság kilép az unióból.

A brit állampolgároknak nem lesz kötelező vízumot kérniük, ha egy adott 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napig akarnak az Európai Unióban tartózkodni. Uniós tartózkodásuk célja üzleti, turisztikai vagy rokonlátogatási lehet. A korábbi feltételek nem vonatkoznak a munkavállalás céljából kezdett utazásra.

Állásfoglalásukban az EP-képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az EU egyoldalúan, de a viszonosság alapján nyújtja a vízummentességet az Egyesült Királyság állampolgárai számára. Az Egyesült Királyság kormánya korábban jelezte, hogy nem szándékozik vízumot kérni azoktól az uniós polgároktól, akik rövid távú tartózkodásra utaznak a szigetországba.

Abban az esetben azonban, ha az Egyesült Királyság a jövőben mégis vízumkötelezettséget vezetne be legalább egy tagállam állampolgáraival szemben, szintén a kölcsönösségi mechanizmust kell alkalmazni, és a három uniós intézmény, valamint a tagállamok kötelezettséget vállalnak arra, hogy haladéktalanul lépéseket tesznek a mechanizmus alkalmazására.

Az Egyesült Királyság egyike lesz annak a hatvannál is több, unión kívüli országnak, amelynek állampolgárai vízummentességet élveznek az unióban.

A vízummentesség minden EU-tagállamban érvényes lesz – Írország kivételével, amely saját vízumpolitikával rendelkezik –, valamint a schengeni térség társult országai, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc esetében. Írország és az Egyesült Királyság között kétoldalú megállapodás van érvényben, amely biztosítja a vízummentes utazást a két ország között.

Az EP plenáris ülésének jóváhagyását követően a jogszabálytervezetet az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia. A jogszabályt az EU hivatalos lapjában április 12-ig kell közzétenni egy esetleges megállapodás nélküli Brexitre való felkészülés érdekében – közölték.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

3dwhite
A csator a nèlkül nem lenne ilyen vidám a helyzet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.