Magyarország Európában a harmedik a nem biztonságos termékek kiszűrésében: az aktív fogyasztóvédelmi jelenlétnek köszönhetően tavaly a harmadik legtöbb riasztást küldte a RAPEX-be, az unió nem élelmiszer jellegű veszélyes termékeket tartalmazó adatbázisának riasztási rendszerébe – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Magyarország élen jár a veszélyes termékek kiszűrésében

Fotó: Pixabay.com

A közlemény szerint a veszélyes termékek kiszűrése céljából 2018-ban 31 országból összesen 2257 riasztás érkezett az Európai Unió gyorsriasztási rendszerébe. Az itt megjelenő termékeket az uniós tagállamok is ki tudják vonni a saját piacukról. Magyarország tavaly 172 értesítést küldött, ezzel Németország és Franciaország mögött dobogós helyen végzett a nem biztonságos termékek felkutatásában és a társhatóságok riasztásában.

Minden második termék kiszűrése a legfiatalabbak védelmét szolgálta, a magyarországi riasztások több mint harmadára játékok, közel ötödére gyermekruhák miatt volt szükség. Tizenhárom százalékkal még a dekorációs fényfüzérek kerültek be a leginkább problémás árucsoportok közé.

A leggyakrabban feltárt kockázatokat az áramütés, a fulladás, az égési sérülés és a tiltott vegyi anyag okozta veszély jelentette.

A fogyasztóvédelmi hatóság a nem biztonságos termékeket kivonta a forgalomból, így azok sem a hagyományos, sem az online kereskedelemben nem kaphatóak – áll a közleményben.

MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
De a Nébih nem teszi közzé sosem ha veszélyes, szutykos húzüzemet vagy élelmiszergyártót lepleznek le.
Pedig ez kötelessége lenne, mert az előtte gyártott termékek, fertőzőek és az áruházakban vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.