Miért maradt Horvátország a több millió dollárt érő Seuso-kincsek nélkül, és miért kerültek azok a magyarok kezére – címmel közölt terjedelmes cikket a Vecernji List című legolvasottabb horvát napilap vasárnapi számában.

Horvát lap: "Miért kerültek a Seuso-kincsek a magyarok kezére?"

Ivica Miskulin egyetemi tanár írásában azt taglalja, hogyan került ki a kincs Horvátországból (akkor Jugoszlávia) 1977-ben egy diplomata táskájában. Felidézi az azért folyó New York-i per részleteit, és azokat a bizonyítékokat, amelyekkel Zágráb állt elő visszaszerzésük érdekében, egy volt rendőr szemtanú vallomását is kiemelve, aki 1960-ban vizsgálta a kiásott kincsek helyszínét. Ezek feljegyzések korábban tikosak voltak. A horvát kormány idei első ülésén oldotta fel a Seuso-kincsek eredetét és eladásának körülményeit vizsgáló horvát bizottság archív anyagainak tikosítását, a cikkből az is kiderül, hogy Miskulin kérésére.

A római eredetű Seuso-kincs 14 ezüsttárgyból áll, amely nevét tulajdonosáról kapta. Feltételezések szerint

Seuso valamelyik barbár betörés idején rejthette el kincseit, de nem lehet tudni pontosan hol: Magyarország, Libanon és Horvátország is magának követelte.

Az említett tizennégy darabot 1980. és 1987. között vásárolta meg befektetési céllal egy Lord Northampton vezette angol befektetési társaság. A kollekciót a Getty Múzeumnak akarták eladni, majd 40 millió fontért árverésre bocsátották, az ügylet azonban meghiúsult, mert a tárgyak libanoni eredetét tanúsító papírok hamisítványnak bizonyultak.

Horvátország, Magyarország és Libanon is bejelentette igényét a kincsre. Libanon a tárgyalás kezdete előtt elállt követelésétől, Magyarország és Horvátország pedig elvesztette a pert: az 1993-ban New Yorkban hozott ítélet szerint egyik ország sem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy területén találták meg a leleteket.

Horvátország azt állította, hogy a kincset Isztrián, Pulától 20 kilométerre, Barbarigán ásták el, míg Magyarország szerint a leletek a Balaton környékéről kerültek elő,

amit azzal támasztották alá, hogy az egyik tálon a Balatonra emlékeztető alakú tó vizében ficánkoló hal fölött ez a felirat olvasható: Pelso (azaz Balaton).

Az obskurus származású ezüstedények a lord birtokában maradtak, ugyanakkor a legális nemzetközi műkincspiacon gyakorlatilag eladhatatlanná váltak. A brit tulajdonos 2006-ban kijelentette, hogy eladná a kincseket, amelyet nem nyilvános kiállításon be is mutattak.

2014. március 26-án Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: Magyarország 15 millió euróért (mintegy 4,5 milliárd forintért)visszaszerezte és hazaszállította a Seuso-kincs hét darabját, a műtárgyak második hét darabja 2017-ben tért vissza Magyarországra.

Miskulin felteszi a kérdést:

vajon Horvátország 2014-ben miért nem próbált meg bekapcsolódni a kincsek egy részének visszavásárlásába?

Reményének adott hangot, hogy a közeljövőben a dokumentumok további tanulmányozása során minden kérdésére választ kap, és végre lezáródhat a Seuso-kincsek története, amelyek visszaszerzéséhez Horvátország szerinte túl könnyedén állt hozzá.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
@cikicakk55: A baba törökül apát jelent, például Gül Baba a "rózsák atyja".
Valóban érdekes volt, de nekem szomorú az a tény, hogy az ilyen kincseknek mindig halál jár a nyomukban valamint az, hogy orbánék kezébe került.

@Szeparepa2: Jól látod, két öv, meg nagy kincset talál, és öngyilkos lesz? Egy fenét. Egy fenét. Megölték a kincseket elrabolták. Amúgy a horvátok ire verik a nyálukat? Semmi közük a kincsekhez.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...de mivel a lord által bemutatott lelőhely hamisnak bizonyult úgy miért nem vonták felelősségre lopás gyanújával ?
tudode
Miért, miért!
.
Amiatt, mert a PATÁS ÖRDÖG ószeres!
.
Mindent gyűjt a hapciKÁI segítségével, hotelt, fotelt, földet, árkot, aranycsapat RELIKVIÁIT, világörökség részét, ki tudja még milyen vicek, vacakokat arra az időre, amikor már NEM IS LESZ RÁ SZÜKSÉGE a törvényes 3 m2-en:
.
Jellemzően más TOLLÁVAL ékeskedik
.
https://www.pfla.hu/?q=static/puskas-intezet...
.
Amelyhez hozzányúl azt, nem tisztességeSS!
Szeparepa2
Azért bumburnyákok, mert a Gorsium környéki villanegyedben volt (van a romja) a Seuzo manor...abban a berendezési tárgyak közt volt az a csomag, amit ma Seuzo kincsnek nevezünk. Természetesen ez a pár esetleg pár tucatnyi tétel, jó ha néhány százalékát tette ki az egész villa berendezési tárgyainak (és akkor még nem is a bútorokról beszélek)... Gorsium bár az igaz, hogy anno a Római birodalomban volt, annak is a balatoni szegletében (előtte a hellénekhez tartozott, egy darabig Alexandriához), de utána meg a Hun birodalomban volt, majd szarmaták és avarok, valamint kelták lakták, majd jött a Honfoglalás ugyebár. Illírek, akik a horvátok ősei ugyebár SOHA nem éltek Tác környékén, hanem jóval délebbre. Tehát semmiféle évezredes ősi jogot sem formálhatnak erre a kincsre... A szakértők mindig is tudták mi hogy van! Csak a legtöbb esetben el lettek hallgattatva, vagy fenyegetéssel, ahogy azt a XX században szokás vagy lefizetéssel (esetleg egy szerencsétlen balesettel)... A történet ismert. A körmönfont amatőr kvázi régész (kincskereső) srác kódorgott SÁRVÍZ KÖRNYÉKÉN, mert jól tudta, hogy a táci romávros körül mindenfelé római települések villanegyedek voltak egészen Fehérvárig és a Balatonig, szinte bárhol leásol találsz vagy romot vagy romot és kincset, de legalábbis sírt, és ha nem rabolták ki, akkor kincset is!! A Sárvíz gyönyörű vonalzóként rajzolja fel a gorsium körzet vonalát, azaz átmérőjét... 50-100 km hosszan... Semmi többet nem tett, mint kódorgott a mezőkön, tisztes távban Táctól, hogy nehogy rajta kapják hogy kincset keres, egy tiltott helyen, hiszen már a 70-es években is tudott volt hogy a környék forró, bárhol találhatsz (mellesleg ma is), olyan zömmel római kincseket, amiből életed végéig élhetsz ha eladod, mint Marci Hevesen... nos barátunk Sárvíz partján elért egy helyre ahol feltűnően fehérlettek szürkéllettek, nem túl természeti képződménynek tűnő dolgok, tehát fel nem tárt, mondhatni ismeretlen romterületet talált... A SEUZO VILLA ROMJAIT!!!
Szeparepa2
Ez ma már szépen látszik a guglin is egy gyönyörű téglalap alak a hatalmas ókori luxusvilla rom-alapja lényegében, amit azóta már feltártak (ezért már jól látható, de egyébként nincs elkerítve, nem tiltott ott nézelődni, csak ásni és detektorozni) de még mindig csak részben (azaz unatkozó régész hallgatók, meg régésztáborosok, pacsmagoltak kicsit szakszerűtlenül az ecseteikkel, mint elefántok a porcelánboltban)... Nos neki nem kellett sem ásni, sem pacsmagolni, még detektor sem kellett (nem is volt akkor még a mély kádárkorban hozzáférhető), hanem csak éles és értő szem kellett, és máris felfedezett csupán bejárással elég sok mindent. Szobor maradványok, törmelékek sokfelé hevertek, földön vagy legfeljebb félig földbe fordulva; és rátalált a Seuzo villa egyik helységére.. lenézve, azt láthatta hogy épp annak az eredeti mozaik padlóján állt... Hát leguggolt és matatni kezdett, kopogtatott, sepregetett és egy helyen üreges hangot hallott kopogva... Na úgy döntött azt kicsit jobban feltárja, nem tudom talán betörte, vagy csak el tudott mozdítani egy járólapot, de felnyitotta MAGA SEUZO ÁLTAL OTTHAGYOTT EGYIK REJTEKHELYET, amelyek a rombolást, dúlást és az évezredeket is túlélték ÉRINTETLENÜL, s megpillantotta a kincs egy részét, azaz 6-7 tételt. Megjelölte a helyet magának, eltüntette amennyire lehetett a nyomokat, majd éjjel visszament és kipakolta. Ez volt a jelenleg ismert Seuzo kincs egyik fele... (és még sok apró kevésbé értékes törmelékes, főleg szobor maradvány, fejek stb) Eldugta a szajrét a környékbeli elhagyott borospincék egyikében. Aztán behívták katonának. Vesztére egy-két apróbb tételt magához vett és mutogatni kezdte a környéken, nyilván el akarta adni illetve megtudni mennyit érhetnek; nem számolva arra, hogy minél több embernek mutogatja, annál nagyobb az esély, hogy megneszelik a besúgók és spiclik, akik minden körzetben tucatszám jelen voltak... De közben kapott egy fülest, hogy pontosan ott, ahol ő is elrejtette, van még kincs, egy álfal mögött...
wpym
A horvatoknak kuss!
Meg a teruletuk is a mienk, osi magyar tulajdon!
Szeparepa2
Nos így állt össze a 14 tételes csomag, ami mind ezüst és arany illetve a kettő kombója, úgymond tálaló készlet darabból állt (ahogy láthatjuk is, tálak csészék stb)... eme szet egy részét elhordták, amiből is egy tripuszt (azaz három lábú tartó állványt, amin állhatott anno a villában, maga a drága készlet valamelyik darabja, valami nagyobb tál vagy ilyesmi) pl régóta őriz valamelyik múzeum, az rézből van, nem igazán drága nemesfém, de nyilván így is nagyon értékes. A hülyegyerek a seregben is tovább fecsegett, mígnem felfigyeltek rá nem csak a hazai, hanem a külföldi szolgálatok is, és nagy valószínűséggel KGB-sek markába került, odavitték a rejtekhelyre és lemészárolták, két db katonai övvel volt felkötve (nevetséges átlátszó mód öngyilkosságnak álcázva próbálva), de itt a bolsi érában ez elég volt, hiszen halálpontosan tudta minden érintett hivatalnok, hogy a KGB lépett közbe és gyönyörűen jó szovjet módon lenyúlta magának felbecsülhetetlen értéket. Nyilván a libanoni feketepiacon eladták, a lord pedig ott megvette szintén feketén, hamis eredet papírokkal (tehát jó eséllyel a brit nemest is átverték akkor)... Nagyjából tömören ennyi a sztori, de sok momentum van persze és sok teória. A magyar hatóságok lezárták az ügyet, mint öngyilkosságot, a kincsről szót sem ejtettek természetesen...az nemzetbiztonsági ügy volt ugyebár... természetesen...
cikicakk55
@Szeparepa2: Köszi,hogy ezt mind leírtad.Szégyen,de semmit nem tudtam ezekről a dolgokról.Természetesen hallottam róla,hisz elég nagy port kavart fel a haza hozataluk az akkor még valamennyire szabad médiában. Érdekes volt mind ezt így megtudni. Kár,hogy nem te voltál a történelem tanárunk.Akkor biztos jobban odafigyeltem volna,olyan érdekesen írsz. Lehet,hogy gyerekes 64 évesen ilyet írni,de számomra olyan volt mint egy mese. Mint pld Aladin és a csodalámpa,vagy Ali Baba és a 40 rabló. Tényleg,azt nem tudod miért hívtak régen több embert " Baba"-nak.? Az egy rang volt?
szekely.a
Már egyszer leirtam. A egyik médianagyság azt mondta "Magyarországon ha kincsre lelsz gyorsan dobd be a Dunába, hogy senki meg ne lássa, mert csak bajod lesz belőle" sajnos teljesen igaz. Más országokban engedélyt kérsz-kapsz ha találsz bejelented, felértékelik, leadózol, tul jól ott sem jársz, de becsületesen (törvényesen) megkapod a jutalmadat.
Szeparepa2
@cikicakk55: Köszi a kedves szavakat, nem vagyok rá méltó... A baba szerintem valami olyasmit jelent törökül, hogy kispap illetve atya illetve rendfőnök, tehát rang végülis de inkább vallási... Javaslom, ne vegyél mindent azért szentírásnak amit leírtam a Seuzo ügyben! Szóval úgy nagyjából valami ilyesmi a sztori, de pl a KGB vonalat azt sokan nettó konteónak tartják, hiszen azt ilyeneket nem jelentik be ugyebár a titkosszolgálatok és ügynökségek. Tehát nagy valószínűséggel, mondhatni minden jel arra utal hogy KGB lehetett... részletes és még olvasmányosabb leírást a konteo blogon találhatsz, ahol több lehetséges illetve ismert (ettől még nem helyes vagy valószínűbb) teória változat is tálalva van, lehet válogatni... Az igazi nagy rejtély egyébként inkább a gyilkosság körül van, nem a felfedezés helye; főleg hogy a hivatalos verzió mai napig: öngyilkosság... két katonai övvel... na persze.. illetve hogy KIK is öltek és kik vitték el a kincset (nyilván ugyanazok), szerintem KGB-sek voltak (de az is érdekes kérdés, hogy hivatalos akció volt, vagy magán). :)
fekete
Fe'l Yugoszlavia Magyarorrszage' volt.Hogy miert maradtak MO-On a kincsek?. Mie'rt ,maradtak
Hollywoodban a Magyar korona kincsei? USA es Anglia sze't loptak egesz Europat,Japant,Fulop-szigeteket stb,stb.Iraqrol,es Libiarol nem is besze'lve.Horvatok maradjanak csak csendbe.Nincs
miert -ofa'zniuk?
Desischado
@cikicakk55: A baba törökül apát jelent, például Gül Baba a "rózsák atyja".
Valóban érdekes volt, de nekem szomorú az a tény, hogy az ilyen kincseknek mindig halál jár a nyomukban valamint az, hogy orbánék kezébe került.

@Szeparepa2: Jól látod, két öv, meg nagy kincset talál, és öngyilkos lesz? Egy fenét. Egy fenét. Megölték a kincseket elrabolták. Amúgy a horvátok ire verik a nyálukat? Semmi közük a kincsekhez.
Szeparepa2
@Desischado: Annyi "közük" van talán szerintem, hogy rövid időre a horvátok ősei (ha tetszik ősrokonai), az illírek (bár soha nem a nagy és tiszteletreméltó preroman Illír királyság), azaz néhány illiír törzs (pl a pannonok, és ez erős infó, hiszen róluk van elnevezve ugyebár a Kárpát medence) területe is volt Tác és környéke, azaz éltek ott is Illír törzsek, mint ahogy az ősi Nagyszlovénia bánság (ami öszzevissza kb 10 éve élt meg) határra egykor a Balaton déli partja volt (erre alapozva szlovén nacionalisták még a Balatont is követelik komolytalanul nyilván.. Ugyanígy átmeneti (bár nyilván évtizedeknél azért hosszabb, hiszen még a hellén korban történt, hiszen az illírek valójában hellenisztikus délszláv ősnép ugyebár) Illír jelenlét (mert uralomnak nem nevezném) miatt, ami mellesleg ha Róma előtt volt, tehát még nem is léteztek a Seuzo tárgyak ugyebár, úgy gondolják, területi alapon van joguk a kincshez, hiszen ott találták, ott volt fénykorában (sőt részlegesen talán azon a környéken is készült, hiszen Balatonra utaló címerek bélyegzők láthatók több tárgyon)... Nagy Illíria, tehát ősdalmácia soha nem ért el sem Tácig, sem Szabadbattyánig, ahol a Seuzo villa romjai vannak. Hogy mivel a kincsek ezerötszáz éven át a szélrózsa minden irányába vándoroltak, az lehet hogy felbukkant hajdani illír területen, vagy konkrétan Horvátországban is pár tétel, de ez bizony nem alap hogy kisajátítsák ugyebár... De látod, Libanon azért formál(t) jogot rá, mert náluk adták el az oroszok az akkor még virágzó (francia gyarmati) ország, virágzó fekete műkincskereskedelmében... 8 milliárd dollár értékért sok hülyeségre képesek nem csak az emberek, de a nemzetek is...
Desischado
@Szeparepa2: Érdekes volt amit írtál, köszi. Mindenesetre orbán már lecsapott rá, és tudod, hogy amire ő ráteszi a tolvaj mancsát, annak annyi.
cikicakk55
@Szeparepa2: április 7 19:40
Nagyonis méltó vagy rá,mert olyan szavakkal írtad le,ami megtudta tartani a figyelmem.Sokszor azért nem olvasok el cikkeket,mert unalmasan vannak megírva.Sok szót nem is értek belőlük,de te úgy írtad le,hogy érdekes volt minden szavad.Tudom,hogy nagyon sok még a rejtély körülötte és szerintem soha nem is fogjuk megtudni a teljes igazságot. Amennyiben a KGB benne volt,akkor nem hinném,hogy egyéni megtorlás volt,vagy magán ember áll az egész mögött. Minden esetre a KGB neve már alapból elég rémisztően hat. Valahogy nekem az ÁVO jut róla eszembe,csak persze sokkal kiterjedtebb és nagyobb hatalmasságokkal. Én csak hallottam az ÁVO-ról,de nagyon kicsi voltam mikor Ők itthon rontották a levegőt.
cikicakk55
@Desischado: Köszönöm a választ. Gül Babáról hallottam és tudtam,hogy csodálatosan szép rózsái voltak.úgy is említik többször,mint ahogy te is írtad,a Rózsák Atyja. Tudod és egész kislány voltam mikor diafilmen megkaptam az Ali Baba és a 40 rabló című mesét. Már akkor sem értettem,mit jelenthet a " Baba" elnevezés. A diafilmben olyannak tűnt Ali baba,mint egy gyerek.Gondolom azért,mert gyerekeknek lett csinálva a film. Azért örülök,hogy gyermekkorom egyik nagy rejtélyét 64 évesen megismerem.
Veleda
Kincs, ami nincs! legalábbis a horvátoknak! Tetszettek volna érdemben bizonyítani, hogy mi alapján tartanak rá igényt. A magyar állam megvette, vagy visszavásárolta, ahogy tetszik, most már hiába követelnék.
verőce21
Szavamra, polgártárs, soha senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy sok pénzt keressen. Római polgár vagyok. Tőle kaptam a megbízásokat, vagyont szereztem. De nagyon nehéz meggyőzni a bírákat arról, hogy valaki önzetlenül nemes célok érdekében gazdagodott meg.
Csendesen röhögtek. Tanuld meg, közéleti férfiból csak akkor lesz jó vevő, ha előbb kirabolja a közéletet. Tanuld meg az üzlet alapelveit. Ékszerész vagyok, nem mészáros. Hajóim vannak, rabszolgáim, ágyasaim, szenátoraim, akiket veszek és adok…
- Ásni akarsz?...Ma éjjel?...
- Mindenki ás ma éjjel. A szenátorok, a tábornokok...Mindenki… Amikor ilyen embert megölnek...Első éjszaka mindenki ásni kezd...
Szeparepa2
@cikicakk55: Megtisztelsz ismét és motiválsz, hogy végre belevágjak dédelgetett titkos álmomba, az írásba... ha komolyan írtad amit írtál, lökést ad nekem, hogy esetleg legyek olyan önhitt, hogy elhiggyem, relatíve jól írok... (mert hogy jó sokat, azt régóta tudom).
Szerintem élnek még olyanok, akik pontosan tudják mi történt, a magyar elhárításban akkor dolgozók egy része is, de az oroszoknál pláne...meglehet maga Putyin is pontosan tudja... Mit gondolsz, az egész Seuzo ügy utóbbi fejezete során, amikor ugyebár lúzerjani nagy titkolózás közepette, majd kiderülve hogy irdatlan pénzt kiköhögve "hazahozta", miért sunnyogtak a ruszkik miért nem szólt bele Putyin, aki mindenbe beleugat, főleg Orbanisztán kapcsán..? Szerintem pontosan azért, mert vastagon benne voltak, a legfőbb bűnösök ők! (még azt sem három ki, hogy maga Putyin fiatal KGB ügynökként maga intézte pár társával az egészet)... Miért kellett még most is titkolózni? (mert az mondjuk, hogy ok, hogy akkor titkos ügy volt) Nyilván azért mert a háttérben kemény alkuk mentek, nem zárom ki hogy a pénzt a ruszkik adták nekünk kárpótlásul, legalább részben, amiből megvettük.. és nem visszavettük, mert igencsak megkötésekkel volt a miénk eleve... ezért hülyeség az is szerintem hogy visszahoztuk mert mégis HOVÁ? HÁT KÖNYÖRGÖM NEM IS LÉTEZETT MAGYARORSZÁG MÉG AKKOR, AMIKOR A KINCS KÉSZÜLT ÉS AKKOR IS AMIKOR ELREJTETTÉK ILL. SZÉTHORDTÁK... Nem tudom máshoz hasonlítani így kapásból, mint a Trianon őrülethez... Trianonnál NEM Magyarországot vagdosták szét, hanem a HABSBURG BIRODALMAT..! Ha valós és logikus restaurációt vagy revíziót akar valaki, akkor vissza kéne állítani az I VH előtti O.-magyar Monarchiát könyörgöm, ami tucatnyi nációból és területeikből állt, akár a SzU anno csak viszonylag kicsiben...
Szeparepa2
@cikicakk55: De a Seuzo-ra visszatérve... az lehet, hogy legelőbb ÁVÓ spion fülébe jutott az ügy, s ha lejelentette, már pedig ha élni akart, muszáj volt, akkor ugyebár le lett iktatva; és kérdem én, volt-e olyan ügy, bárhol a kvázi szoc. blokkban (főleg ilyen nagy kincses), amit a szovjet vezetés ill a KGB azonnal ne tudott volna meg..? Még jó hogy azonnal mozdultak... Azt csodáltam, amikor megtudtam az ügyet, hogy a Vatikán is hogyhogy nem mozdult rá, hiszen azt hiszem, ők a Római birodalom jogutódjai... és akkor már jöhettek volna az olaszok is, hiszen ők is mondhatják, hogy ők is azok... (sőt a görögök is ugyebár)... aztán persze a törökök is jöhettek volna, hiszen valaha Oszmán birodalom része is voltunk... Bejrut miatt a franciák is és akkor már vagy 10 nemzet adta volna be a keresetet és igényét a kincsre... úgy lett volna az igazi... ;)
Desischado
@cikicakk55: Tudod, hogy nem gúnyból írtam, ugye? De vannak akik nem tudják a szó jelentését, azért írtam. Az Ali Baba és a negyven rabló nekem is nagy kedvencem, mind a mai napig.
arcmás
Mert az identitászavaros nagyon magyaroknak (páros héten kommunisták, páratlan héten nácik - és ez sokszor egymás után) kellett valami ősi népnemzeti bullshit, amibe beleragadhatnak, mint légy a légypapírba.
Orbán ezért hajlandó volt a világ magyarok pénzét is beáldozni.
Az, hogy ennek kb annyi értelme van, mint hülyegyereken a sok izomnak (mert hát mihez kezd egy hülyegyerek sok izommal...?), vagy mint az ablakon félig lehúzott rolós szúnyoghálónak, az már nem érdekli az identitászavaros nagyon magyarokat.

Egyébiránt mihez kezd a hülyegyerek a sok izommal?
Pl a hülyegyereknek fontos a karizma.
Ezért sokat gyúr karizomra.

(Igazából úgy érzem megbolondulok a sok bolond között, de még tartom magam)
arcmás
Egy volt kommunista - aki most náci - feljelentett valakit, mert le volt kommunistázta.
Hol kezdődik az agyhalál?
Az biztos, hogy nem ott, ahol a józan ész véget ér, mert a józan ész végére érve is maradhat normális az ember - ha utána összeszedi magát.
qxy
Na végre egy igen értékes eszme futtatás. Na. ezeket szeretem. Nem csak a politika meg szidalmazás. Gratula mindenkinek. Ha otthon lennék, mondanám hogy gyertek el és egy kerti partin jókat beszélgetünk a világ folyásairól . Legyen szép napotok
qxy
Amúgy meg, Ha én lennék Orbán, én is a ti pénzeteken meg venném ezeket a " bizbaszokat" ( mert nem hiszem hogy ehhez is ért hogy mik ezek). és közbe meg jegyezte. " Jó lesz ez nekem a várba. Nehogy már ennyi pénzt kiadok és nem az enyém? az ki van csukva
Szeparepa2
@Szeparepa2: Pár korrekció, mert pár dologban tévedtem, mivel emlékezetből írtam...és közben olvasgattam a témában. Szóval 3 legalább helyről kerültek elő a Seuzo kincsek; egy rész a Kőszárhegyi bányából, egy adag a Seuzo romok alól (amit írtam), egy része pedig a környékbeli borospincék egyikéből... de az említett tripuszt (ami nem réz, hanem szintén ezüst). A kissrác "öngyilkossága" nem csak a két öv miatt nyilvánvalóan fals, hanem mint kiderült, ráadásul a holttest LÁBA LEÉRT A FÖLDRE... berogyott térddel, majdhogynem letérdelve találták holtan. Egyértelműen a legkeményebb titkosszolgálati vallatási módszer, hogy felkötnek valakit így vagy úgy, akár a nyakánál, verik, egy darabig életben tartják, meg néha hagyják már majdnem megfulladni aztán visszaemelik stb.. nyilván a srác mindent elmondott végül amit tudott... Az érdekesség hogy említett tripusz pontosan annak borpincének az ajtaja előtti fa alá volt elásva, és 150 éve (!) találták meg hivatalosan... és az is tudató hogy több helyre ásott még el darabokat Józsika... (20 év körül járt ekkor ha jól emlékszem...
Előzőleg 3 évet leszoglált a srác sorkatonaként (ez alatt ugyebár bőven volt ideje és lehetősége fecsegni, egy olyan korban ahol még a seregben is minden harmadik ember be volt szervezve és jelentett), és 3 nappal a leszerelése előtt 1980-ban kapott egy érthetetlen eltávot (szabit), megjelent a környéken (tehát Szabadbattyán, Kőszárhegy, Polgárdi, ahol született és gondolom lakott is), több tanú szeme láttára két idegennel (még kocsmában is voltak). Majd azt látták a környékbeli leselkedők, hogy három ment fel a hegyre és kettő jött le.. ekkor végezték ki a pincében (nyilván előtte vallatták), de az is lehet, hogy nem akarták megölni, csak a vallatás balul sült el. Mivel Sümegh (a srác) ugyebár titkolózott folyamatosan, nem volt azért annyira hülye (senkinek soha nem mondott el mindent). Mindenkinek csak infókat csepegtetett, sok tárgyat apránként eladott az megelőző 3-4 évben itt-ott (van amit Bp-n).
Szeparepa2
Az is lehet, hogy nem akarták megölni, csak a vallatás balul sült el. (ez amúgy sokkal életszerűbb minthogy ilyen bénán likvidálták volna)... pl ugyebár hagyják hogy tanuk lássák hogy felmennek oda (ha gyilkossági szándékkal mennek, akkor inkább éjjel csinálják és nem tanúkkal, ha akár valami okból, öngyilkosságnak akarják beállítani, legyen az maffia vagy bármily szolgálat, nem ilyen szerencsétlenül teszi)... szóval nyilván véletlen meghalt és otthagyták, leléptek gyorsan (külföldi ügynökök megtehetik könnyen, mert többféle kimentési terv is van ilyenkor).. eleve leszerelés előtt pár nappal ki akarja magát megölni ugyebár...?
Mivel Sümegh (a srác) titkolózott folyamatosan, nem volt azért annyira hülye; senkinek soha nem mondott el mindent, csak infókat csepegtetett és számos tárgyat (ami nem mind a Seuzo készlet volt és egyik tétel értékével sem volt tisztában sajnos) apránként eladott a megelőző 3-4 évben itt-ott (van amit Bp-n).
A kötelező sorkatonai szolgálati 3 éve alatt többször is látták a környéken megjelenni, SOHA NEM EGYEDÜL, ha jól tudom, általában fekete Volga-ban jött, azaz hozták... legalább 1 vagy 2-3 emberrel. Nyilvánvaló hogy valakikkel (akkoriban nem kispályásokkal) alkudozott "valamire"... Talán csak ÁVH, talán orosz maffia, vagy éppen talán KGB (ami szerintem a legvalószínűbb, hiszen az még az orosz maffiát is ha akarta, becsicskította röhögve).. A titkosszolgálatok készek adott esetben alkudozni és nem mindig erőszakoskodnak, ha nem muszáj és az oroszok jól tudták, mekkora fogás (nyilván olyan pénzt ajánlottak neki első körben, amitől elállt a lélegzete, de ezredét sem tette ki a valós értéknek), de közben nyomozgattak és rájöttek hogy jó néhány darabot még elrejtett itt-ott... továbbá hogy volt ennek a sztorinak,még legalább vagy 100 éves előélete (tehát valaki vagy valakik, leginkább szántő vető munkások, már ki tudja mióta, talán akár a középkor óta találnak értékes római kincseket a környéken)...
Eladott Ország
A legizgalmasabbnak tűnő darabot, az összecsukható állványt viszont nem láttuk a kiállított tárgyak között. Kíváncsi lennék hogy kinek a konyhapultja mellé van támasztva. https://uploads.disquscdn.com/images/4eede004...
Tán nem Ránkszarsz fáraó tulajdonába került?!
https://m.blog.hu/dr/drgempa/image/31459_5891...
A horvátok helyében meghívnám a kiállítást Zágrábba, oszt nem adnám vissza. Szevasz-tavasz, csak annyit mondanék: mol. mol-mol. mol-mol-mol.
Szeparepa2
Ámde nagy valószínűséggel, Józsika nem a kisujjából szopta az egészet, eleve honnan tudta volna a kádárizmus kellős közepén, hogy a környéken római kincsek vannak? Előbb tudja meg a nemzetbiztonság mielőtt felfogta volna, ha csak úgy kutatgat blindre, talál valami nagy durranást a 70-es években, nem jelenti le, máris kiderül és viszik is be már tinédzserként. Minden bokorban spicli volt ugyebár még vastagon akkoriban...Nyilvánvaló hogy valaki egy környékbeli, az ügyben érintett idős ember adta tovább a srácnak az örökséget...Miután a leletekkel leléptek az ügynökök... és nem Libanon-Bejrút vonalon jelent meg a szajré, hanem Bécsben, egy libanoni származású orrgazda műkereskedőnél... aki lelkesen hamisított orrba -szájba mindenféle eredetpapírokat... így lett libanoni is, horvát is brit is, ami tetszik... Egyébként a Seuzo készlet egy részét állítólag Tito titkos magángyűjteményében is látták, szóval tán innen (is) a Jugoszláv (szerb-horvát) szál... A per során a magyar ügyvédek teljes alkalmatlanságot mutattak, extrém pénzt elcseszve, üres kézzel tértek vissza. Holott zsáknyi bizonyíték van illetve lenne, de akkor még a Sümegh ügy ugyebár nemzetbiztonsági titok volt (alsó hangon 20 évre titkosítva)... azt nem mutathatták be, hiszen hozzá sem fértek... pedig már a 90-es évek közepe felé jártunk ugyebár... a nemzetközi bíró meg eléggé műveletlen volt, hogy nem fogta fel, hogy Balaton környéki kincsek (pedig rajta van latinul hogy Balaton ugyebár), mégha nagy részét szét is hordták és itt ott bukkantak fel, akkor is az eredeti származási hely a mai Magyarország területe, azaz az ókori Pannonnia provincia... az összes létező, kvázi eredetigazolás kivétel nélkül hamisítvány volt, mivel nem volt, hogy is lehetett volna (hisz amatőr illegális kincskereső ill keresők és orrgazdák kezére került azonnal és egyébként ez érv lehet amellett, hogy ismeretlen eredetű, viszont akkor mégis milyen alapon formál valaki rá jogot?)
Szeparepa2
A felsorolásból Ausztriát és Szerbiát még ki is hagytam akik akár szintén benyújthatták volna igényüket ezzel az elánnal ugyebár... Szóval mindenkinek kellett de senkié sem lett, és végül hatalmas pénzt kellet fizetni érte, ami megintcsak fals ügy, mert NEM VOLT VALÓS TULAJDONOS! A bizonyos lord sem, hisz ő is csak bitorló gondatlan jóhiszemű orrgazda volt valójában, örülnie kellett volna hogy megúszta, mert az érték extrém nagy... A pénzt pedig, a nemrégiben történt kvázi visszaszerzéskor megismétlem, szerintem az oroszok adták rá legalább részben, titkos paktumban, kárpótlásul, mert nyilván kiderült hogy KGB akció volt... (az AVH bár keményen tudott ütni verni zsarolni, de egy ilyen kaliberű ügyhöz kicsirigók voltak, azt sem tudták jobbára, hol voltak az északi későrómai birodalom főbb területei a bunkók, nemhogy Seuzo meg miegymás... annyit tettek hozzá nyilván max, hogy lejelentettek Moszkvának az ügyről...
Szeparepa2
@Eladott Ország: Tudtommal a Nemzeti Múzeumban van vagy 50 éve...
cikicakk55
@Szeparepa2: tegnap 18:19
Nagyon jól tennéd ha tényleg elkezdenél írni. Az én egyszerű gondolkodásom alapján mindig értem,hogy mit írsz és miről írsz. Régóta olvasom minden írásodat és már eddig is lekötött az,ahogy megírod a dolgokat. Nem azt írom,hogy teljesen hülye vagyok,de én egy egyszerű ember vagyok,aki a szakmáját becsületesen megtanulta ( ápolónő),de azon kívül mindenben csak annyira vagyok tájékozott,mint a Kádár korszakban a munkás emberek voltak. Soha nem buktam meg egy tantárgyból sem,de nem indultam volna egyikből sem vetélkedőre. Gondolom érted mit akarok ezzel kifejezni. Nagyon nem szeretem a túlzottan sok idegen,vagy jogi,vagy politikai szavakkal teletűzdelt írásokat. Az ország fele legalább bizton,hogy jobban érti és élvezi is az olyan írásokat,amik felkeltik a figyelmet 10 éve elvégeztem az agykontrollt és én előtte el nem tudtam volna képzelni,hogy 4 napon keresztül reggeltől estig egyetlen ember előadását hallgassam. Dr. Domján László tartotta és én aki 10 percig nem tudok nyugton ülni,azt vettem észre,hogy már este van. Olyan közérthetően,annyira az emberekhez beszélt,hogy mindenkit lekötött. Még rajta kívül Dr.Czezler Endre tudott olyan előadásokat tartani,hogy mindenkit érdekelt,senki nem aludt el. Te is ilyen lennél,csak írásban,bár gondolom előadásban is ugyan így tennéd. Feltétlen kezdj el írni.
Eladott Ország
@Szeparepa2: Én nem tudok róla. Az összecsukható állvány mindenesetre nem szerepelt az utazó Seusó kincsek bemutatása között, a szöveges tájékoztató szövegben sem.
cikicakk55
@Szeparepa2: tegnap 18:21
Amennyire én megismertem az igazi Oroszországot,szerintem mélyen benne voltak és a mai napig is benne vannak ebben,de még mennyi lehet amiről eddig még nem tudtunk. Lehet,hogy ha az összes titkot feloldanák,még mi kérnénk,hogy inkább titkosítsák vissza,mert olyan borzalmakat rejtegethetnek,hogy jobb is ha nem ismerjük. Azért írtam,hogy az "igazi" Oroszországot,mert én 34 éves voltam a rendszerváltáskor. Addig és utána is sokáig nem érdekelt a politika.Azt viszont nagyon furcsának éreztem,hogy én még azt tanultam és 34 éves koromig azt szajkózták,hogy a " hős Szovjet katonák" Ők mentették meg a nőket és a gyerekeket a " mocskos" nácik megerőszakolásától. Enni adtak a szegényeknek a sajátjukból,volt amelyik a testével védte a terhes nőket. Majd 1989 után sorra azt hallottam,hogy a mocskos oroszok megerőszakolták a nőket.Mindenkit megöltek,akit a tanyán találtak csak azért,hogy a jószágokat elhajtsák,vagy levágják. Szadistán bántak a magyar foglyokkal. Tehát pont a fordítottja lett mindennek.Akkor már a Németek voltak a jók és az oroszok a rosszak. Nekem ezt a mai napig nagyon nehéz megemészteni és épp ezért érzem magam tudatlannak,mert mikor én tanultam ,még más volt a történelem könyvben. Nem csak az oroszokkal kapcsolatban,de Mátyás Királyról is mást tanultunk,mint ami az Unokám könyvében van.
Szeparepa2
@cikicakk55: A lakosság kínzása, irtása, elhurcolása s vele a nők erőszakolása az nagy háborúkban fegyvernek számít... A győztesek jussa ugyebár, vagy a győzésre állóké... nem csak nálunk csinálták talán az lehet vigasz.. Mátyás megérte a pénzét (eleve maga az a fogalom hogy király meg arisztokrata már beteges, torz, igazságtalan és aljas... lényegében fő elnyomó ugyebár), nagyon nem volt szent úgy tudom (de legalább jó hadvezér), de ez egy másik sztori (még így is az egyik legjobb fej királyunk volt és legalább úgy-ahogy magyar)...akármilyen is volt, rá alapvetően büszkék lehetünk... Viszont azzal vigyázz, ami az unokád könyvében van, mert ma is szinte ugyanúgy, sőt egyes tereken még aljasabb és undorítóbb módon megy a történelem hamisítás és agymosás, mint az átkosban volt... cseberből vederbe kerültünk sajnos...
cikicakk55
@Eladott Ország: ma 14:51
Bár csak mi is így láthatnánk már,köböl kifaragva!!!
cikicakk55
@Desischado: Persze.jogy tudtam,hogy nem gúnyból írtad. Meg sem fordult a fejemben.Tényleg nem tudtam mit jelentett ez a szó. Gondoltam,hogy valami rang féle,mert túl sok ilyen jelzővel olvastam. valamiért mindig is vonzott az Arab világ meséje. Az ezeregy éjszaka meséit is kiolvastam gyerekkoromban nem is egyszer.Még mindig itt van a polcomon,pedig kb 8 éves koromban kaptam,tehát 56 éve meg van ez a könyv. Olyan varázslatosnak tűnik az a világ a gyerekek szemébe,de nekem a mai napig az is maradt.
cikicakk55
@Szeparepa2: Sajnos tényleg úgy érzem,hogy nagyon aljas világba kerültünk. Már írtam máskor is,hogy bár milyen mocskos korszaknak akarják beállítani a Kádár korszakot,én akkor sokkal boldogabb és nyugodtabb voltam mint most. 34 évig én nem figyeltem fel semmilyen besúgásra,vagy olyanra,hogy valakit elvittek volna ok nélkül a rendőrök.Szegesen nőttem fel,ott érettségiztem,ott jártam a nővérképzőbe is.Éltem a világomat,vidáman,politika mentesen.egész biztos,ha olyan nyomorban éltek volna a szülei és a nagyszüleim,mint amilyenben most én élek,biztos felfigyeltem volna rá,hogy mennyire hibás a politika. Akkoriban azonban csak azok éheztek,akik elitták,elszerencsjátékozták a pénzüket,vagy rendesen átvágták őket.Most hiába dolgozik mind a két fiam az orrvérzésig,képtelenek Úgy félre tenni,hogy egy váratlan nagyobb kiadást túléljenek.( 30.000ft felett) Sok olyan dolog van az Unokám történelem könyvében,amit már én magam is ismertem és látom mennyire félre van magyarázva minden. Nem csoda,hogy a Fidelitás annyi kőbunkóból áll.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.