Petro Porosenko hivatalban lévő ukrán elnök jövő vasárnapot választotta a Volodimir Zelenszkij ellenzéki elnökjelölttel tartandó nyilvános vitájának időpontjául.

Április 14-én, jövő vasárnap várom az Olimpiai Stadionban, éppen ott, ahol Zelenszkij úr javasolta, várom őt a vita megtartására

– jelentette ki Porosenko az Ukrajina televízió adásában.

A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap hirdette ki az elnökválasztás múlt heti első fordulójának hivatalos végeredményét, amely szerint egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint felét, tehát április 21-én második fordulót kell tartani. Ebben az első és a második helyezettek mérkőznek meg újra, vagyis Zelenszkij, aki a szavazatok 30,24 százalékát szerezte meg és a voksok 15,95 százalékát begyűjtő Porosenko.

Porosenko jövő vasárnap vitázhat Zelenszkijjel

Zelenszkij múlt szerdán a Facebookon közzétett videofelvételen közölte, hogy kész a nyilvános választási vitára Porosenkóval, de feltételeket szabott. Először is azt, hogy a vitát ne a köztévében, hanem a kijevi Olimpiai Stadionban rendezzék meg. Minden tévécsatornának joga legyen élőben közvetíteni, és minden újságíró jelen lehessen. Továbbá azt, hogy a jelöltek essenek át alkohol- és drogteszten. 24 órát adott Porosenkónak a válaszra.

Porosenko elfogadta a feltételeit, múlt pénteken mindketten – bár más-más klinikán – átestek a teszteken, és vérvizsgálatuk eredménye negatív lett.

A vasárnapi tévéinterjúban Porosenko a kijelentette: nem az a fontos, amit a jelöltek kijelentenek, hanem az, hogy elég erős lesz-e az elnök ellenállni az agresszor Oroszországnak, képes lesz-e megvédeni Ukrajnát mint államfő és mint a hadsereg főparancsnoka. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök gyenge elnököt akar Ukrajna élére.

Porosenko jövő vasárnap vitázhat Zelenszkijjel

Megemlítette, hogy csapatában komoly személyi változtatásokat tervez, több fiatalt vesz be. Ígéretet tett arra, hogy jelentősen növelni fogják az ország védelmi képességeit, felgyorsítják a gazdasági növekedést célzó reformokat, hazahozzák a Moszkvában raboskodó ukrán haditengerészeket, és lépéseket tesznek a béketeremtés irányba a Donyec-medencét illetően. Ezen felül már decemberben kezdeményezik, hogy a NATO írja alá a tagsági cselekvési tervet Ukrajnával.

Szavai szerint az első fordulós eredmény komoly lecke volt számára, és arra ösztönözte, hogy megvizsgálja az elmúlt öt évben elkövetett hibákat.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ott legalább egy vita erejéig megtisztelik egymást!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.