A múlt héten a képviselőház demokrata párti törvényhozói hivatalosan is felkérték az adóhivatalt Donald Trump adóbevallásának bemutatására.

A demokraták soha nem jutnak hozzá Donald Trump elnök adóbevallásához – jelentette ki Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

„És nem is kell hozzájutniuk” – tette hozzá Mulvaney. Majd hangsúlyozta, hogy ezt az ügyet a 2016-os választási kampány idején már hosszasan megvitatták.

A választók tisztában voltak vele, hogy az elnök nyilvánosságra hozhatta volna az adóbevallását. Tudták, hogy ezt nem tette meg, és ezzel együtt is őt választották meg

– fogalmazott az ügyvezető kabinetfőnök.

Mick Mulvaney leszögezte azt is: a demokraták tudják, hogy nem fognak hozzáférni Trump adóbevallásához, csak – mint fogalmazott – „fel akarják hívni magukra a figyelmet, mert nem akarnak a politikáról beszélni”. Hozzátette: a demokraták nagyon is jól ismerik a törvényt.

Tudják, hogy az IRS (adóhivatal) egyik legfontosabb alapelve, hogy megvédje az adóbevallások bizalmas jellegét. Tudják, hogy a törvény milyen feltételek mellett ad lehetőséget az adóhivatalnak e dokumentumok átadására, ám a politikai ütésváltás nem tartozik ezek közé

– hangsúlyozta Mulvaney.

Trumpék beintettek a demokratáknak

A múlt héten a képviselőház demokrata párti törvényhozói hivatalosan is felkérték az adóhivatalt Donald Trump adóbevallásának bemutatására. Richard Neal, a költségvetési bizottság elnöke azt írta Charles Rettignek, az adóhivatal vezetőjének, hogy a képviselők az elmúlt hat esztendő valamennyi adóbevallását látni szeretnék.

Jay Sekulow, Donald Trump ügyvédje az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában úgy vélekedett, hogy a demokrata párti törvényhozók fegyverként akarják használni az adóhivatalt.

A kongresszus csak (hivatalt nem viselő) állampolgárok adóbevallását kérheti be törvényhozási célokból

– fogalmazott Sekulow, és leszögezte, hogy Ricard Neal, a költségvetési bizottság demokrata párti elnöke nem jelölt meg ilyen törvényhozási célt.

Sekulow hangsúlyozta: a szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be –

már közölte, hogy a kongresszus ellenőrző szerepe nem válhat törvényt végrehajtó szereppé, amellyel az adóbevallást politikai fegyverként használnák.

Az ügyvéd szerint precedens értékű lenne az adóbevallás kiadása a törvényhozóknak, ezek után a republikánusok kérhetnék akár Nancy Pelosi demokrata párti házelnök adóbevallását is.

Donald Trump másik ügyvédje, William Consovoy már pénteken levelet írt a pénzügyminisztérium illetékesének, sürgetve a tárcát, hogy az ellenőrzése alá tartozó adóhivatal ne adja ki a vitatott adóbevallást, a törvényhozói kérésnek ugyanis nincs jogi alapja.

Bírálta a demokraták lépését Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora is.

Romney az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos heti vitaműsorában elfajzottaknak nevezte a demokratákat,

és leszögezte, hogy nem fogják megkapni Trump adóbevallását, még akkor sem, ha bírósági pert indítanak. Trump meg fog nyerni egy ilyen pert – fogalmazott. Mindazonáltal hozzátette: ő szívesen venné, ha Donald Trump nyilvánosságra hozná az adóbevallását.

Két demokrata párti politikus is védelmébe vette a költségvetési bizottság kérését. Ben Ray Luján új-mexikói képviselő a Fox televízióban állította azt, hogy az adóbevallás bekérése nem politikai fegyver, Dan Kildee michigani képviselő pedig az ABC televízióban próbált érvelni a döntés mellett. Kildee azt állította, hogy a költségvetési bizottság arra kíváncsi, hogy az adóhivatal megfelelően hajtotta-e végre az adóvizsgálatot és alkalmazta az adótörvényt az Egyesült Államok elnöke esetében. A michigani politikus esetleges törvényhozási változtatásokat is említett.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Tavryni őrnagy
Biztos akkor be kéne fizetnie, amivel tartozik.
fekete
A New York time szerint ez a hazug 500 millio adot nem fizetett be.Majd az a'tlagember probaljon nem befizetni aka'r csak 1 e'vet is? Akor me'g a kaba'tjabol kiforgatnak az illetott .
Jozefina
Tehát a következtetés az, hogy azért nem hozzák nyilvánosságra, mert csalt!!! Következő, hogy a republikánusok egy csalót válsztottak meg az USA elnökévé!!! Továbbá a repoblikánusok támogatják a csalókat és azokat, akik nem tartják be a törvényeket!!!???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.