Belgiumba és Horvátországba látogat Li Ko-csiang kínai miniszterelnök idei első külföldi útján április 8. és 12. között, hogy az Európai Unió, illetve a közép és kelet európai országok vezetőivel tárgyaljon.

Kínai miniszterelnök Brüsszelben a 21. Kína-EU csúcson vesz majd részt, és megbeszélést fog folytatni Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével – mondta el a külügyminiszter-helyettes, majd hozzátette:

a miniszter látogatása során több megállapodás aláírására is sor kerül majd.

A kínai miniszterelnök két nappal azelőtt ér Brüsszelbe, hogy az uniós vezetők szerdán a brit EU-tagság megszűnésének  további halasztásáról tárgyalnának. Elemzők szerint Li Ko-csiang várhatóan Pekingnek az európai integrációs folyamatok, valamint az unió egységének fontosságát hangsúlyozó üzenetét adja majd át Brüsszelben.

Li Ko-csiang személyében először jár majd kínai miniszterelnök Horvátországban. Li Dubrovnikban a közép és kelet európai országok vezetőivel folytat tanácskozást a nyolcadik alkalommal megrendezett

16+1, vagyis a közép és kelet európai országok – köztük Magyarország – és Kína együttműködéséről szóló csúcson.

Vang a sajtótájékoztatóján kiemelte:

2018-ban Kína és a 16 közép és kelet európai ország kereskedelmi forgalma meghaladta a 80 milliárd dollárt (22,8 ezer milliárd forint), és évről évre 20 százalék feletti emelkedést ér el, ami a globális gazdaság lassuló növekedésének tükrében kifejezetten erős adatnak számít.

Vang hozzátette:

az együttműködésben még számos kiaknázatlan lehetőség rejtőzik, így a felek az eddig elért eredmények kiértékelése mellett a további együttműködés irányáról is egyeztetnek majd.

Hszi Csin-ping kínai elnök szintén európai országokat választott idei első külföldi látogatása célpontjaiul, ami a kínai külügyminisztérium szerint jól mutatja mekkora figyelmet fordít Peking a kontinensnek, amellyel kétoldalú és többoldalú, regionális alapon is együttműködést kíván folytatni.

A március 18-án tartott 9. Kína-EU stratégiai párbeszéd keretében Vang Ji kínai külügyminiszter egyetértett az uniós vezetőkkel abban, hogy a két fél közti együttműködés és konszenzus jóval nagyobb súllyal bír az esetleges versenynél és nézetkülönbségeknél.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.