Több időt kellene adni az Egyesült Királyságnak a rendezetlen európai uniós kiválás elkerülése érdekében, de Londonnak világossá kell tennie, hogy miként tervezi ezt elérni – jelentette ki a holland külügyminiszter kedden.

"Hollandiának érdeke a kemény Brexit megakadályozása, és ha ehhez több időre van szükség, akkor több időt kellene adni" – közölte Stef Blok az uniós tagországok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi tanácsülése előtt.

Bízom abban, hogy az Egyesült Királyság megtalálja a megoldást, konkrét tervet remélünk erre vonatkozólag

- tette hozzá.

Mark Rutte holland kormányfő előző nap közölte: a brit halasztási kérelem jóváhagyása attól is függ, hogy a szigetország garantálni tudja-e a további "jóhiszemű együttműködést".

Egyesek attól tartanak, hogy London hosszabbítás esetén belülről kezdheti bomlasztani az EU-t, miután Jacob Rees-Mogg brit keményvonalas kilépéspárti politikus nemrég erről beszélt.

Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter leszögezte, hogy a kilépési határidő hosszabb kiterjesztésének "nagyon kemény kritériumai" kell legyenek, és ehhez lényeges előrelépésre van szükség az Egyesült Királyság részéről.

"Jelentős lépéseket várunk végre a jó irányba. Eddig semmi nem változott" – fogalmazott, hozzátéve, hogy az Európai Unió jelenlegi helyzete "rendkívül frusztráló".

Francia kollégája, Amélie de Montchalin kijelentette, szeretnék megérteni, hogy pontosan mi célból szeretne újabb halasztást London, mik a következő lépések.

Simon Coveney ír külügyminiszter pedig azon véleményének adott hangot, hogy a megállapodás nélküli Brexit hatalmas politikai kudarc lenne, ezért biztosítani kell, hogy ez ne történjen meg.

Michel Barnier, az EU Brexit-ügyi főtárgyalója leszögezte, a halasztás hossza főként azon múlik, hogy milyen tervekkel érkezik Theresa May brit miniszterelnök a szerdai rendkívüli uniós csúcstalálkozóra, azon, hogy mi a célja a hosszabbításnak.

Kiemelte, a halasztás hosszának arányban kell állnia annak céljával.

Megismételte emellett korábbi kijelentését, hogy a kiválási szerződésről nem nyithatóak újra a tárgyalások, csak a jövőbeli EU-brit kapcsolatrendszerre vonatkozó politikai nyilatkozatról.

Az uniós tagállamok kormányainak brüsszeli képviselői kedd este még tartanak egy egyeztetést a másnapi EU-csúcs előtt.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.