Az Egyesült Államoknak "kemény Brexitre" kell felkészülnie – jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter a képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának meghallgatásán kedden.

"A jelenlegi állás szerint a legrealistább lehetőségre, a kemény Brexitre kell felkészülnünk" – hangoztatta a tárcavezető.

Steve Mnuchin arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy a pénzügyminisztérium, a jegybank szerepét betöltő központi tartalékrendszer és más pénzügyi intézmények már egyeztettek egymással annak érdekében, hogy az amerikai pénzügyi rendszer készen álljon egy esetleges "kemény Brexitre", vagyis az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiválására az Európai Unióból.

Az Egyesült Királyságnak elvileg március 29-én kellett volna kilépnie az Európai Unióból, majd április 12-re halasztották. Theresa May kormányfő azonban további halasztást kezdeményez, és ezt keddi ülésén a brit alsóház nagy többséggel jóvá is hagyta. Brüsszelben közölték, hogy az unió bizonyos feltételekkel készen áll a további halasztásra, kedden pedig Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt vetette fel, hogy akár egy esztendeig is halasztani lehetne a Brexitet.

Donald Trump amerikai elnök, aki mindig is a Brexit híve volt, pár nappal ezelőtt azt fejtegette, hogy Theresa May brit kormányfőnek sokkal jobban kellett volna tárgyalnia a kiválási folyamatról. Trump sajnálkozott, hogy a tárgyalási technikára vonatkozó tanácsait May nem fogadta meg. "Meglep, hogy milyen rosszul alakul ez az egész, őszintén szólva ezt egészen másként kellett volna letárgyalni" – fogalmazott Trump pár nappal ezelőtt újságíróknak.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.