Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) aggodik, mert a politikai rendszerek Európában kezdenek elmozdulni illiberális irányába. A szervezet az Európai Uniótól vár segítséget.

Az illiberalizmus veszélyes – az EU lerombolása a célja

Az EGSZB – az Európai Unió konzultatív szerve – szerint jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen azzal a céllal, hogy lerombolják az Európai Uniót. Noha ezek elsősorban szélsőjobboldali mozgalmakhoz és pártokhoz köthetők, egyes tagállamokban ezek a csoportok már kormányon vannak – fogalmazott nyilatkozatában a bizottság.

Emlékeztettek arra, hogy az EGSZB egy közelmúltbéli állásfoglalása az illiberális demokráciákat olyan politikai rendszerekként definiálta, amelyekben a demokratikusan megválasztott vezetők korlátozzák a polgári jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségek védelmét.

Véleményük szerint a tekintélyelvű kormányok által irányított uniós tagállamok egyre gyakrabban tesznek kísérletet az európai demokratikus civil szervezetek működésének aláásására. Ezért arra kérték az Európai Uniót, hogy lépjen fel a "tekintélyelvűségbe süllyedő" tagállamokkal szemben, a nem demokratikus politikai pártokat pedig zárják ki európai parlamenti képviselőcsoportjukból.

"Ha a tagállamok engednek a tekintélyuralomnak, az uniónak maradéktalanul alkalmaznia kell a jelenlegi jogi eszközöket, beleértve a kötelezettségszegési eljárásokat és a 2014-es jogállamisági keretet" – fogalmaztak.

A dokumentum szerint kényszerítő erejű gazdasági intézkedéseket kell bevezetni arra az esetre, ha valahol nem tartják tiszteletben az uniós értékeket. Ezek a forráscsökkentések azonban nem érinthetik hátrányosan a civil társadalmat és azokat, akiket e csoportok segítenek.

Az EGSZB arra kérte a tagállamokat, hogy adóügyi ösztönzőket vezessenek be a civil társadalom támogatására, valamint azt szorgalmazta, hogy az 2020 utáni új többéves pénzügyi keretből nagyobb támogatást kaphassanak az uniós értékek iránt elkötelezett civil szervezetek abban az esetben, ha a kormányok politikai okokból csökkentik vagy beszüntetik a finanszírozásukat.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rakovszky
Az álliberális anarchisták veszélyetetik Európát‼
Sámannus
Aki atomot szegez nekünk ne oktasson demokráciát. Aki ezt kiszolgálja, az is húzzon el messzire innen.
Sámannus
Lehet reklámozni nyugaton, hogyan szopatják az illiberális polgármesterek, csicskák és nevelők a polgárainkat, hogyan tűri el ez a bagázs ezt a mocskot magkörül! Hogyan reklámozzák, mit tesznek ők a migránsok nevében, helyében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.