Magyarország egyértelmű érdeke az, hogy Szerbia erős ország legyen, hiszen a szomszédok erőssége felértékel bennünket – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szabadkán a magyar sajtónak.

Szijjártó: Magyarország érdeke az erős Szerbia

Ivica Dacic szerb külügyminiszter köszönti Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Szabadkán, a Vajdaságban 2019. április 15-én, a szerb és a magyar kormány közös plenáris ülése előtt. Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt

A politikus a magyar-szerb közös kormányülés előtt tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszterrel.

Elmondta, Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon Szerbia erősödéséhez részben gazdaságilag, részben pedig az európai integrációs folyamat felgyorsításával.

Nem fogadjuk azt el, hogy 2025-ig ne lehetne bővíteni az Európai Uniót, nem fogadjuk el azt sem el, hogy Szerbia integrációs folyamatát az Európai Bizottság mesterségesen lassítja

- húzta alá.

Úgy vélekedett, jól látszik, hogy Szerbia integrációjának őszinte támogatói közül Magyarország az egyetlen, amely fel is meri vállalni a véleményét. Rámutatott, hogy ma Európában a politika fősodra bővítésellenes, és ezért igazán harcolni kell Brüsszelben, hogy a bővítési folyamat valóban meg is induljon, és eltűnjenek az Európai Bizottság által felállított mesterséges gátak.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság dimenzióváltáson megy át, ami azt jelenti, hogy a magyar kormány már nemcsak azt támogatja költségvetési eszközökkel, hogy külföldi beruházók jöjjenek Magyarországra, hanem azt is, hogy magyar vállalatok fektessenek be külföldön.

Ennek az úgynevezett kifektetési stratégiának az első számú célpontja Szerbia és Bosznia-Hercegovina

- közölte a tárcavezető, és hozzáfűzte, hogy

erre a célra a kormány tízmilliárd forintos keretet hagyott jóvá.

A magyar beruházások, valamint a magyar-szerb kereskedelem támogatására emellett az Eximbank jóváhagyott egy 110 millió eurós hitelkeretet, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban pedig létrejött egy 1,6 milliárd forintos alap, amelyből azt támogatják, hogy magyar vállalatok hajthassák végre szerb partnerekkel együtt a szerbiai infrastrukturális fejlesztéseket.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy egy magyar diplomata továbbra szolgál a szerb integrációs minisztériumban, Budapest ugyanis így is segíti a szerb integrációs folyamatot. "Mi azt szorgalmazzuk, hogy a szerbekkel az összes tárgyalási fejezetet minél előbb nyissuk meg" – szögezte le.

A miniszter kitért a vajdasági gazdaságfejlesztési programunkra is, amely véleménye szerint "egy óriási és senki által meg nem kérdőjelezhető siker". Mint mondta: eddig 10 400 pályázatot támogattak, amelynek nyomán 65 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban a mezőgazdasági, turisztikai és integrátori területen. Idén újabb 7,5 milliárd forintot szán a programfinanszírozására a kormány.

A szerb és a magyar fél között hétfőn egy olyan megállapodás is létrejön, amely segítségével növelhető a diplomáciai hálózat.

"Ez egy úgynevezett kollokációs megállapodás, ami azt jelenti, hogy egymás nagykövetségein tudunk diplomatákat elhelyezni, így a személyes jelenlétünket hatékonyabban és kevesebb anyagi ráfordítással tudjuk biztosítani olyan helyeken, ahol egyelőre nincs személyes jelenlétünk a világban" – magyarázta Szijjártó Péter.

A magyar és a szerb kormány hétfői együttes ülésén több mint tíz megállapodást írnak alá.

Forrás: MTI

Nagyvilág - 2019. July 23., 19:19
A britek nem örülnek Boris Johnsonnak
Nagyvilág - 2019. July 23., 21:08
Trump büntetővámokkal zsarolja Guatemalát

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És mit keres ott az uniós zászló. Ezek megszégyenítenek minket! Tiltakozz Péter! Mert nálunk a Parlamenten is tilos. Pedig mi tagok vagyunk. Meddig is?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fideszes gyökér
@advocat: nos, lefestem a szerbiai helyzetet.
a szerb kormány európapárti.
Elég korrupt egy banda, de azért van még fejlődési lehetőségük.
A tüntetők jelszava:
"MAGYAROKKAL AKARJÁK ELÁRASZTANI SZERBIÁT"

hát úgy kábé ennyi.

Na erre kéne gombot varrni.
tudode
Azért már a V/4-ek is pedzik milyen hamiska a MISKA:
.
https://hirklikk.hu/kozelet/szobrot-kapott-or...
.
Legalább SZÉGYENÉRZET nyima!
iluminati
@advocat: Igen Szerbiának toljuk át az uniós pénzeket fideszes cégeken keresztül...A magyar emberek meg nyomorognak...Szerbek nem hülyék, mindenből pénz csinálnak,,Még a migrációból is sokat kaszáltak.. kisbuszokkal horták a magyar határhoz a menekülteket, még a hivatalos szervek dolgozói is...most meg őlelkezünk...gratula viktor..ha lehetne a viktort kissebb betűvel írnám
iluminati
@fideszes gyökér: Ez így van nagyon is korupt csapat...azok akik a határhoz közel laknak ismerhetik a Szerb temperamentumot...Ráadásul elég agresszív tipusú emberek...Aki volt már odaát nem szívlelik a magyarokat...
fideszes gyökér
@iluminati: ez egy másik történet része. A magyargyűlölet a délszláv háború után kezdődött meg.
Akkor ugyanis betelepítettek egy csomó balkáni szerbet.
Na azok gyűlölik a magyarokat, a rendes helyi szerb lakosokkal nincsen semmi gond.
iluminati
@fideszes gyökér: Igen én is így tudom...nem szívlelnek bennünket, gondolom a pénzünket ahogy ismerem a szerbeket szeretik és ki is használják,ha elfogy és nem látnak hasznot belőle, visszatér a magyarok iránti gyűlölet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok