Sok műalkotást meg tudtak menteni, arról viszont még nincs információ, hogy a nem mozdítható részek sorsa mi lett.

Tűz a Notre Dame-ban: értékes műkincseket sikerült megmenteni

Emmanuel Macron francia elnök (k) és felesége, Brigitte Macron látogatást tesz a kigyulladt Notre Dame székesegyházban 2019. április 15-én. Macron kijelentette, hogy újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltók bátorságának köszönhetően a székesegyház homlokzata és két fő tornya nem dőlt le. Az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete.

Sikeresen kimentették a lángoló Notre-Dame-ból a műkincsek és más értékes tárgyak jelentős részét – jelentette be Gabriel Plus, a párizsi tűzoltóság szóvivője. A Le Monde tudósítása szerint az alezredes arról tudott beszámolni: az egyházi szertartások kellékeit, köztük felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat egy helyen tárolják, ezeket a tűzoltók kivitték a székesegyházból és biztonságba helyezték.

Franck Riester francia kulturális miniszter fotókat is posztolt közösségi oldalára, ahogy a kincseket teherautókra pakolják a mentőalakulatok.

(hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.