Gyűjtést indít a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a tűz által súlyosan megrongált Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A szövetség a gyűjtéshez ezer eurót ajánl fel a magyar zsidóság nevében.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szövetség honlapján kedden azt írta, a Zsidó Világkongresszus alelnökeként javaslatot tett Ronald S. Lauder, a kongresszus elnökének arra, hogy a világ zsidósága nyújtson segítséget a helyreállításhoz.

A közleményben együttérzését is kifejezte a katolikus közösséggel és a francia nemzettel.

Szerinte "nincs olyan hívő ember a világon, akinek ne marna szívébe a pusztulás."

Úgy fogalmazott, az egymás iránt érzett felelősség arra ösztökéli a szervezetet, hogy a szavakon túl szimbolikus adománnyal is segítsék a Notre-Dame újjáépítését.

A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szeparepa2
Tőlük ez végülis szép gesztus. De a keresztény világ nem szorul rá semmilyen támogatásra, sőt nekik lenne kutya kötelességük a nyomort megszüntetni, mert MINDEN LEHETŐSÉGÜK ADOTT RÁ!!! De mivel a kereszténység mint olyan sem ma, sem máskor, nem arról szólt és szól, amit Jézus tanított, a legendája szerint, hanem kizárólag HATALOMRÓL és népbutításról (ami ahhoz egy igen jó út ugyebár), ezért tessék lássék segítettek mindigis... Most nyilván elfogadják a segítséget közvetve, úgy hogy nem ők kapják, hanem az adott város adott körzete, akik főképp csinálják az építkezést... Megismétlem ez nem véletlen volt nyilvánvaló. Kezdjük azzal, hogy egy ilyen bazinagy bazilika TŰZBIZTOS! Ami nyilván nem azt jelenti hogy nem éghet le a födém, meg az éghető dolgok.. de alapvetően atombunker szintű vastag és nehéz mondhatni megalitikus zárt kőépítmény...aminek a fő szerkezete tűzzel sérthetetlen, de még a sikeres leromboló bombázáshoz is fel kell kötni a gatyát... Pont azért kezdtek a középkorban nehéz kőtemplomokat építeni, mert a fatemplomok rendszeresen hol ezért hol azért (de főleg a sok harc miatt) leégtek és nem tudtak óvóhelyként szolgálni, mert a bemenekülő emberek benn is égtek általában. Ezek a nagy dómok úgy vannak tervezve, hogy ha fel is gyújtják, és tele van akár több tízezer menekült emberrel, legyen esélyük, több menekülési mód is van, de maguk a falak sem omlanak-, sem égnek le, a legnagyobb tűzvészt is kiállják; de az alsó födémek is erősek nagyon, nem minden éghető ott sem. Kialakítható a fő terekben is olyan védhely, ahol nem hullanak az égő gerendák, ahol még ha a fa és egyéb éghető szerkezet el is pusztult szabad ég alatt is védve maradnak a bentlevők a vastag falak és a nagy méretek miatt. De nyilván több menekülési terv is van egy nagy katedrálisból (persze nem a menekülteknek készítve első sorban hanem a papságnak és nemességnek, valamint bitorolt javaiknak ugyebár), hisz hatalmas kazamata- és labirintus van alatta, hatalmas termek, alagutak több irányba...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok