A Notre-Dame nemcsak a kereszténység franciaországi jelképe, hanem a közös európai örökség része is, és Németország kész részt venni helyreállításában – mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben a párizsi katolikus székesegyházban előző nap történt tűzesetről.

Merkel: a Notre-Dame az európai örökség része

A kancellár nyilatkozatában kiemelte, hogy Németországban mindenkit "mélyen megrázott" a "drámai tűzvész ebben a csodálatos templomban, Párizs szívében", és az egész ország együtt érez a franciákkal.

Mint mondta, hazája készen áll "a német szakértelmet, a német tapasztalatokat" a Notre-Dame helyreállításának szolgálatába állítani.

Ismertette, hogy hétfő este és kedd délelőtt is beszélt telefonon Emmanuel Macron francia államfővel, akinek kifejezte a német emberek együttérzését és támogatását, és a mentésben dolgozók, különösen a tűzoltók iránti mély tiszteletét.

Hozzátette, hogy a szövetségi kormány kulturális államminisztere a tartományi kormányok kulturális minisztereivel megkezdi az egyeztetéseket a templom helyreállításához nyújtandó támogatásról.

Kedden egy sor felajánlást tettek német politikai, társadalmi szervezetek, és tartományi kormányok is. Bajorország kormánya például felajánlotta a tartományban álló katolikus székesegyházak fenntartásában közreműködő három állami kőfaragó műhely részvételét a helyreállítási munkálatokban. Markus Söder tartományi miniszterelnök kiemelte, hogy a regensburgi, passaui és bambergi műhelyben máig őrzik és ápolják a középkori kőfaragó hagyományokat.

Az együttérzés és a részvét jeleként kedd délben a Notre-Dame-ért harangoztak és imádkoztak Németország egy sor világhírű templomában, köztük a kölni és a mainzi katolikus dómban, és a hamburgi Szent Mihály evangélikus főtemplomban.

A francia főváros egyik jelképeként számon tartott Notre-Dame-ban hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű gótikus épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.

A kölni dóm főépítésze – az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) kulturális világörökségi listáján szereplő, csaknem 170 méter magas templom fenntartásáért felelős szakember –, Peter Füssenich kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Notre-Dame helyreállítása több évtizedig tart majd, és addig is évek telhetnek el, mire az épület épen maradt részeit ismét felkereshetik a látogatók.

Kiemelte, hogy a kölni dómon még mindig dolgoznak a több mint hetven éve véget ért második világháborúban keletkezett károk helyreállításán, és ez a munka is még sok évig eltart.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
mindeközben kicsiny hazákban:

Szimbolika lenne?

Nem, ez egyértelműen és karakteresen a mai matyar rögvalóság

Van egy mondás ami arra utal, hogy ha egy politikus kinyitja a száját, akkor hazudik. Egy igen hasonló mondható el a mi derék 5számú lovagunkról a drága jó Zsótiról is. No nem, pontosabban nem csak, a hazugság – ami nála talán már Orbán-mérhető =)) – vonatkozásában, hanem a mocsokáradt ami folyik ki belőle. Ennek ékes bizonyítéka a mai vezércikke.
Ha már egy mondást idéztem egy mondatot is idézek (s ehhez is megadom az aktualizációt) Antonius gyászbeszédéből Shakespeare Julius Caesar című drámájának kulcsjelenetéből: „Temetni jöttem Caesart, nem dicsérni,”
Zsótiról elmondhatjuk egyértelműen: Mocskolni, mocskolódni kapott tollat és nem a kulturális érték sorsát siratni.
Ez gátlástalan tróger olyan mélyre süllyedt, hogy lassan (na jó már régóta) csak figyelmeztető címkével „Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas uszítás” szabadna, ha egyáltalán, közölni.
Nem, nem kívánom idézni, csak egy mondatát, egy pofátlan, arrogáns és szemtelen, velejéig hazug mondatát: „Nem kell sem hívőnek, sem kereszténynek, sem konzervatívnak lenni ahhoz, hogy meglássuk ebben a mélységes mély szimbolikát.”!!!
Nos azt most hagyjuk, hogy szerinte „az orosz ortodox egyház külügyi referense volt az egyetlen” jól kezelte a helyzetet! A helyzet az, hogy
ami a hívőt és a keresztényt illeti mint tudjuk nagyon mást ért alatta, mint Őszentsége,
ami pedig a konzervatívot illeti arról meg lövése sincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.