Ezerháromszáz normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame gerendázatának helyreállításához. Az eredeti tető faszerkezetéhez 21 hektárnyi erdőt használtak fel.

1300 százéves normadiai tölgyet ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításához

Tűz emészti a párizsi Notre-Dame-székesegyházat 2019. április 15-én. A lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton keletkeztek és onnan terjedtek tovább. A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Ezerháromszáz normandiai tölgyet ajánlott fel a Groupama biztosító, Franciaország harmadik legnagyobb magán erdőtulajdonosa a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához

- jelentette a France3 televízió internetes oldalán.

A 3,5 millió magán erdőtulajdonost tömörítő Fransylva alapítvány kedden minden tagját felkérte, hogy ajándékozzon egy tölgyfát a Notre-Dame tetőszerkezetének helyreállításához.

Az ötletet a francia biztosító és beruházó is magáévá tette, és 1300 százéves tölgyet ajánlott fel a leégett tetőszerkezet pontos másának újjáépítéséhez.

A fákat a normandiai Conches-ban fogják kivágni, ahol a biztosítónak 1000 hektáros erdeje van.

Michel Druilhe, a France Bois Foret erdészeti szakszervezeti szövetség elnöke közölte:

nem tudják még, sikerül-e eredeti formájában helyreállítani a gerendázatot, de mozgósítják a francia állami és magán erdőket a középkori építészet gyöngyszemének helyreállítása érdekében.

A Notre-Dame tetőszerkezete az egyik legősibb ilyen építmény volt a francia fővárosban. Az eredeti az 1160-1170-es években épült és ugyan 1220-ban átépítették, de felhasználták az eredeti szerkezet számos elemét a mintegy 100 méter hosszú, 40 méteres kereszthajós, 10 méter magas tetőszerkezethez.

A tető faszerkezetéhez szükséges mintegy 13 ezer fát a feljegyzések szerint 1160 körül vágták ki, 21 hektárnyi erdőt használtak fel hozzá, a fák többsége a 800-900-as évektől nőtt.

A tölgy a normandiai erdők leggyakoribb fája, amelyet a bükk követ. A normandiai erdőségek 38 százalékát a két fő tölgyfajta, a kocsánytalan és a kocsányos tölgy teszi ki.

A gótikus székesegyházban hétfőn, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, milliók keresik fel évente.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/AP/Thibault Camus

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Semmilyen te milyen erdőből ajánlasz fel fákat, mert itt most tenni kell nem csak pofázni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Szép gesztus az erdő birtokosoktól és a biztosítótól is!!!
kokopelli
@desiro: ...amennyiben a szarvasokat bedrogozzák előtte! "Ez" egy keresztény?
Eriksson
Csodálatos dolog ez a nagy összefogás a Katedrális helyreállításának érdekében. Itt a bizonyíték, hogy él még a keresztény virtus, bárhogy is próbálják ellehetetleníteni.
csak úgy....
@Eriksson: "keresztény virtus" :) te valamit nagyon keversz, azok a kurucok !
csak úgy....
@könnyű lelki sértés: gondolta valaki vagy valakik európában,hogy orbán azt teszi amit mond ? futbalista a szentem,nem politikus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok