Bejelentette lemondását csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter, miután a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) előző nap megvonta tőle a politikai támogatást, Viorica Dancila miniszterelnök pedig leváltását kérte az államfőtől.

Bejelentette lemondását az igazságügyi miniszter

Toader lemondása megkönnyíti a PSD helyzetét, olyan körülmények között, amikor a kormánypártot élesen bíráló jobboldali elnök feltételezhetően minden lehetséges eszközzel hátráltatni próbálja majd a kormányátalakítást.

Míg a leváltandó miniszterek felmentéséről szóló elnöki rendelet kiadását Klaus Iohannis megtagadhatja, ahogyan azt a legutóbbi, hónapokig elhúzódó kormányátalakítás alkalmával tette, a tárcavezető egyoldalú lemondását haladéktalanul tudomásul kell vennie, ki kell adnia a poszt megüresedéséről szóló rendeletet, és ki kell neveznie egy új tisztségviselőt: ha nem fogadja el a kormányfő jelöltjét, akkor egy – szintén a miniszterelnök által nevesített – ideiglenes tárcavezetőt a kormány tagjai közül.

A PSD végrehajtó bizottsága szerdai ülésén döntött arról, hogy lecseréli a büntetőjogi reform véglegesítésével szerintük késlekedő Tudorel Toader igazságügyi minisztert és a kormány másik két tagját, akik befutó helyen szerepelnek a PSD európai parlamenti jelöltlistáján. A pártvezetés javaslata alapján a miniszterelnök Eugen Nicoliceat, a képviselőház szabályzatfelügyelő bizottságának elnökét jelölte az igazságügyi miniszteri posztra.

A PSD új miniszterjelöltjére utalva Iohannis csütörtökön úgy vélekedett: a PSD az igazságszolgáltatás elleni "ostromát" akarja fokozni az újabb kormányátalakítással, de a kormányfő által kért minisztercserék ügyében csak jövő hétre ígért konkrét döntést.

Toadernek a szociáldemokraták azt vetették a szemére, hogy "becsapta" őket: csak ígérgette, de nem terjesztette elő a büntetőjog módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeleteket, felesleges támadásoknak téve ki a pártot. Toader vélhetően a brüsszeli bírálatok és az Európai Bizottság által kilátásba helyezett szankciók hatására hátrált meg, és tett le a beígért rendeletekről.

A bukaresti szociálliberális kormánykoalíció szerint azért van szükség az igazságügyi reformra, mert az ügyészségek a titkosszolgálatok befolyása alá kerültek és politikai tisztogatást végeztek a korrupcióellenes harc ürügyén. Iohannis és a jobboldali ellenzék azt állítják: a kormányoldal azért akarja "gúzsba kötni" az igazságszolgáltatást, hogy saját korrupt politikusait megmentse a börtöntől.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
A román vezetőket is utoléri az igazság pillanata!
A németek már tudnak valamit??!!!
A cseh, a magyar és a román politikai elitnek az uniós pénzek lenyúlása volt a német közszolgálati tv egyik músorában:
444.hu/2019/04/18/a-nemet-kozszolgala... Nagyon hűen tükrözi a jelenlegi állapotokat!!
Talán előbb fog csattanni a bilincs, mint gondolnánk??!! Babits ellen letartóztatási parancs van érvényben??!!
Nessy
Na, ilyen nálunk nem fordulhat elő! Még hogy lemondjon! Csak ha O.V. mondja!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.