A macskatartásnak számos jó és néhány kevésbé szuper oldala van, utóbbiak közé tartoznak a különböző fertőzések, melyeket kedvencünktől elkaphatunk. Egy amerikai kutatás azonban – bármilyen hihetetlen – úgy találta, egy bizonyos, cicánkról ránk ragadt élősködő segítheti a karrierterveink megvalósítását.

Parazitáink motiválnak minket?

Fotó: Ke Hu & John M. Murray / CC BY 4.0 – Sci-News.com

A Coloradói Egyetem munkatársai által végzett vizsgálatok során feltárt összefüggések szerint a macskák által hordozott Toxoplasma gondii nevű egysejtű élősködővel való fertőzöttség megnövelheti egy személy ambícióit arra, hogy üzleti vagy vállalkozói tevékenységbe kezdjen – áll egy, a Study Finds által szemlézett tanulmányban.

A Toxoplasma gondii fertőzése mintegy kétmilliárd embert érint világszerte. A macskák ürülékében található, sejten belüli parazita gyakori vendége a cicatartó lakásoknak. A fertőzés – melyet az orvosok toxoplazmózis névvel illetnek – a legtöbb esetben tünetmentes, azonban a terhesség alatti előfordulása igen káros lehet a magzatra nézve, emellett ritkább esetekben fokozhatja az agresszívebb viselkedést, ami balesetekhez vagy elmezavarokhoz is vezethet.

Az egyetem biológus-kutatói azonban teljesen más oldaláról közelítették meg a macskánkban rejtőző apró bajkeverőt. Nemrég publikált kutatásuk – melyben a tudósok 1495 hallgatót vizsgáltak meg és vallattak ki karrierterveikről – eredménye szerint, a T. gondiival fertőzött diákok 1,4-szer olyan gyakran jelentkeznek üzleti tanulmányok szakra, és 1,7-szer olyan gyakran választják diploma után a menedzseri vagy vállalkozói szakmát, mint az élősködő által nem érintett társaik. A kutatók megkérdeztek továbbá 197, az üzleti életben tevékenykedő szakembert is, amiből kiderült, hogy a toxoplazmózissal fertőzött vállalkozók 1,8-szor valószínűbben kezdenek saját cég építésébe, mint parazitától mentes kollégáik.

Parazitáink motiválnak minket?

Fotó: Pixabay.com

Mindemellett a tudóscsoport különböző nemzetközi statisztikákat is átböngészett (olyan, a T. gondii-fertőzéses esetek számában élen járó országokat, mint Brazília, valamint hátul kullogó nemzeteket, mint Norvégia, egyaránt megvizsgálva), ami szintén ráerősített a korábban megfigyelt összefüggésekre, még úgy is, ha a különböző országok gazdasági helyzete és a helyi vállalkozók előtt nyíló karrierlehetőségek közötti különbségeket is figyelembe vették a kutatók. A biológusok azt is megállapították, hogy a toxoplazmózissal érintett személyek jobban hajlandóak kockázatot vállalni és kevésbé félnek az esetleges bukástól, mint társaik, melyről gyakran úgy gondolják, a sikeres vállalkozói szellem egyik alappillére.

„Szeretjük azt hinni, hogy mi magunk határozzuk meg cselekedeteinket” – mondja Pieter Johnson evolúciós biológus, a tanulmány társszerzője. „Az igazság azonban gyakran az, hogy szó szerint a legkisebb dolgok, például a mindennapjainkban velünk kapcsolatba lépő mikroorganizmusok is hatással lehetnek életünkre” – teszi hozzá a professzor, aki szerint a különböző betegségek gyakorta formálták át az emberi történelmet és kultúrát, és ez ugyanígy érvényes lehet az egyéni sorsokra is.

A szakértők egyre több bizonyítékot találnak rá, hogy a velünk élő parányi élősködők a hittnél nagyobb befolyással lehetnek életünkre. Természetesen a kérdéses vizsgálatok pusztán statisztikai alapúak. Arról pedig nincs információnk, hogy a cicaparazitával fertőzött vállalkozók sikeresebbnek is bizonyulnak-e, mint egészséges(ebb) társaik.

Dívány

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.