Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Donald Trump amerikai elnökről elnevezett települést hozna létre a megszállt Golán-fennsíkon, amelyet az amerikai kormányzat nemrégiben Izrael részeként ismert el – jelentette a Fox televízió kedden.

Tombol az elmebaj Izraelben: Trumpról neveznének el falut a Golán-fennsíkon

A Fox szerint Netanjahu – aki kedden a Golán-fennsíkon tett látogatást – a Donald Trump iránti tisztelet jeleként, az amerikai elnök Izraellel kapcsolatos politikája elismeréseként javasolja egy "Trump-település" létrehozását. Erről Netanjahu javaslatot terjeszt majd elő, az izraeli parlamentben, a kneszetben.

Washington márciusban ismerte el az 1967-es háborúban Szíriától elfoglalt terület izraeli fennhatóságát. Áprilisban Jason Greenblatt, az amerikai kormány közel-keleti különmegbízottja Twitter-bejegyzésében olyan térképet tett közzé, amely a Golán-fennsíkot a zsidó állam részeként mutatta.

Jared Kushner, az amerikai elnök tanácsadója – és egyben veje is – kedden egy, a Time magazin által szervezett konferencián azt jelentette be, hogy várhatóan júniusban nyilvánosságra hozzák az amerikai kormányzat közel-keleti béketervét. Kushner azonban semmilyen részletet nem közölt a tervezetről, kérdésre válaszolva sem volt hajlandó utalni arra, hogy az előirányozza-e az úgynevezett kétállami megoldást, azaz Izrael állam mellett az önálló palesztin állam létrehozását.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász vasárnap Kairóban az Arab Liga külügyminisztereinek tanácskozásán azt mondta: az Egyesült Államok eddig semmit nem ajánlott a palesztinoknak.

A palesztin vezető ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Washington 2017 decemberében elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezte nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálemba.

A The Jerusalem Post című lap tudósítása szerint Abbász – szintén részletek kifejtése nélkül – azt érzékeltette, hogy a palesztinok közel állnak "meghatározó döntések" meghozatalához.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Akkor mos kit fognak szidni, vagy éppen dicsérni, Trumpot, vagy Nyetanyahut?
namihami
Ha sgy zsidó hülye, akkor az nagyon hülye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.