Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-gazdaságok az utóbbi hónapokban ellenállóképesnek bizonyultak a német gazdaság növekedésének lassulásával szemben, bár az országcsoporton belül jelentősek a strukturális eltérések ebből a szempontból.

Nekünk kevésbé fáj a német növekedési lassulás?

A Bank of America-Merrill Lynch globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni kutatási részlege (BofA Merrill Lynch Global Research) csütörtökön ismertetett tanulmányában kimutatja, hogy a térségben a cseh hazai össztermék (GDP) tűnik a legérzékenyebbnek a német gazdasági ciklus változásaira, Magyarország és Lengyelország ugyanakkor erőteljesen túlteljesítő.

A tanulmány szerint ez tükröződik a cég saját GDP-érzékenységi elemzési modelljében is, amely az euróövezet egészének növekedési változásaiból eredő hatásokat méri a közép-európai EU-gazdaságokban. A modell azt mutatja, hogy az euróövezeti GDP-növekedés 1 százalékpontnyi módosulása Csehországban 1,1 százalékpont, Magyarországon 0,8 százalékpont, Lengyelországban nem egészen 0,6 százalékpont növekedési változást eredményez.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Nektek az is világvége, ha a Mexikói-öbölben kigyullad egy olajfúrótorony.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.