Ezrek tüntettek hétfőn Prágában és néhány további cseh nagyvárosban Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is.

"Nem akarunk hasonló forgatókönyvet, mint Magyarországon" – ezrek tüntettek a cseh kormányfő ellen
Fotó: Youtube

A főállamügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A mostani tiltakozás konkrét oka, hogy a kedden távozik hivatalából Jan Knezínek igazságügyi miniszter, s helyére a kormányfő Marie Benesovát, a tárca egykori szociáldemokrata vezetőjét, Milos Zeman államfő tanácsadóját javasolta. Bár Knezínek azt nyilatkozta, hogy saját kérésére távozik a miniszteri bársonyszékből, az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, hogy ez nem így van. A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint a változás legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Az ügy lényege:

a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt.

A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség két hete vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

"Nem akarjuk megengedni, hogy Andrej Babis a minisztercserével ellenőrzése alá vonja a bíróságokat, s Csehország ezzel arra az útra lépjen, amelyen Lengyelország és Magyarország halad"

- olvasható a tüntetéseket szerveztő Million chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil társulás meghívójában.

Míg a prágai Óvárosi téren mintegy 10-15 ezren gyűltek össze, Brünnben, Ostraván, Pilsenben és néhány más városban egy-kétezer, illetve több száz volt a tiltakozók száma. A tüntetők független bíróságokat és a kormányfő lemondását követelték.

"Magyarországon és Lengyelországban a bíróságok elleni támadásokkal kezdődött a demokrácia felbomlása. Nem akarunk hasonló forgatókönyvet Csehországban. Nem akarjuk, hogy a kormányfő elkerülje az igazságos bíróságot. Nem akarjuk, hogy a bíróságokat a kormányfő és az államfő tartsa kézben"

- áll abban a nyilatkozatban, amelyet a prágai tüntetésen olvastak fel.

Milos Zeman államfő jelezte: eleget tesz a kormányfő kérésének, és Marie Benesovát kedden kinevezi az új igazságügyi miniszternek.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Nem minden sajt papsajt,a csehek még elkerülhetik a bajt? Babis-nak lesz hely Gruevszki
mellett majd?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
Nem minden sajt papsajt,a csehek még elkerülhetik a bajt? Babis-nak lesz hely Gruevszki
mellett majd?
Aki Én
Szomorú hír. Ebből is egyértelművé válik, hogy a mi társadalmunk a legostobább Európába.
kokopelli
@Aki Én: Valaki azt mondta,hogy mindent fel lehet használni egy "példánakl"!
Azt is mondta,hogy akár a "ß@r dolgokat" is, "egy elrettendő" példának!
Clavigo
@Shikari: Kicsit korán lógtál el ebédszünetre,,te WC-kefe... Nem lesz ebből baj??
kissé felnőttem
@Aki Én: nem a társadalom az oka a hatalom, mert se szócső, se egy fillér, max. alamizsna megdöglés ellen másképpen hogy a világ is értse se kéz se láb akkor verseny sincs. Csalni sem tudsz, még mosolyt sem nem milliárdokat.vigyasztaló hogy elmulik ez is elődők is mind igy jártak
Szoba néki sem lészen a Hősök Terén
kokopelli
@Clavigo: ..az a lényeg,hogy beszélnek a "mádzsárokról"? Uccse értik?
tulipan
@kokopelli: A csehek évszázadok óta, mindig okosabban, józanabbak voltak, mint a hazudós, sunyi, hasznoleső magyarok! Sajnos...
Maxipocak
@Shikari: lógni fogtok mind. Nyugság van román fideszgeci.
kokopelli
Én sem tudnám megmondani,de már a szüleink olyan sok baromsággal etettek bennünket a két
vesztes háború után,hogy tele volt a hócipőnk vele!Mindenki hibás volt,minden nép elárult bennün-
ket,mindenünket elloptak,holott semmink sem volt..stb.!A haverjaimnál még mindíg húzós a téma!
simmering73
Hja kérem, nekik nincs Poltuk, Sintérük.
Nessy
Már indulhat is Babisért a diplomata autó! O.V. kitárt karral várja!
Maxipocak
@Shikari: ízlelgesd csak: Kufstein, Márianosztra, Sopronkőhida.
Clavigo
@Shikari: Csak nem ott vagy alkalmazva toronyőrként,,te félkegyelmű ?
Maxipocak
@Shikari: nyugodj meg. Nem fogtok odáig eljutni.
Eladott Ország
Hogy a fidesz mindent a világon a migráció repedezett kaptafájára akar felhúzni, az a tényeken semmit nem változtat. A szlovének sem a migráció miatt tüntetnek hónapok óta és Csehországban sem a migrációval van baja az embereknek, hanem azzal, hogy Andrej Babis kormányfő a vádak szerint szintén korrupt geci. A vádakat a nyomozóhatóság fogalmazta meg – ott még létezik ilyesmi – és vádemelést javasolt. Erre Babis igyekszik az irányítása alá vonni az igazságszolgáltatást, mert Orbánnak ez sikerült, akkor majd neki is fog. A cseh emberek pedig ezt máshogyan gondolják.
Ideje megtanulni az új kifejezést a fideszeseknek is: nem a migráció a fő téma sehol, hanem a korrupció.
A KÍNAIAK MEGVETTÉK ORBÁNT, AZ ÉVSZÁZAD KORRUPCIÓJA A BELGRÁDI VASÚT
nepszava.us/a-kinaiak-megvettek-orbant-az-evszazad-korrupcioja-a-belgradi-vasut/
advocat
Ott tudják, hogy mi a polgári demokrácia! Mi sosem, mert nem éltünk benne.
tulipan
@Shikari: : Mi van román hegyi kecsketoszó? Megszólaltál, a hegyek mélyéről? :-))))))))))))
tulipan
@durbincs: MI a hézag TE Nrancsos seggny
tulipan
@durbincs: Mi a hézag, te narancsos seggnyaló, szaros pofájú Félfarok? Te csak csak 1 névtelen gyürüsféreg ? szörnyszülött vagy a román Ploesti, denevérszaros, bányakecód mélyéről?
tulipan
@durbincs: @durbincs: @durbincs: Te, szaros pofájú, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? Naarncsos vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell még nektek ? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányát ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az adóhatoság lecsap visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felébukkan egy kugli fejű narancsos, közelben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet," Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupac vagy!!!
tulipan
@durbincs: Te, szaros pofájú, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? Naarncsos vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell még nektek ? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányát ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az adóhatoság lecsap visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felébukkan egy kugli fejű narancsos, közelben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet," Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupac vagy!!!
tulipan
@durbincs: @durbincs: Te, szaros pofájú, kretén, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányákat ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az a narancsos adóhatoság lecsap Rátok visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felbukkan egy kugli fejű narancsos, közeledben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet, Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupaclakó féreg vagy!!!
CsipkeRózsa
Már a magyarországi helyzet a rossz példa Csehországban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.